Skocz do zawartości

Grafika do q6600 @3.4 Ghz i 8 GB RAM?

Recommended Posts

Witam,

Właśnie dowiedziałem się, że mój Radeon 4870x2 nie zostanie naprawiony i w ramach reklamacji mam prawo wyboru nowej karty graficznej. Mogę wybrać co chcę w ramach kwoty, jaką wydałem na Radeona 4870x2 bądź też dopłacić, jeśli wybiorę kartę droższą. Bez dopłaty mogę liczyć na kartę do 1700,00 PLN. Jeśli w grę wejdzie dopłata to nie chcę dokładać więcej niż 400,00 PLN, czyli budżet wynosi 2100,00 PLN.

Proszę o pomoc w wyborze karty. Mam kilka pomysłów oczywiście, ale nic nie będę sugerował. Wolę się zapoznać z opiniami.

Zestaw, do którego karta ma zostać dołożona jest następujący:

Płyta główna: Gigabyte P35-DS3R;

Procesor: Quad Q6600 @ 3.4 Ghz;

RAM: 4 x 2GB Patriot Ultra Performance 800Mhz @ 1000 Mhz (5-5-5-12);

Zasilacz: Corsair CMPSU-750TXEU - 750W;

Obudowa: Cooler Master HAF-932.

Z góry dziękuję za pomoc :)

5870 jest jedną z dwóch opcji, które dotychczas brałem pod uwagę. Drugą jest GTX295. Trochę czytalem na temat tych kart, ale wiadomo, ze testy nie oddają rzeczywistości w 100%. Lepsza jest praktyka i doświadczenie użytkowników. Jakie jest Wasze zdanie?

CF nie wchodzi w grę niestety, bo płyta główna ma tylko jedno wejście PCI-Express.

Co do kręcenia procka, to jestem w trakcie. Wiadomo, sprawa wymaga czasu (testowanie i takie tam, a człowiek pracuje, więc czasu mało).

PS. Monitor FullHD posiadam :menda:

Radeon - DX11, karta cichsza, i chłodniejsza i ma mniejszy porób prądu.

GTX295 - oferuje Ci physix, układ SLI w 1 karcie

wydajność tutaj jeśli czytałeś, to mniej więcej wiesz jak jest. obie karty są baardzo wydajne i jeśli nie masz full HD to będą strasznie się marnować. Ale jak za darmo :menda: to którą byś nie wybrał będziesz zadowolony, na dzień dzisiejszy kłaniał bym się ku radeonowi.

Chyba Radeon 5870 będzie lepszym wyborem. Jest to pojedynczy chip graficzny, a nie dwa, jak w GTX 295. SLI/CF czasami nie działa jak należy.

Ponadto masz relatywnie niewielki pobór energii no i DX 11 - co nie jest to bez znaczenia.

Jak już byś miał brać GTX 295, to koniecznie drugą rewizję z wiatrakiem po środku karty i konstrukcją z jedną płytką pcb.