decrypterie 257 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Witam Sprzęt jak w opisie poniżej. Ostatnio wyminiłem w zasilaczu wentylator na słabszy i cichszy do 1200 obr.Przez 2 miesiące skończyłem far cry 3 ,hitmana itd.problem zauważyłem przy becie crysis 3 bo komp. zaczął się restartować po 30 min grania.Zacząłem od zasilacza w OCCT i co się okazało około 10min i reset.Wydaję mi się że się poprostu przegrzewa.Na dole umieściłem zrzut z ekranu.Restart następuje za każdym razem po komunikacie występującym w dolnym prawym rogu o napięciu 3.3V po około 1 min. Zamówiłem już wentylator co się kręci do 2400 obr. i wsadzę taki jaki był fabrycznie. Co do tego 3.3V to wygląda jakby przestawał trzymać napięcie i wkońcu następuje restart.Nie jestem elektrykiem to tak z mojego punktu widzenia. http://img812.imageshack.us/img812/1944/beztytuuvut.png Zauważyłem że jak spadnie mi napięcie poniżej 2.84 to się komp. restartuje. Edytowane 8 Lutego 2013 przez decrypterie Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Załóż oryginalny wentylator i sprawdz czy bedzie to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Jak sam napisałeś wymieniłeś wentylator na wolniejszy i słabszy i na 100% zwiększyłeś temperaturę roboczą urządzenia. Ciepło to największy wróg zasilaczy, ze wzrostem temperatury maleje pojemność i wzrasta opór, rosną tym samym wymagania wobec podzespołów zasilacza. Najpewniej fanswapem doprowadziłeś do szybszej degradacji kondensatorów i w efekcie zasilacz nie trzyma wymaganych napięć pod obciążeniem. OCCT to nie jest precyzyjne narzędzie do pomiaru napięć zasilacza, ale jeśli te odczyty są zbliżone do faktycznych to restarty są w pełni zrozumiałe. Norma ATX dla linii 3,3V przewiduje zakres napięcia w przedziale 3,14V do 3,47V 2,84V to 14% poniżej wartość 3,3V a to zdecydowanie za dużo i zwyczajnie włącza Ci się zabezpieczenie UVP przed zbyt niskim napięciem. Zdecydowanie natychmiast wróć do starego wentylatora i zadbaj, żeby zasilacz zasysał jak najchłodniejsze powietrze, być może w ten sposób sprawisz, że zasilacz jeszcze Ci jakiś czas pochodzi Edytowane 8 Lutego 2013 przez Cleaner_1980 Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) wróce wróce tylko we wtorek będe mieć podobny do tego co miałem a zamówiłem taki oto : http://www.ebay.co.uk/itm/190679034651?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 Ale że jest gorący i traci napięcie na lini 3.3V to nie znaczy chyba że jest uszkodzony i jak mu poprawie chłodzenie to będzie trzymał prawda? Zrobiłem taki głupio śmieszny test i podłożyłem kostki lodu z lodówki pod obudowę bo z tamtąd zasysa powietrze i dłużej chodził w OCCT jako że miał mroźne powietrze :-p Bo chodzi o to że jak ma itak nie trzymać to zamówie inny odrazu i nie będe czekał. Edytowane 8 Lutego 2013 przez decrypterie Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Tak jak Ci napisałem, z fizyki wynika, że im większa jest temperatura tym mniejsza pojemność elektryczna i wzrasta opór elektryczny. Z jedenej strony kondensatory osiągają mniejszą pojemność. czyli nie są w stanie przechować tyle samo ładunku elektrycznego i wahania napięć są wyższe. Z drugiej strony zwiększony zostaje opór elektryczny, który powoduje, jeszcze większe wydzielanie ciepła i dodatkowo osłabia sprawność zasilacza. Im cieplejsze otoczenie tym więcej energii cieplnej w stosunku do uzyskanej mocy wydzieli zasilacz. Powiedzmy, że normalnie komputer pobiera z zasilacza 300W. Dajmy na to w temperaturze 20C zasilacz osiągnie sprawność 85%, a to oznacza, że w przybliżeniu pobierze z sieci 353W i 53W z tego zamieni w ciepło. Jeśli temperaturze 30C jego sprawność spadnie do 80% wtedy zacznie pobierać z sieci 375W i 75W zamieniać w ciepło Co to oznacza dla Ciebie, po pierwsze jeśli schłodzisz zasilacz, poprawisz jego sprawność i może to wystarczyć do prawidłowego działania. Po drugie wcale nie jest powiedziane, że pomimo zmiany wentylatora sytuacja się nie powtórzy. Zwyczajnie z czasem kondensatory wysychają i spada ich wydajność Tak czy owak zmień wentylator i poobserwuj. Jak Ci nie pomoże możesz zmniejszyć obciążenie zasilacza zmniejszająć taktowanie proca albo kup nowy zasilacz Jeśli nie robisz crossfire to zasilacz 1000W jest zupełną przesadą. Wystarczy 30% tej mocy dla Twojej konfiguracji. Jeśli zasilacz ma być cichy kup sobie porządny zasilacz, porządnej firmy http://proline.pl/?p=SEA+PLATINUM-520FL2 Edytowane 8 Lutego 2013 przez Cleaner_1980 1 Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Siema Ten zasilacz ma około roku czasu. Kupiłem taki bo miałem gtx470 soc w sli a będę teraz brał HD 7970 drugiego. Zrobię jak mówisz, zmienię wentylator i zobaczymy bo kurka jak go brałem to mały sklepik akurat taki mieli i kosztował mnie 200eur a byłem przekonany że cooler master jest spoko. Na razie zmniejszyłem taktowanie proca i nie kręce grafiki i póki co działa. Edytowane 8 Lutego 2013 przez decrypterie Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Jak dołożysz drugiego HD7970 to i zmiana wentylatora może nie pomóc. W razie czego jeśli robisz CF i OC zasilacz dla Ciebie http://proline.pl/?p=SEA+PLATINUM-760 Edytowane 8 Lutego 2013 przez Cleaner_1980 Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Dziś zmieniłem wentylator i komputer się zresetowal sam pod koniec filmu HD około 2h,wyskoczył komunikat że zamiast 3.3V jest poniżej 2.8V i po chwili się zresetowal. Chyba pozostaje wymiana zasilacza a szkoda bo ma niecałe 12 miesięcy i sporo kosztowa . Jest sens to wystawić na allegro jako uszkodzony? Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Nikt Ci nie zapłaci dobrych pieniędzy, chyba że go oszukasz czego mam nadzieje robił nie będziesz. Zorganizuj multimetr i sprawdź napięcia miernikiem pod obciążeniem, będziemy mieli pewność, że jest to problem napięć. Póki co, odczyty są tylko programowe. Tutaj masz opisane jak to zrobić. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html Zasilacz możesz spróbować naprawić, elektronik za wymianę kondensatorów na nowe powinien wziąć 50-100 zł i wtedy możesz go sprzedać za rozsądne pieniądze lub zostawić u siebie Poczytaj sobie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html http://www.expressit.pl/porady-komputerowe/wymiana-kondensatorow-lutowanie-naprawa/ Ewentualnie ten zasilacz prawdopodobnie bez problemu będzie pracował jeszcze wiele lat w mało wymagającej konfiguracji. Może jakiejś cioci będziesz składał kompa do przeglądania internetu Edytowane 26 Lutego 2013 przez Cleaner_1980 Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 siema komputer się reetował częśćiej na wymienionym wiatraku bo nawet się nie obracał hehe,zrobiłem na szybkiego podmiane i nie popatrzyłem czy wogóle się kręci,tak czy inaczej zamówiony z ebay przyszedł inny niż miał byći jest za duży tak więc zamówie jeszcze 1 prawidłowy chociaż cięzko o dobry wiatrak z rozstawiami 135mm,podejrzewam że po wymieniane na prawidłowy będzie hasać jak trzeba. Nie chce się bawić miernikiem nie mam zbytnio czasu na to a trochę się boje prądu po tym jak rozkręcałem aparat z lampą błyskową która mi wystrzeliła w rękach :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 To zrób przynajmniej w OCCT test zasilacza, ciekawi mnie czy to napięcie na linii 3,3V spada Ci jednostajnie czy ma duże skoki i wykres wygląda jak szkic Himalajów Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) siema po dobrym rozgrzaniu w OCCT spada o 0.2V i tak leci w doł aż do resetu,zostawiłem teraz zailacz na wierzchu z nowym wentylatorem i po mocnym dłuższym teście jest ok,wyskoczył za to komunikat pt. CPU 121,0 centigrade co nie wiem co znaczy. Teraz widzeże nowy wiatrak chodzi tylko myszę dmuchnąć go zanim sam się ruszy bo inaczej niema siły by samemu wystartować,jakiś pomysł co z tym zrobić? Edytowane 27 Lutego 2013 przez decrypterie Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) centigrade to po angielsku stopnie Celsjusza, i odczyt jest zdecydowanie "nieładny", na tyle, że wydaje się aż nieprawdopodobny Teraz widzeże nowy wiatrak chodzi tylko myszę dmuchnąć go zanim sam się ruszy bo inaczej niema siły by samemu wystartować,jakiś pomysł co z tym zrobić? za małe napięcie dostaje na starcie, co to za wentylator i jak go masz podłączonego, przez jakiś sterownik? Edytowane 27 Lutego 2013 przez Cleaner_1980 Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Tak więc co do temperatury procka na pewno coś źle czyta bo w stresie na oc mi nie przekracza 78* a wentylator z eBay miałbbyć inny a przyszedł inny, jakiś xilence i miał zwykłą wtyczkę jak wentylator do obudowy to obcialem ją i zlutowalem ze starą wtyczką z oryg. wentylatora. Widzę że ten zasilacz jest w pełni sprawny tylko traci napięcieprzy przegrzewaniu się. Muszę zakupić wentylator co się kręci do około 2tys.rpm i co najgorsze musi być 135mm. Edytowane 27 Lutego 2013 przez decrypterie Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 to masz problem, bo wentylatorów 135 mm jest jak na lekarstwo. Czemu akurat ma być 2200 RPM? Nie rozumiem, bo wydawało mi się, że chciałeś mieć ciszej a nie głośniej. Fabryczny wentylator ma 1500 obrotów na minutę Tutaj masz faktycznego producenta oryginalnego wentylatora do Twojego zasilacza Obejrzyj sobie jego specyfikację (drugi od góry) http://en.yltc.cn/newEbiz1/EbizPortalFG/portal/html/ProductCategoryList.html?CategoryID=c373e920a32013428f7abca55ce62a4d&ProductPicker_action=Searchcategory Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Mój wiatrak to tak był jak na zdjęciu i z tego co gdzieś znalazłem w zasówał coś 2300rpm na max obr. Zastanawiam się czy nie będzie lepiej podpiąć go pod panel od wentylatorów tylko ze i tak lpnie qwygląda bo jest za duży. Gdzie kupie 135mm? Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 http://www.zalmanshop.pl/p94,wentylator-zalman-zm-f4---135-mm.html nic nie wiem jednak o jego kulturze pracy Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 http://www.zalmanshop.pl/p94,wentylator-zalman-zm-f4---135-mm.html nic nie wiem jednak o jego kulturze pracy Myślałem o tym ale dłużej czytając okazuje się że otwory montażowe ma 120mm. Nie do wiary z tym że nie ma do kupienia 135mm Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Mocowanie możesz przerobić, ważne, żeby wentylator swobodnie się obracał. Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 kupiłem cooler master silent pro M2 850W za 50 eur 4-5miesięczny a z tym moim 1000Watowym spokojnie będe szukał odpowiedniego wentylatora i dopiero wtedy potestuje i sprzedam. Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 wkońcu dostałem dany wiatrak do zasilacza po zamontowaniu i testowaniu na oc gpu i cpu napięcie V3.3 nawet nie drgneło tak dobrze trzyma. :-)Wszystko super,wiatrak do budy to wiatrak do budy a do zasilacza to inna bajka. Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 22 Marca 2013 Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 jaki w końcu wentylator zastosowałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts