keponzo 0 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam serdecznie! Kilka dni temu kupiłem sobie grafikę GeForce GTX 660Ti TOP. Dzisiaj zauważyłem, że wydaje ciche piski przy obciążeniu. Jak sie domyślam, są to piski cewek pod wypływem rożnych wszelakich zjawisk fizycznych. Czy to norma w tym modelu? Jeżeli nie to reklamuje jak najszybciej, jeżeli tak to gdzie tu technologia Super Alloy Power?(do tej pory miałem karty z komponentami "normalnej" klasy, nie piszczały) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Nie posiadam tego modelu ale piszczenie cewek jest zjawiskiem ogólnie nie tak rzadkim jakby się wydawało ale musisz się jeszcze na 100% upewnić czy to przypadkiem nie dochodzi z zasilacza. Raz tak miałem i nawet jak przykładałem ucho to byłem przekonany, że piszczy karta, dopiero gdy rozebrałem kompa i odsunąłem zasilacz jak najdalej od karty - przekonałem się, że jednak winny był on. Bywa tak, że jak zmieniasz grafike, która pobiera więcej prądu to zasilacz nagle zaczyna się ,,odzywać''. Edytowane 7 Lutego 2013 przez rezerwuar Cytuj Link to post Share on other sites
vallentine 36 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 U mnie GTX 570 piszczy jak głupi gdy wyświetla ponad 100 klatek/s Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Niestety większość kart popiskuje przy wysokim fps, jedne cichutko prawie ich nie słychać a inne hałasują niemiłosiernie. Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.diablo 1 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Mam gtx660 asus i nic nie piszczy, wcześnij miałem 8800gt (gainward) która bardzo piszczała ale 5 lat wytrzymała bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
fatalyx 14 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Wydaje mi się że to jest normalne ale sie nie znam na tym do końca.. u mnie tak samo cicho piszczy jak jest powyżej 100-200 fps podczas ładowania czegoś czy tam w menu gry.. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 możesz sobie reklamować to jeszcze w zależności od sklepu za nie uzasadnioną reklamacje poniesiesz koszta. Pewniejsze jest ze to zasilacz piszczy!! Cytuj Link to post Share on other sites
robinek09 1583 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Skoro piski są przy większym FPS to może wystarczy włączyć Vertical Synchronization na ON - ogranicza ilość FPS Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 12 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 możesz sobie reklamować to jeszcze w zależności od sklepu za nie uzasadnioną reklamacje poniesiesz koszta. Pewniejsze jest ze to zasilacz piszczy!! Tak samo może piszczeć zasilacz jak i grafika, rzadko płyty główne, wszystko co ma cewki i prąd o złej wartości może dawać taki efekt. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts