Luc3k 11 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Planuję zakupić kompresora do czyszczenia komputerów z kurzu. Do tej pory czyściłem sprężonym powietrzem i wydaje mi się, że kupno kompresora zwróci się, a w perspektywie przyszłości będzi tańszym rozwiązaniem. Moje pytanie: jakich kompresorów używacie do tego typu zastosowań? Szukam jakiegoś zgrabnego gabarytowo kompresora. Cytuj Link to post Share on other sites
arkowski 17 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ja używam http://megastore.pl/107742,Revolution-Air-Kompresor-elektryczny-Simply.html?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=link&utm_campaign=porownywarki&utm_term=Kompresory%20elektryczne#opinie Do skutera , roweru i do czyszczenia komputera . Zaletą jest pistolet z długa lufą . Wadą głośna praca . Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ja posiadam podobny do tego http://www.celmax.pl/kompresor1.jpg Jak masz dużo miejsca, garaż ... To opłaca się kupić większy ze zbiornikiem Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Tak jak kolega jacekgothic napisał, jak masz jakieś pomieszczenie i fundusze na większy sprzęt to kup jakąś sprężarkę 50L. Akurat posiadam identyczną jak na zdjęciu i do pompowania kół i innych pierdół jest w sam raz bo juz np z kluczem pneumatycznym nie wyrabia ale do tych rzeczy mam 300L Cytuj Link to post Share on other sites
Pestfunkey 14 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Ja tam wsadzam komputer do auta, wiozę na stacje BP i wietrze przy pomocy tamtejszej pompki : ) Cytuj Link to post Share on other sites
D.O.N 1 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Używam do tego celu MAN TGX 18.440 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ja posiadam podobny do tego http://www.celmax.pl/kompresor1.jpg Jak masz dużo miejsca, garaż ... To opłaca się kupić większy ze zbiornikiem Tak, to byłoby najlepsze do wszystkiego - do malowania, do pompowania, do czyszczenia i wszelkich innych grubszych prac, ale jeśli autor tematu potrzebuje "dymarki %-)" tylko do dmuchania w podzespoły PC to wydawanie kilkuset złotych wydaje się nieopłacalne. Hmmm, może takie coś . Ewentualnie samemu zrobić ze starej lodówki / zamrażarki (sam kiedyś na jakieś zajęcia robiłem w szkole - daaawno to było ) 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Prawdziwi mężczyźni czyszczą swoje pecety własnymi płucami. Oczywiście mówiąc tutaj humorystycznie, lecz tak też można. Taki tani kompresor niezbyt nadaje się do malowania, że względu na jego małą wydajność. Praca z pistoletem = ciągła praca, szybko padnie. Z tego co widziałem to model z obrazka ma chłodzenie olejem i spory zbiornik, więc by pasował. Taka informacja ode mnie, szczególnie radzę omijać bokiem kompresory do aerografu. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Ja to zawsze do pracy wożę na warsztaty tam jest sprężarka to pompowania ciężarówek 12 atmosfer nabija więc jak dmuchnie to ino raz ale zakupiłbym coś niedrogiego, żeby mieć na miejscu bo z myciem za dużo jebania. Hmmm, może takie coś . Ewentualnie samemu zrobić ze starej lodówki / zamrażarki (sam kiedyś na jakieś zajęcia robiłem w szkole - daaawno to było ) Takie coś jak wcześniej podałeś to mam. To jest gó**o i się nie nada, z lodówki części - to samo, bo to działa jak byś chciał coś napompować ale, żeby zrobić ciągły przedmuch komputera pod dużym ciśnieniem to potrzebujesz maszynkę ze zbiornikiem, w którym to ciśnienie będzie a to co Ty podałeś jako przykład już na starcie odpada bo po prostu nie ma zbiornika gdzie zrobi się ciśnienie. Na razie najtańszą i najlepszą opcją jest ta zabaweczka za 300zł ale to też nie jest mało... Edytowane 8 Lutego 2013 przez effendi360 Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 To jest gó**o i się nie nada, z lodówki części - to samo, bo to działa jak byś chciał coś napompować... Potwierdzam, posiadam owy wynalazek i kompletnie się do tego nie nadaje. BTW. By odkurzyć komputer wystarczy otwarty bok dostawić do wylotu zaworu butli z argonem, co2 czy tam jakimś tlenkiem azotu (już nie pamiętam co to było), i odkręcić na chwilę zawór Chwila moment i w budzie nie ma ani odrobinki kurzu. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 No ta ale po zakamarkach nie dojdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Racja Effendi. Robienie własnego zbiorniczka do małej sprężarki to trochę niebezpieczne, a najtańsza w tej chwili na allegro jaką widziałem to 312zł 24L lub kilkanaście zł więcej i zbiornik 50L. Do tego z atestami i w ładnym wykonaniu No i taki mały edit 2 Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Czy ja wiem, temu zabiegowi poddany został komputer biurowy, strasznie zasyfiony, utracił on wręcz jakiekolwiek kolory. Także z uwagi na bardzo wysokie ciśnienie w butli i na całą chmurę kurzu jaka się pojawiła, wykonane zostały trzy podejścia - machałem obudową w każdą z możliwych stron i żadnej drobinki nie dostrzegłem. Uzyskany efekt w tak krótkim czasie był naprawdę zadowalający. Natomiast w przypadku próby odkurzenia swojej jednostki za pomocą kompresora domowej roboty, było to niczym rzucenie się z motyką na słońce, efekt znikomy. Edytowane 8 Lutego 2013 przez philips Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 To jaką kto ma sprężarkę zależy od tego, w jakim regionie Polski się żyje. Na wschodzie sprężarka to samoróbka ze zbiornikiem od Stara z dodanym zabezpieczeniem czasowym, ustawionym tak, by w baniak nabijało 5 bar za pierwszym cyklem. A potem, trzeba wyłączać ręcznie... Zapas tlenu spory. Kompresor zajmuje trochę miejsca, nie każdy ma garaż lub dom, a w mieszkaniu raczej by ciężko było to trzymać. Jednak efekty bardzo dobre. Tylko powietrze pod ciśnieniem finalnego efektu nie da, bo i tak po łopatkach wentyli trzeba przejechać pędzlem. Na pewno odwali ciężką robotę. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) @philips Wiesz, wolałbym też nie podjeżdżać takim niekontrolowanym strumieniem gazu pod ciśnieniem pod mój sprzęt za parę grubych tysi... Edytowane 8 Lutego 2013 przez effendi360 Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 To był stary budżetowy szrot. Wystarczyło tylko uważać, by się wentylatory "nie ukręciły". Zresztą to nie był mój pomysł, chciałem skorzystać z bezpieczniejszej metody, ale wiesz jak to bywa, "co się będziesz pier*olił, dawaj go tu pod butlę". Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Wiem jak jest bo sam bym tak zrobił Ale nie ze swoim. Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 No widzisz. A ten był szefowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Luc3k 11 Napisano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Myślę o takiej pierdziawce: http://allegro.pl/stanley-kompresor-bezolejowy-sprezarka-6l-8-bar-i2992002507.html Tak jak wspomniałem wczesniej mam zamiar używać go głównie do czyszczenia elektroniki, ew. od czasu do czasu podpompowania kół w samochodzie :-) Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Praktyczny, mały i firma OK. Szkoda, że w komplecie nie ma żadnych akcesoriów. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Chyba lepszy ten za 3 paki co na początku podano. Cytuj Link to post Share on other sites
arkowski 17 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Ja swój kupowałem w tym samym sklepie . Z akcesoriów wybierz coś takiego . Długa końcówka , dojdzie w każdy zakamarek komputera . http://images46.fotosik.pl/1948/067fddc51ea9b06b.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
tommiyacht 7 Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) odswieze, rowniez zamarzylem sobie mini turbo sprezareczke. To ktora miedzy tymi dwoma bedzie lepsza? http://nexterio.pl/107742,Kompresor-elektryczny-bezolejowy-Simply-Revolution-Air.html http://allegro.pl/stanley-kompresor-bezolejowy-sprezarka-6l-8-bar-i4045257148.html chyba zbiornik to jednak zbiornik nie ? dlatego troszke zdziwilo mnie ze effendi360 wybral ta bez zbiornika docelowo: czyszczenie kompa, rower, samochod. Zastanawiam sie czy jest taka techniczna mozliwosc by podlaczyc zewnetrzny jakis zbiornik z woda i zrobci z tego kerchera ? Edytowane 20 Marca 2014 przez tommiyacht Cytuj Link to post Share on other sites
Marecki11 4 Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Nie jestem w tej dziedzinie specjalistą, ale ze zbiornikiem będzie o wiele lepszy. Osobiście mam sprężarkę wielkości roweru, do malowania samochodów, napompowania rowerów, samochodów, piłek, przeczyszczenia laptopów/czegokolwiek. Zobacz jakie wytwarza ciśnienie, a w zbiorniku mieści Ci się skompresowane powietrze, i nie musisz od razu po podłączeniu do kontaktu pompować tylko odczekać sobie chwilę aż zbiornik się zapełni i dopiero. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts