Embroiled_ 0 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Witam Chciałbym uzyskać pomoc w zakresie overclockingu. Dokładniej chodzi o procesor. Jestem totalnie zielony w tych sprawach więc jeśli ktoś mogły mi podać wszystkie potrzebne wartości do przeprowadzenia oc, abym mógł tylko je wprowadzić i działać na swoim sprzęcie. Oto zestaw: e8400 ASUS P5Q SE/R DDR 2 Patriot Viper 800MHz 2x2GB (4-4-4-12) Wartość jaka mnie interesuje nie jest wygórowana 3,5 - 3,7 i bd ok. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrix 0 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Podnosisz FSB ale mając na uwadze zegary pamięci, zmieniasz dzielnik. w razie potrzeby zwiększasz napięcia CPU/NB/RAM i jak to mówią sru. Kręć etapami i testuj stabilność jednocześnie sprawdzając temperatury. I tak w koło Macieju aż uzyskasz upragniony zegar. Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Jedna uwaga przed podkręcaniem jeżeli chłodzenie masz standardowe pamiętaj o temperaturach na tym procesorze w granicach do 72 stopni są jeszcze dopuszczalne powyżej odradzam.Proponuje też wyłączyć funkcje C1E zakładka Advanced->CPU Configuration->C1E support-> [Disabled]. Pogrubiłem napięcia na pamięciach gdyż są to chyba minimalne wartości do tych timingów choć w sumie nie jestem tego w stanie sprawdzić bo nie posiadam takich kości jeżeli chłodzeniem jest box proponuje mnożnik (CPU Ratio) na 8,5 reszta jak niżej(ewentualnie napięcie na procesorze jeden krok niżej) i procek będzie chodził na taktach 3,4 GHz. @ 3,6 GHz RAM 801 MHz 4-4-4-12 Ai Tweaker-> Ai Overclock Tuner-> [Manual] CPU Ratio Setting-> [9] FSB Frequency-> [400] PCIE Frequency-> [100] FSB Strap to North Bridge-> [333] DRAM Frequency-> [801] . DRAM Timing Control-> [Manual] . CAS# Latancy-> [4 DRAM Clocks] DRAM RAS# to CAS# Delay-> [4 DRAM Clocks] DRAM RAS# Precharge-> [4 DRAM Clocks] DRAM RAS# Activate to...-> [12 DRAM Clocks] . . CPU Voltage-> [1,15] . FSB Termination Voltage-> [1,30] DRAM Voltage-> [2,1] NB Termination Voltage-> [1,30] @ 3,6 GHz RAM 1003 MHz 5-5-5-15 Ai Tweaker-> Ai Overclock Tuner-> [Manual] CPU Ratio Setting-> [9] FSB Frequency-> [400] PCIE Frequency-> [100] FSB Strap to North Bridge-> [266] DRAM Frequency-> [1003] . DRAM Timing Control-> [Manual] . CAS# Latancy-> [5 DRAM Clocks] DRAM RAS# to CAS# Delay-> [5 DRAM Clocks] DRAM RAS# Precharge-> [5 DRAM Clocks] DRAM RAS# Activate to...-> [15 DRAM Clocks] . . CPU Voltage-> [1,15] . FSB Termination Voltage-> [1,30] DRAM Voltage-> [2,3] NB Termination Voltage-> [1,30] Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za sprzęt Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam wszystkich. Mam pytanko do kolegi RAKU44. Ładnie napisałeś instrukcję kręcenie E8400 do 3,6ghz. Chodzi na chłodzeniu box'owym Czy mógłbyś powiedzieć co zmieniać aby dociągnąć chociaż do 4,0 ? Mam oczywiście E8400 p5q i ramy kingostony 2x2gb (nie pamiętam tylko danych sprawdzę i podam jeżeli są niezbędne) Chłodzenie: Scythe Mugen 2 w drodze Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Lada dzień dostaję nową budę, zasilacz oraz chłodzenie (mugen 2) Więc ponawiam prośbę do kolegi wyżej o pomoc. Sprzęt podawałem. Jedyna różnica to ramy Mam jednak Good ram 2x2GB pc2-6400 (dokładnie Gr800D2645L5/4gdc) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts