Fanta 0 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 siema moj kolega ma klopot. wysypal mu sie windows i musilalem przeinstalowac win home sp2 oryginal. przed przeinstalowaniem mial jedna partycje 150gb a teraz zrobilem 3 po 50gb. po przeinstalowaniu odrazu bylo ok lecz nastepnego dnia komputer chodzi wolno bardzo. robilem juz ccleanerem i dalej to samo. sterowniki sa wgrane. jakas diagnoza i leczenie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Zobacz w menadżerze urządzeń, w kontrolerach IDE ATA/ATAPI czy bieżący tryb transferu dla każdego kanału to Ultra DMA, jeśli nie to zmień na taki. Jeśli to nie pomoże to odinstaluj wszystkie kanały IDE, zrestartuj windę, potem jeszcze raz. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Dokladnie. Sprawdz czy dyski przez przypadek nie pracują w PIO Cytuj Link to post Share on other sites
Fanta 0 Napisano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Jest wszystko ustawione na DMA. Czy znów będę musiał przeinstalować im system ? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 A napewno wszystkie stery zainstalowałeś? Sprawdziles temperatury? Najlepiej zainstaluj mu Windowsa 7 i sprawdz czy bedzie tak samo wolno chodził. Albo jak nie chcesz siódemki to jeszcze raz tego XPka. Aha, jeszcze przeskanuj antywirusem jakims. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukman 0 Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Może nie wina leży po stronie systemu a po stronie sprzętu lub oprogramowania ;] Sprawdź w menadżerze zadań czy jakaś aplikacji nie pożera proca, do tego test wydajności hdtune i jeszcze napisz jaki to sprzęt dokładnie ;] Cytuj Link to post Share on other sites
Fanta 0 Napisano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Antiwirus skanowałem chociaż niewiem po co skoro robiłem nowe partycje. Temperatury sprawdzałem są bardzo dobrze. Tam nie ma zainstalowanych żadnych aplikacji na kompie. Kilka tylko jest. Jutro przeinstaluje system jeszcze raz i zobacze. I zobacze tym programem hdtune. Jego sprzęt to Pentium D 2.65 model : 805 512mb ram 160gb dysk zasilacz modecom feel-300atx( nie pisac ze dziadowy i odrazu do wymiany) Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 jakiego anty virusa używasz? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 zasilacz modecom feel-300atx( nie pisac ze dziadowy i odrazu do wymiany)A co, może tak nie jest? Jak masz miernik to sprawdz napiecia przy okazji na nim, tak dla bezpieczenstwa, zeby wiedziec czy juz przypadkiem nie planuje jakiegos zamachu na reszte sprzętu. Lepiej nich tój kolega pozbiera troche kasy i zaplanuje sobie zakup nowego PSU Cytuj Link to post Share on other sites
airsgenzo 0 Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Jak na moje tu nie chodzi o wirusy. Weź go poprostu w srodku wyczysc i podociskaj kabelki, mialem tak pare razy ze obudowa zamknieta, cos sie skopało, kableki podociskałem i smigal dalej.Tyle, ze to byl starszy sprzet albo w biosie all to default zrób moze cos przypadkowo zmieniles. Jesli to nie pomoze zrob reinstal. Cytuj Link to post Share on other sites
Fanta 0 Napisano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 ma nod32 fakt ma sporo brudu w srodku chyba wezme go do mojej sprezarki ;d w biosie jest default. jutro wczesniej wracam wiec zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Tak to jest, jak się instaluje pirackie service-packi i podobne dodatki do XP. Zainstaluj system i powiedz znajomemu, żeby nawet nie myślał o instalacji żadnych modyfikatorów do Windowsa. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukman 0 Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 No to jeszcze zobacz w hdtune a co do zasilacza nie powinien sprawiać problemów skoro teraz działa i komp się nie wiesza itp. to chyba można go wykluczyć ;] A co do kurzu osobiście nie spotkałem się żeby to była przyczyna spowolnienia kompa najwyżej przegrzewania. Cytuj Link to post Share on other sites
Fanta 0 Napisano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Tak to jest, jak się instaluje pirackie service-packi i podobne dodatki do XP. Zainstaluj system i powiedz znajomemu, żeby nawet nie myślał o instalacji żadnych modyfikatorów do Windowsa.Chyba napisałem w temacie że oryginał nie umiesz czytać?? to do okulisty. ale jednak wezme go przeczyszcze i przeinstaluje. zobaczymy a i do tego doszlo ze teraz nie moze sie polaczyc z netem. nic i samych sterownikow i programu neostrada. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Chyba napisałem w temacie że oryginał nie umiesz czytać?? to do okulisty.Czytać potrafię, jednak tobie zaleciłbym korepetycje z polskiego. Modyfikatorów jest od groma i one często powodują odwrotny efekt od zamierzanego (bez znaczenia, czy używa się ich do oryginalnego, czy pirackiego Windowsa). Mam tutaj na myśli różnej maści turbo-packi, przyspieszacze itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Fanta 0 Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Jest nowy problem. przeinstalowalem system i jak sie laduje ststem logo win pojawia sie szybko bluescreen Stop:0x0000007E. co jest nie tak?? na bluescreenie pisalo coś o karcie graf. wiecej nie pamietam. cos w tym stylu : http://obrazki.elektroda.net/52_1244106379.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Temperatury sprawdzałem są bardzo dobrze.Temperatury karty graficznej również są w porządku? Bo wystąpił problem ze sterownikiem karty AMD-ATi, z tego, co widzę. Cytuj Link to post Share on other sites
Fanta 0 Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 tak był małe teraz nie mogę tego sprawdzić programem. Jest wyswietlacz na przodzie kompa i pisze ze jest 30stopni. czy wymiana karty graf. pomoze? karta jest inno3d 7300 vga bios Sory za pisanie posta pod postem ale to ważne jest. Pomoże ktoś? Może zainstalowanie sp2 pomoże tylko jak go zainstalować skoro nie mogę wejść w windows? Zmienie karte graf skoro piszesz ze moze to byc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts