Skocz do zawartości

Woolny komputer po przeinstalowaniu

Recommended Posts

siema moj kolega ma klopot. wysypal mu sie windows i musilalem przeinstalowac win home sp2 oryginal. przed przeinstalowaniem mial jedna partycje 150gb a teraz zrobilem 3 po 50gb. po przeinstalowaniu odrazu bylo ok lecz nastepnego dnia komputer chodzi wolno bardzo. robilem juz ccleanerem i dalej to samo. sterowniki sa wgrane.

jakas diagnoza i leczenie ?

Zobacz w menadżerze urządzeń, w kontrolerach IDE ATA/ATAPI czy bieżący tryb transferu dla każdego kanału to Ultra DMA, jeśli nie to zmień na taki. Jeśli to nie pomoże to odinstaluj wszystkie kanały IDE, zrestartuj windę, potem jeszcze raz.

Antiwirus skanowałem chociaż niewiem po co skoro robiłem nowe partycje.

Temperatury sprawdzałem są bardzo dobrze.

Tam nie ma zainstalowanych żadnych aplikacji na kompie. Kilka tylko jest.

Jutro przeinstaluje system jeszcze raz i zobacze. I zobacze tym programem hdtune.

Jego sprzęt to

Pentium D 2.65 model : 805

512mb ram

160gb dysk

zasilacz modecom feel-300atx( nie pisac ze dziadowy i odrazu do wymiany)

zasilacz modecom feel-300atx( nie pisac ze dziadowy i odrazu do wymiany)

A co, może tak nie jest? :)

Jak masz miernik to sprawdz napiecia przy okazji na nim, tak dla bezpieczenstwa, zeby wiedziec czy juz przypadkiem nie planuje jakiegos zamachu na reszte sprzętu. Lepiej nich tój kolega pozbiera troche kasy i zaplanuje sobie zakup nowego PSU ;)

Jak na moje tu nie chodzi o wirusy. Weź go poprostu w srodku wyczysc i podociskaj kabelki, mialem tak pare razy ze obudowa zamknieta, cos sie skopało, kableki podociskałem i smigal dalej.Tyle, ze to byl starszy sprzet :)

albo w biosie all to default zrób moze cos przypadkowo zmieniles.

Jesli to nie pomoze zrob reinstal.

No to jeszcze zobacz w hdtune a co do zasilacza nie powinien sprawiać problemów skoro teraz działa i komp się nie wiesza itp. to chyba można go wykluczyć ;] A co do kurzu osobiście nie spotkałem się żeby to była przyczyna spowolnienia kompa najwyżej przegrzewania.

Tak to jest, jak się instaluje pirackie service-packi i podobne dodatki do XP. Zainstaluj system i powiedz znajomemu, żeby nawet nie myślał o instalacji żadnych modyfikatorów do Windowsa.

Chyba napisałem w temacie że oryginał nie umiesz czytać?? to do okulisty.

ale jednak wezme go przeczyszcze i przeinstaluje. zobaczymy

a i do tego doszlo ze teraz nie moze sie polaczyc z netem. nic i samych sterownikow i programu neostrada.

Chyba napisałem w temacie że oryginał nie umiesz czytać?? to do okulisty.

Czytać potrafię, jednak tobie zaleciłbym korepetycje z polskiego. Modyfikatorów jest od groma i one często powodują odwrotny efekt od zamierzanego (bez znaczenia, czy używa się ich do oryginalnego, czy pirackiego Windowsa). Mam tutaj na myśli różnej maści turbo-packi, przyspieszacze itp.

tak był małe teraz nie mogę tego sprawdzić programem. Jest wyswietlacz na przodzie kompa i pisze ze jest 30stopni. czy wymiana karty graf. pomoze?

karta jest inno3d 7300 vga bios

Sory za pisanie posta pod postem ale to ważne jest. Pomoże ktoś?

Może zainstalowanie sp2 pomoże tylko jak go zainstalować skoro nie mogę wejść w windows?

Zmienie karte graf skoro piszesz ze moze to byc.