Skocz do zawartości

Dodatkowa sekcja zasilania 8pin. Zasilacz ma tylko 4 lub 6

Recommended Posts

Witam

Mam zamówiony zestaw

MSI Z77A-G45 (opis)           Intel Core i5 3570K 3.4GHz BOX (opis)           Kingston HyperX Blu DDR3 8192MB 1600MHz CL10 BOX (opis)          

Komputer w przyszłość ma mieć dokupione 

Dysk SSD OCZ Vertex3 120GB SATA3 2.5'' MLC ( 550/500MB/s read/write), 3.5" bracket ()

Zasilacz Chieftec CTG-650C

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 660 Ti, 2GB DDR5 (192 Bit), HDMI, DP, DVI, BOX 

Nie będę na razie żadnego oc robił.

Aktualnie posiadam i chce używać

z starego zestawu Zasilacz Chieftec model GPS-450AA-101 A

Zasilacz posiada 20+4pin               a dodatkowych 4 piny P2 (dwa czarne i dwa żółto-czarne)   i 6 pin P13(3 czarne i 3 żółto-czarne)

PYTANIE:

1.Płyta główna ma dodatkowe zasilanie 8pinowe.  Dowiedziałem się ,że większa ilość pinów daje mniejszy spadek napiec i dodatkowa sekcja zasilana jest potrzebna przy dużym obciążeniu procka.

Raczej na pewno procesor będzie obciążony i korzystać chce z intel hd 4000.Jak to mam podłączyć tym starym zasilaczem ,żeby nic nie spalić.Nie miałem w reku jeszcze instrukcji A dokładniej czy to ma być p2 czy p13 i czy bliżej procesora itp

EDit:
Dowiedziałem się ,że p13 to jednak do pci express. a p2 podobno nie da się źle podłączyć. Czy ten zasilacz jest w ogolę kompatybilny z ta płytą?
Edytowane przez Jarkoswawa

Tak jak już wcześniej zauważyłeś sześcio-pinowa wtyczka to dodatkowe zasilanie karty graficznej. Za zasilanie CPU odpowiada ta cztero-pinowa. W większości płyt z gniazdem 8-pin wystarczy, że wpięta jest 4-pinowa wtyczka jeśli zasilacz nie posiada 8-pinowej, ale w Twoim przypadku nie wiem czy tak będzie gdyż w instrukcji do Twojej płyty nie znalazłem informacji żeby płyta działała z wpiętą 4-pinową wtyczką, a wręcz zaznaczone jest żeby upewnić się, że wszystkie przewody są podłączone do gniazda.

• Popieram 1

http://allegro.pl/adapter-zasilania-vga-2x-molex-pci-express-8-pin-i2981450177.html

http://allegro.pl/adapter-zasilania-vga-z-6pin-pcie-na-8-pin-pcie2-0-i2972161035.html

http://allegro.pl/kabel-zasilajacy-8pin-eps-4pin-atx-p4-i2930129871.html

http://allegro.pl/kabel-8pin-eps-12v-4pin-eps-4pin-molex-meski-i2999172263.html

kabel zasilający EPS 8PIN 12V, na 4PIN EPS męski + 4PIN Molex męski. Kabel z jednej strony zakończony jest wtyczką 8PIN EPS 12V żeńska wtyczka, do zasilania procesora, a z drugiej strony wtyczką 4 PIN molex męski oraz 4 PIN EPS 12V wtyk męski. Dzięki tej przejściówce można podłączyć zasilacz z wtyczką 4 PIN EPS do płyty głównej która wymaga wtyczki 8PIN zasilania procesora. Dzięki takiemu połączeniu dwóch wtyczek zasilających procesor będzie chodzić stabilniej dzięki zasilaniu z dwóch linii

• Popieram 1

Składalem kumplowi kompa, uparł się na taki a nie inny zasilacz... identyczny problem jak u Ciebie, płyta podlączona bez tego "dodatkowego" zasilania, komputer działa do dzisiaj, zero porblemów itd.... myślę że problem by był jak byś się bawił w OC, ale na tym zasilaczu raczej tego robić nie będziesz, więc nie baw się w jakieś tam przejściówki .... no bo po co? Jak można bez :)

• Popieram 1

PYTANIE:

1.Płyta główna ma dodatkowe zasilanie 8pinowe.  Dowiedziałem się ,że większa ilość pinów daje mniejszy spadek napiec i dodatkowa sekcja zasilana jest potrzebna przy dużym obciążeniu procka.

Jak spojrzysz na fotkę mobo to zobaczysz złącze 8 pinowe przy sekcji zasilania cpu

• 4 miesiące temu...