Skocz do zawartości

Jaki zasilacz do tego sprzętu

Recommended Posts

Witam

Planuję kupno kompa i mam już wybrane podstawowe części:

płyta gł: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

procek: AMD Phenom II Quad-Core 965

karta gr: Radeon HD58XX

pamięc: 4-8GB DDR3

reszta w przeciętnej jakości

Jakiej mocy będę potrzebował do tego zasilacz bym mógł spokojnie grać w najnowsze gry? - nie mam narazie w planach podkręcania (jak będę chciał podkręcić to kupie lepszy zasilacz)

Jak się da to podajcie jaka byłaby dobra do tego obudowa.

Chciałbym na obudowe i zasilacz wydać jak najmniej (do 400zł)

Z góry dzięki

Optymalnie bedzie OCZ ModXStream Pro 500W, tak jak juz napisał _nick_ ;)

Jak nie planujesz O/C ani dokupowania kart graficznych to starczy Ci on z zapasem.

A co do obudowy, to musisz zwrocic uwage na ilosc miejsca na karcioche graficzną. Jak wiadomo 5xxx są dłuuugie :)

Btw. Jak chcesz to zaloz temat w dziale 'zestawy komputerowe' i podaj tam jaki masz budżet na kompa, to mozna sie zastanowic, czy czegos lepszego sie nie uda zlozyc :D

Weź to, co podali Koledzy albo Cooler Master Silent Pro 500W: http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 0plus.html

Albo OCZ ModXStream 500W: http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... _500W.html

Oba mają po 500W mocy, odpinane przewody, duży, cichy wentylator. Problem w tym, że CM kosztuje ponad 300 złotych, a OCZ troszkę ponad 200 zł. Rzecz jasna, na pewno da się znaleźć taniej.

W tej cenie, jak wezmiesz ocz modxstream 500 W, to najbardziej oplacalna obudową będzie cos z serii Elite od CoolerMaster. Np. http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=14200

Co do zasilacza, to mam jego 400 W wersję i jestem bardzo zadowolony :). Myślę, że z tym mocniejszym jest równie dobrze.

Popieram Igoruss'a. 334 bardzo przypomina modele CM z wyższej półki pod względem wizualnym.

Plusy CM Elite:

- solidne wykonanie

- miejsce na dwa wentylatory 120mm

- jeden taki wentylator w prezencie! (bardzo cichy)

- montaż dysków i napędów na "zatrzaski"

Minusy CM Elite:

- nie ma otworów przez które można przeciągnąć kable (przy zasilaczu modularnym to i tak się raczej nie przyda)

- po dotknięciu zostaje widoczny ślad

- dość wąska konstrukcja, która może uniemożliwić montaż bardzo dużych systemów chłodzenia np. Mugen 2

Z CM Elite 335 uważaj, bo to wąska obudowa i niektóre chłodzenia mogą się nie zmieścić, bodajże 331 i 333 są ciut szersze. Ale to istotne tylko jeśli masz zamiar je zmieniać do wysokiego OC. Poza tym polecam tę obudowę:

- elegancko wygląda

- miejsce na 12cm z przodu i z tyłu

- z tyłu powinien być wentylator 12cm CM, który jest bardzo cichy

- air-duct

- siatka na froncie dla lepszej wentylacji

- solidne wykonanie

- wewnątrz nie ma ostrych krawędzi

- napędy i dyski montuje się beznarzędziowo (specjalne zatrzaski)

Minusy:

- przycisk reset wymaga ciągłej obecności długopisu lub czegoś podobnego w pobliżu. Palcem nawet noworodek tego nie wciśnie.

- jak dotkniesz paluchem to niestety ślad zostaje.

Po raz kolejny to samo z mojej strony (jestem użytkownikiem tej obudowy). :)