Achtungjez 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam Planuję kupno kompa i mam już wybrane podstawowe części: płyta gł: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P procek: AMD Phenom II Quad-Core 965 karta gr: Radeon HD58XX pamięc: 4-8GB DDR3 reszta w przeciętnej jakości Jakiej mocy będę potrzebował do tego zasilacz bym mógł spokojnie grać w najnowsze gry? - nie mam narazie w planach podkręcania (jak będę chciał podkręcić to kupie lepszy zasilacz) Jak się da to podajcie jaka byłaby dobra do tego obudowa. Chciałbym na obudowe i zasilacz wydać jak najmniej (do 400zł) Z góry dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Porządny zasialcz o mocy 500W będzie optymalny (będzie odpowiedni zapas mocy w razie czego). Nie musisz kupować zasiłki za 400zł, wystarczy z przedziału 200-300, np. OCZ 500W (nie pamietam dokładnego modelu ). Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Optymalnie bedzie OCZ ModXStream Pro 500W, tak jak juz napisał _nick_ Jak nie planujesz O/C ani dokupowania kart graficznych to starczy Ci on z zapasem. A co do obudowy, to musisz zwrocic uwage na ilosc miejsca na karcioche graficzną. Jak wiadomo 5xxx są dłuuugie Btw. Jak chcesz to zaloz temat w dziale 'zestawy komputerowe' i podaj tam jaki masz budżet na kompa, to mozna sie zastanowic, czy czegos lepszego sie nie uda zlozyc Cytuj Link to post Share on other sites
Krakers 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 500W od OCZ ale polecam tylko wersje ModXStream, zapewni Ci moc nawet do porządnego OC. Możesz też się oglądnąć za Corsair HX520W. One są bardzo dobrym wyborem w cena/jakość. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Weź to, co podali Koledzy albo Cooler Master Silent Pro 500W: http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 0plus.html Albo OCZ ModXStream 500W: http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... _500W.html Oba mają po 500W mocy, odpinane przewody, duży, cichy wentylator. Problem w tym, że CM kosztuje ponad 300 złotych, a OCZ troszkę ponad 200 zł. Rzecz jasna, na pewno da się znaleźć taniej. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 @Juggler, koledzyk zaproponowali ModXStream 500W, a Ty proponujesz to co proponowali koledzy, albo CM Silent Pro 500W, albo znowu ModXStream 500W. Coś tu nie gra Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dzisiaj wszystko szło gładko, to na Forum wypisuję bzdury Dobra, to zróbmy tak: brać pod uwagę tylko linki, bez całej treści posta wyżej. :oops: Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Nie prościej byloby edytowac tamtego posta? W sumie narazie najwiecej osob poleca ModXStream Pro 500W od OCZ Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 W sumie narazie najwiecej osob poleca ModXStream Pro 500W od OCZA ja będę inny i polecę też Corsair CMPSU-550VXEU 550W i OCz FATAL1TY 550W Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 W tej cenie, jak wezmiesz ocz modxstream 500 W, to najbardziej oplacalna obudową będzie cos z serii Elite od CoolerMaster. Np. http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=14200 Co do zasilacza, to mam jego 400 W wersję i jestem bardzo zadowolony . Myślę, że z tym mocniejszym jest równie dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 to najbardziej oplacalna obudową będzie cos z serii Elite od CoolerMaster.WG mnie najładnieszy jest 334 Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Jeśli chcesz bardzo dokładnej odpowiedzi, to podaj rewizję procesora, model karty graficznej, ale 500 WATT wystarczy ze sporym zapasem, nawet na niezłe OC. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Popieram Igoruss'a. 334 bardzo przypomina modele CM z wyższej półki pod względem wizualnym. Plusy CM Elite: - solidne wykonanie - miejsce na dwa wentylatory 120mm - jeden taki wentylator w prezencie! (bardzo cichy) - montaż dysków i napędów na "zatrzaski" Minusy CM Elite: - nie ma otworów przez które można przeciągnąć kable (przy zasilaczu modularnym to i tak się raczej nie przyda) - po dotknięciu zostaje widoczny ślad - dość wąska konstrukcja, która może uniemożliwić montaż bardzo dużych systemów chłodzenia np. Mugen 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 to najbardziej oplacalna obudową będzie cos z serii Elite od CoolerMaster.WG mnie najładnieszy jest 334 mi z elite najbardziej podoba się 335, a jak nie ma w sklepie, to szukam 334. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Z CM Elite 335 uważaj, bo to wąska obudowa i niektóre chłodzenia mogą się nie zmieścić, bodajże 331 i 333 są ciut szersze. Ale to istotne tylko jeśli masz zamiar je zmieniać do wysokiego OC. Poza tym polecam tę obudowę: - elegancko wygląda - miejsce na 12cm z przodu i z tyłu - z tyłu powinien być wentylator 12cm CM, który jest bardzo cichy - air-duct - siatka na froncie dla lepszej wentylacji - solidne wykonanie - wewnątrz nie ma ostrych krawędzi - napędy i dyski montuje się beznarzędziowo (specjalne zatrzaski) Minusy: - przycisk reset wymaga ciągłej obecności długopisu lub czegoś podobnego w pobliżu. Palcem nawet noworodek tego nie wciśnie. - jak dotkniesz paluchem to niestety ślad zostaje. Po raz kolejny to samo z mojej strony (jestem użytkownikiem tej obudowy). Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Zrobiłem dziś testy miernikiem: mój komp na 965 i 4890 najwięcej zjada w Dirt2 -> 305W. Więc jak widać, żadnych 800W nie potrzeba. Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 A przecież taki zestaw pobiera więcej prądu niż i5 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts