tmstp 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam. Wymienilem poprzednia stara plyte na taka jak w temacie i plyta nie chce wstac. Podpialem zasilanie plyty tym szerokim wtykiem ATX 24-pin jak i ATX 12v. Nie swieca sie zadne z 8 diod diagnostycznych. Swieci sie tylko jedna dioda w innym miejscu na plycie "System is power-on" na czerwono i tyle. Komp nie startuje w ogole. Testowane z podlaczonymi wszystkimi kartami, dyskami i pamieciami jak i bez nich - bez zmian. Co moze byc nie tak, co moze jeszcze sprawdzic? Cytuj Link to post Share on other sites
Majkelp 3 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam, Moze byles nieostrozny, i podczas "przesiadki" uszkodziles procesor. Jaki masz procesor ? , A moze masz taka funkcje w BIOSIE wlaczona gdy np wiatrak od CPU nie kreci sie to plyta nie wstaje. (ale osobiscie watpie) Wyjmij baterie z BIOSU, na 15 min. (albo uzyj zworki,przelacznika clear cmos) Sprobuj wlozyc do plyty jakeis inne pamieci, moze to pomoze. Jesli nie... - bedziesz musial poprosic kogos zeby Ci sprawdzil Twoj procesor, i plyte (serwis) lub dobry kolega. Moze byc jeszcze wiele innych czynnikow ale te pierwsze przyszly mi na mysl. Cytuj Link to post Share on other sites
tmstp 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 W 100% pewny byc nie moge ale bardzo ostroznie przekladalem procesor, nie bylo nic na sile. Zworke clear cmos juz przekladalem. Plyta nie wstaje z pamieciami jak i bez nich wiec inne pamieci nie powiedza mi za duzo. Brak mi juz pomyslow. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Jaki masz dokładnie zasilacz i resztę kompa? Cytuj Link to post Share on other sites
tmstp 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zasilacz Zalman ZM850-HP - jest na pewno ok, dzialal w poprzednim kompie ok 3 mies 1 dysk sata grafa radeon 4790 2 GB ramu corsair ddr2 dzwiek sb x-fi Jednak plyta nie startuje z tymi gratami jak i bez nich. Aha, procesor Core 2 Duo E8400, nie krecony To nie gg, edytuj posty - masz na to 6h. Pisanie posta pod postem nie jest mile widziane. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 A jaką masz starą płytę i czyt ją w ogóle jescze posiadasz? Spróbuj ją podłączyć i zobacz czy będzie ok. Acha sprawdź wszystko poza obudową - czasami zdarza się, że przez budę nie może odpalić. Cytuj Link to post Share on other sites
tmstp 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Mam jeszcze stara plyte, wlasnie zaraz zabieram sie na przekladke spowrotem. Na starej plycie wszystko chodzi - wiec raczej plyta padaka. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts