Skocz do zawartości

Pomoc z Gigabyte HD 7970

Recommended Posts

Po podłączeniu karty i dodatkowego zasilania 8pin i 6pin po uruchomieniu kompa nic się nie dzieje...wgl system się nie ładuje. Nie wiem w czym problem jak wszystko dobrze podłączyłem. Dodam ze molex'y, które są podpięte do tych "wtyczek" to te wtyczki, są podpięte pod 6 pin'y, a w karcie mam 8 pin i 6 pin, czyli ten 8 pinowy powinien być podpięty po te 8? Trochę nie jasno to wytłumaczyłem wiec pokaże wam to jeszcze na screenach. 

jak widać na zasilaczu są 2 czerwone wejscia ( 8pin) i 4 wejsca 6 pin. A molex'y, które są podpięte do tego wejścia >>  http://imageshack.us/a/img7/1932/photo0217wa.jpg to te wejścia są podpięte do tych 6 pin. Czyli jak moja karta graficzna musie mieć 8 pin i 6 pin to te 8 pin musi być podpięte do czerwonego wejścia?

Zasilacz OCZ 600W pro

Procek I5 2500k 3.3GHz

Płyta ASRock p67 Pro3

Aktualnie siedze na mojej starej karcie graficznej inaczej bym kompa nie uruchomił.

jak widać na zasilaczu są 2 czerwone wejscia ( 8pin) i 4 wejsca 6 pin. A molex'y, które są podpięte do tego wejścia >>  http://imageshack.us/a/img7/1932/photo0217wa.jpg to te wejścia są podpięte do tych 6 pin. Czyli jak moja karta graficzna musie mieć 8 pin i 6 pin to te 8 pin musi być podpięte do czerwonego wejścia?

Zasilacz OCZ 600W pro

Procek I5 2500k 3.3GHz

Płyta ASRock p67 Pro3

Aktualnie siedze na mojej starej karcie graficznej inaczej bym kompa nie uruchomił.

Edytowane przez danieltrcd

Karta wymaga zasilania z peg 6pin i peg 8pin w tym celu musisz podłączyć odpowiednie kable (powinny być w komplecie z zasilaczem) pod czerwone złącza w zasilaczu i do karty.

Jak podłączysz zasilanie z czerwonych złączy to komp nie wstaje ???

Jak kupiłem zasilacz to mailem w nim 2 czerwone kable takie >> http://img547.imageshack.us/img547/3305/photo0221.jpg i one maja  8 pin z jednej strony i z drugiej 8 i 6 pin z jednej strony i z drugiej 6 czyli do tych czerwonych nie podlacze tych kabelków co miałem w zestawie z kartą bo te z karty maja  z jednej strony 8 pin i zdrugiej 2 wejscia molex i 6 pin i tak samo 2 wejsca molex.

Teraz próbowałem podłączy te czerwone kable i podłączyłem je do zasilacza i do karty i dalej to samo.

Powinieneś razem z zasilaczem mieć takie kable

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/runelord/ocz_modxstream_600w_and_pcpc_silencer_610w/ocz_modxstream_pro_600w/ocz_modxstream_pro_600w-8a.jpg

i te z czerwonymi końcówkami są do podłączenia karty graficznej. Wtyczki nie rozpinane idą do zasilacza a rozpinane do karty graficznej

Nie wiem czemu ale wszystko napisałem w 1 poscie, ale cos sie nie wyswietla to napisze tutaj. 

Zasilacz OCZ 600W pro

Procek i5 2500k 3.3GHz

Płyta ASRock p67 pro3

Karta nowa kupiona na ebay.co.uk od dobrego sklepu (dużo pozytywnych opini kilka tys). Po podłączeniu karty itd. Nic się nie dzieje, czyli monitor jest w stanie "odpoczynku" system się nie ładuje. A jak podłącze starą kartę ( GT 440)to wszystko działa.Dodam ze na płycie głównej mam taki jakby "Zegar" i zawsze, kiedy włączam kompa, to on się ładuje do 99% i uruchamia się system, a jak podłącze kartę HD 7970, to zegar stoi na 97% i nic się nie dzieje. Wiatraczki w karcie się kręcą.

• 1 miesiąc temu...

To może być jakiś problem z płytą główną ja też mam gigabyte 7970 tyle że ghz edition na tej samej płycie asrock p67pro3 i mi komp wstaje co prawda ale jak zrobię uruchom ponownie lub reset to mam 5 beepnięć z biosu i zero obrazu, dopiero muszę wyłączyć przyciskiem i załączyć jeszcze raz to wszystko jest ok,

Zaktualizujcie BIOS (jeżeli nie masz wgranego najnowszego).

Jeżeli nie wiecie jak :
1) Wersję BIOS-u można sprawdzić darmowym programem CPU-z (zakładka Mainboard),
2) Aktualizacje do niego, są umieszczane na stronie producenta płyty głównej. Wystarczy wybrać odpowiedni model.

Panowie, którzy mają jakikolwiek problem na tej płycie:

Wyłączcie kompa > z tyłu na panelu naciśnijcie przycisk Clear CMOS > komp się uruchomi i problemy znikną

Do autora: sprawdź czy przypadkiem nie podpiąłeś kabli pod zasilanie CPU do grafy.