majchermichal11 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 witam mam wielki problem z radeonem hd 4850 temperatura jego pamięci sięga 130* podczas włączania komputer teraz, zaś podczas pracy (oczywiście bardzo delikatnej żeby temperatura nie podskoczyła)około 115*. temperatura na "shadercore"(tam mam podpisane w GPU-Z) 95*. najlepsza sytuacja jest na GPU tam jest "jedyne" 68*. Stało się to nagle. Posiadam chłodzenie AC Twin Turbo z radiatorkami na pamięciach Thermaltake oraz z ZALMANEM ZM-RHS50 na MOS-ach Moja karta jest refencyjna Gigabyte 512mb (czyli gwarancji już chyba nie mam...;/) Co mam zrobić i co z nią jest?? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Sprawdz palcem czy rzeczywiscie jest taka gorąca. Jak tak to sprawdz palcem czy radiatory są tak gorące, jak ie to znaaczy ze karciocha ma problem z oddawaniem ciepła, albo radiatory źle przylegają Cytuj Link to post Share on other sites
majchermichal11 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 niestety... karta jest wyraźnie gorąca. radiatorów pamięci nie dotykałem bo boję się że odpadną. co w takiej sytuacji zrobić?? zmienić taśmę termo-przewodzącą? nie wiem czy da to coś... Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ale w którym miejscu jest gorąca? I jak bardzo? Być może radiatory nie "przykleiły" się dobrze do kości pamięci, zobacz czy parzą na dotyk, jeśli nie to albo program monitorujący temperatury przekłamuje, albo radiatory nie przylegają jak trzeba i należałoby zmienić spoiwo termiczne. Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Sprawdź czy wiatraczki się kręcą, i jeśli tak to z jaką prędkością Cytuj Link to post Share on other sites
majchermichal11 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 wygląda na to, że program monitorujący jest dobry bo everest i GPU-Z pokazują tak samo oraz w miejscach scalaków laminat jest wyraźnie gorący. tempy dochodzą śmiało do 150 na pamięciach. możliwe to? przy jakiej temperaturze one się palą?? Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jakoś nie wydaje mi się, że masz 150* na pamięciach. Dotknij radiatora dłonią, nie bój się, nie powinien odpaść, jeśli Cię mocno oparzy, to pozostaje wymiana pasty, zrobienia przewiewu w budzie, lub zmiana chłodzenia na karcie. Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 memio to jest temperatura kontrolera pamięci (w gpu) a nie samych kości pamięci. Sprawdź czy dobrze założyłeś to chłodzenie i czy z pasty nie dałeś za dużo/mało Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Myślę że przy 150st. karta by się wyłączyła/zaczęła generować mnóstwo błędów. Co do tematu to stawiam na źle założone chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
majchermichal11 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 sęk w tym, że to chłodzenie działa już dobrych kilku miesięcy i dotychczas wszystko było w najlepszym porządku. (tam jest taśma termoprzewodząca pasta nie przyklei radiatorka do pamięci) jutro kupię nową taśmę i jak będę miał czas to wymienię. zobaczymy jaki będzie skutek. dziwne mi się to wszystko wydaje, chyba jakaś awaria w elektronice siedzi. bo wygląda na to że temperatury rzeczywiście są bliskie wskazaniom, a chłodzenie nie posiada żadnej usterki Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Jakiej pasty użyłeś ???? Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zdejmij i załóż chłodzenie ponownie Cytuj Link to post Share on other sites
majchermichal11 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 robiłem to. użyłem ZALMAN STG-1 a taśma fabryczna razem z radiatorkami Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Wciągnij kartę i zrób jej dokładne zdjęcia w makro i wrzuć tutaj. Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zalman STG-1 to dobra pasta ale ma jedna ogromną wadę, kurczy się. Sprawdź jak to u ciebie wygląda Cytuj Link to post Share on other sites
batdal 55 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 moge smialo powiedziec ze jesli na pamieciach masz 130*c to powinien sie komp restartowac Podaj temperature Vcore Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts