Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, otóż mam problem z tym procem. Chodzi o to, że nic nie robiąc na komputerze grafika pracuje na 1% a procesor AŻ na 30-40% na samym pulpicie, nic w tle nie jest ściągane tylko sama tapeta od razu po uruchomieniu komputera. Dodam jeszcze, że tak jest ciągle nie tylko przez najbliższe 10 minut. Co do temperatur to płyta: ~ 28, procesor: ~35, Grafika: ~26 oczywiście w idle.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Edytowane przez Jarzomb

to właśnie w menadżerze procesów tak wygląda :/ To jest nowy komp. Wczoraj go składałem wszystko dokładnie, nie zdążyłem nawet gier wgrać ani go "spocić" dlatego sie zastanawiam czym to jest spowodowane O.o

Edytowane przez Igoruss

Jeszcze nie prawdopodobnie będe dopiero jutro instalował. Jak narazie jest tylko czysty system, sterowniki, programy typu msi afterburner czy CPU/GPU-Z
PS: Proszę pisać lub zadawać wszelkie pytania, ja będę niestety dopiero za 30-40 minut ;)

Edytowane przez Jarzomb

Gdy mam odpaloną mozille i filmik w FHD to zabiera mi 180-190k ale do tego jeszcze dochodzi mi Flashplayer 150k :o Nawet nie wiedziałem, że tyle żre. Tylko nie wiem czy można to usuwać O.o

Dodam jeszcze, że chciałem w biosie ustawić tak aby jak korzystam tylko z neta to niech jego takty wynoszą 1,6Ghz (taką funkcje posiada procesor) ale też włączyłem turbo żeby w grach sobie jeszcze lepiej radził i takty wskakiwały na 3,8Ghz. Teraz się lepiej przyjrzałem i ku mojemu zdziwieniu procesor działa CIĄGLE na 3,8Ghz. Nie mam pojęcia jak to ustawić żeby na pulpicie pobierał max te 5-10 % a nie 40 :/ Co do tego Flashplayer-a to on się włącza dopiero wtedy kiedy włączę mozille, a procesor tak jak mówiłem na początku używa ciągle 30-40% wydajności na sam pulpit od razu po włączeniu komputera. Błagam pomóżcie bo to już do szału doprowadza :/

Kolega wyżej powiedział żebyś sprawdził w menedżerze, który proces tyle "zżera" procka. Co do pracy procka na 3,8 cały czas. Jeśli sprawdzasz to w cpu-z to u mnie też cały czas pokazuje 3,8 ghz. Natomiast w Asrock  etu (program który m.in. monitoruje podzespoły) pokazuje chyba prawidłowe wartości - bez obciążenia 1,6 ghz. Myślę, że to wada cpu-z. Sprawdź czy masz włączone w biosie speedstep intela.

Gdy mam odpaloną mozille i filmik w FHD to zabiera mi 180-190k ale do tego jeszcze dochodzi mi Flashplayer 150k

To jest wykorzystanie pamięci nie procesora, nie od dziś wiadomo, że Firefox jest najbardziej pamięciożerną przeglądarką. Co do procesora to najlepiej wczytaj ustawienia domyślne UEFI (Load save defaults).

@mac47 przepraszam za pomyłkę. Proces, który zżera procka nazywa się "cmd.exe" i obok niego liczby skaczą od 10-15.
@currahee szukałem (nie ukrywam) gotowych screen-ów z biosa już ustawionego tego i5 ale nigdzie nie mogłem znaleźć :/ Co do UEFI to co to zmieni? Będzie wszystko tak jak na początku tzn, tak jak płyta chce?

Wszedłem do biosa, włączyłem jakąś funkcje procesora i temperatury podskoczyły mi o 10C na każdym rdzeniu, co dziwne jak odpaliłem CoreTemp to tam 1,2 i 4 rdzeń pracują na 10-30% a 3 pracuja na 40-60% O co z tym chodzi?!

Problem rozwiązany! Pobawiłem się trochę w opcjach windows-a. I wystarczy było usunąć proces prze zemnie wspomniany "cmd.exe" była to jednorazowa aplikacja, ponieważ gdy wszedłem w uruchom i wpisałem "msconfig", a następnie uruchamianie i odznaczyłem tą opcję komputer automatycznie się zresetował i teraz mam temperatury 30oC MAX oraz CPU LOAD 0-1%. Mam nadzieje, że komuś pomogę tym opisem. Dziękuje bardzo zainteresowanym tematem ;) . Można zamknąć :)