Skocz do zawartości

2x 7870 (CF) vs 1x 7970ghz.

Recommended Posts

Gość rezerwuar

Ja byłbym zdecydowanie za jedną 7970 bo już ona zapewni mi wydajność, która jak na moje potrzeby jest w zupełności wystarczająca(mam gtxa 660). Poza tym jak widzisz oprócz oczywistej przewagi wydajnościowej CF z 7870 w większości gier - ma też pewne minusy - które mogą ale nie muszą Ci przeszkadzać - po prostu podaję swój punkt widzenia.

szczerze mowiac czytajac taki post ucieszyłem się!  jezeli juz bede posiadaczem takowych kart zgłoszie się tutaj abyscie pomogli mi zrobic dobre OC procesorka do tych 4.2/4.5.

/ Robercie takowe pytanko, jezeli bylbys w stanie podesłać mi jakiś link rekomendowananej firmy tego radka do CF, oraz interesuje mnie przewaga takiego CF nad 7970 ile wynosi, i jeszcze jedno, taki PC wytrzyma te dwa latka na full detalach w gierkach ktore beda na dniach wychodzic?

dzisiaj sobie zamówiłem takiego http://www.amazon.co.uk/Sapphire-11199-20-20G-CrossFireX-Multi-GPU-Technology/dp/B00AX2ONI0/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1359661950&sr=8-2 

@up, tzn o chłodzenie itd sie nie martwie bo takowe rzeczy ogarniam, a OC to z wasza pomoca mysle ze zrobia bez wiekszego problemu, bo tak jak pisał ktos wystarczy tylko OC procesora zrobic, tak? czy sa inne jeszcze jakies rzeczy do roboty przy tym?

/ a mowiac mniej problemow co masz na mysli?

wyjasni mi ktos? >.<

Edytowane przez damianovsky21

jak kupujesz z oblokowanym mnoznikiem to nie ma problemu, oczywiscie chlodzonko na cpu.

Co do karty ja bym sie nie pakowal w CF, elektrownia, spore temp, w przyszlosci nie dolozysz juz nic a do 7970 dolozysz bier od vapor-x na techplanet potanial za 1600zł i spokoj.

Stary naprawde trzeba sie postarac aby procka "spalic" ustawiasz np. 4GHz na kompie jakis program sciagniesz np. OCCT jest bardzo dobry , włączasz go on Ci testuje jak sie komputer wylaczy znaczy ze za duzo itd... oczywiscie pilnujesz temperatury, oczywiscie jak masz chlodzenie zmienione to sie bac nie musisz o temp zbytnio polecam Ci:http://techplanet.pl/produkty/wentylatory-radiatory/thermalright-hr-02-macho-black-white,34341.html

Edytowane przez bols244

chodzi o to ze juz nie bede nic dokładał do PC, a taki CF mysle ze lepiej by mi sie sprawował niz jeden radek 7970. a chlodzenie na procka oczywiscie.

Żyj z pewnością że 7970 się zestarzeje tak szybko jak twoje CF, wydajnościowo nie wiele lepszy jest ten CF chyba rozumiesz co mam na myśli, jak coś się zestarzeje to oby dwa pójdą na jednej linii, bo wydajnosciowo nawet 10fps roznicy nie bedzie. To takie moje zdanie, wiadomo moze byc innaczej nie chce sie udawac tutaj za jakiegos proroka.

Jak juz kupiles przynajmniej testy porob i poslij nam :) OC rob spokojnie nic nie popalisz nie ma takiej opcji, co to za procek masz?

Edytowane przez bols244

oczywiście że crossfire lepsze. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_vertex3d_hd_7870_xedition_eyefinity_6_crossfirex?page=0,6

mniej więcej na poziomie 7990. pokonuje nawet 690 gf.

głupoty gadają o tych mikroprzycieciach, juz w serii 6xxx byly niewielkie a w 7xxx problem praktycznie nie wystepuje.

Edytowane przez mcvice

@bols244 procek to i5 ustawiona na 4.5 , ale daje rade na 4.7 - wyzej nie probowana.., głownie chodzi o to ze przyjaciel ma wlasnie CF z tych kart 7870 i takiego 7970 po prostu zjada sobie, w BF3 1920x1080 wszysystko ULTRA, 4x msaa i maxymalny spadek fpsów jakie odnotowalismy wynosiły 71, a maxymalnie osiagał nawet w granicy 120, nie wiem jak poradziłby sobie 7970, ale z tego co czytam to duzo gorsze wyniki krecił.

Edytowane przez damianovsky21

Zgadza się, tommyt1983 testował 7970+7870XT LE i był skalowalny na bardzo dobrym poziomie.

Karta musi mieć rdzeń Tahiti , najlepszą kartą jest Sapphire 7870 XT LE (Tahiti)

W innym przypadku zwykłe HD 7870 Edition już nie wspierają crossfire z kartami typu Tahiti.

Na takich kartach w crossfire wyjdzie ci lepiej tak HD 7870+GT460 lub inny Geforce np (GT 660) Hybrid off physis.

Hybrid PhysX=Radeon + GeForce