Skocz do zawartości

Zasilacz - Jaki kupić?

Recommended Posts

Witam, wczoraj zakupiłem Radeon 3870 Gainward 512MB (DDR3) HDMI & DVI niestety musiałem odłączyć dysk i DVD bo było za mało kabli ale mniejsza z tym, mimo tego komp nie chciał się włączyć ale w końcu ruszyło. Ponad trzy godziny pracy i żadnego restartu nic, dziś chcę włączyć kompa i znów ten sam problem nie chce zaskoczyć tzn: Włączam pojawia się napis od płyty głównej i wtedy znane piknięcie w kompie i restart i tak w kółko. Pomyślałem no tak zasilacz za słaby :-/ Odłączyłem więc drugie DVD i komp poszedł więc problem leży w ~30W. Moja obudowa to(razem z zasilaczem): Obudowa MUSTANG 1072B - 400 W, PFC, Prescott,

Specyfikacja zasilacza:

Miejsce na wentylator(y)  	tył:
1 x 80 mm
Inne cechy 	1 x Zaślepka z klapką na napęd optyczny
Wymiary 	180 x 432 x 415 mm [S x W x G]
Wyposażenie dodatkowe 	1 x Kabel zasilający
Komplet śrubek montażowych
Moc zasilacza 	400 W
Model zasilacza 	MUSTANG ATX KY-400W
Typ zasilacza 	ATX wersja 2.03
Power Factor Correction 	Tak
Maksymalne obciążenie [A] 	+3.3V: 20 A
+5V: 20 A
+12V: 10 A
-5V: 0.5 A
-12V: 0.5 A
-5Vsb: 2 A
Maksymalne obciążenie [W] 	+12V: 120 W
-5V: 2.5 W
-12V: 6 W
-5Vsb: 10 W
Złącza 	1 x 20+4 pin EATX
1 x 4 pin P4/12V
4 x 4 pin HDD (Molex)
1 x 4 pin FDD
Chłodzenie zasilacza: 80 mm wentylator

I teraz pytanie jaki zasilacz wybrać, na pewno chcę coś w granicach 500W a cena nie może przekroczyć 160zł. Drugie pytanie: W opisie pisze, że miejsce na zasilacz 1x80mm, a widzę że obecnie wszystkie zasilacze mają 120mm tzn, że nie wejdzie? Nie znam się za bardzo na obudowach i zasilaczach więc się domyślam.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

W tej cenie to chyba tylko Pentagram Silent Force 460-P12S.

Tak jak napisałeś nowe zasiłki w większości mają montowane wentylatory 120 mm, ale ten wentylator jest montowany w innym miejscu (na ścianie dolnej, a nie tylnej tak jak w starszych konstrukcjach), więc bez problemu umieścisz go w obudowie.

A ten zasilacz uciągnie bez problemów:

Procesor: AMD Athlon 64 X2 6400+ BOX (Socket AM2)
Płyta główna: Asus M2N-SLI nForce 560 SLI MPC
Pamięć RAM: Kingston HyperX DDR2 1GB 800MHz CL4 Low-Latency (x2)
Karta graficzna: Radeon 3870 Gainward 512MB (DDR3) HDMI & DVI
Dysk Twardy: WD WD3200AAJS 320GB 8MB 7200 SATA-II + SAMSUNG
SV2042H 20GB
2xDVD(LG/Lite-ON
;)

Niestety parę minut po napisaniu ost. posta zasilacz wysiadł :D I niestety nie zapisałem nazwy tego Pentagrama a nie miałem też możliwości sprawdzenia gdzie indziej i zakupiłem:

Modecom Feel III 500ATX 12cm FAN PFC

Jak na razie sprawuje się świetnie, ale czy jest on dobrym wyborem w tej cenie ?(Zapłaciłem 135zł w sieci ceny są koło ~150zł) i czy jest on lepszy od tego Pentagrama?

od pentagrama na pewno nie jest lepszy. Ogólnie na różnych forach, testach zasilacz ten nie jest rekomendowany jako dobry. Do twojego konfigu raczej wystarczy, ale jak bedziesz chcial wrzucic tam jakis lepszy cpu czy gpu to wymiana zasilki obowiazkowa.

ten zasialcz nie jest wart swojej ceny, powiem nawet że jest kiepski, ja nie dałbym za niego nawet 80zł, bo za tyle moge mieć deltę 400W, która jest o niebo lepsza.

Pentagram 460W, Modecom MC-400 byłyby znacznie lepsze. Także zamieniłeś siekierke na kijek niestety.

@gregotsw:

Masz wyje**sty awatar 8-)