chybaciepojednalo 0 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witajcie!Zwracam się do Was z konkretnym pytaniem, jestem zainteresowany kupnem nowej karty graficznej, służącej do zabawy, jednak takiej, która oprócz ogromnej mocy będzie w stanie relatywnie cicho pracować nawet pod dużym obciążeniem. Przez jakiś czas miałem MSI HD7970 w referencie i długo z nią nie wytrzymałem, czas na zabawę mam głównie nocą, a karta nie pozwalała spać ani żonie ani nikomu innemu. Sniper Elite czy Sleeping Dogs, karta w stresie grzała się do 95C i wyła głośniej niż odkurzacz/mikser/suszarka razem wzięte. Nie zamierzam bawić się w zmianę układu chłodzącego (nie mam szczęścia albo ręki do tego), dlatego nie proponujcie Arcticów na referencyjne modele, chciałbym poznać zarówno opinie jak i fakty dotyczące najmocniejszych modeli i wybrać ten, który pozwoli mi czerpać radość z grania bez wyrzutów sumienia, że ktoś przeze mnie się nie wyśpi. Choć niełatwo się dokopać do danych dotyczących poziomu hałasu (znalazłem tylko dotyczące kilku randomowych modeli) to podejrzewam, że układy z jednym wentylatorem właśnie będą najbardziej dawały się we znaki, tak jak było w moim MSI, ale ponieważ nie mam się czym podeprzeć, proszę Was o radę! Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Grafiki od Gigabyte'a z chłodzeniem Windforce 3. Nie udało mi się jeszcze przekroczyć 60*C i 40% pracy wiatraków. Aczkolwiek nie kręciłem mojej 670-tki. Cytuj Link to post Share on other sites
kml700 92 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Proponuję kartę z chłodzeniem od Gigabyte jak albo Sapphire . To najlepsze chłodzenia . Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 1.najcichsze chlodzenie to w wf3 od gigabyte temp 63 st u mnie np 2.asusa dcu 2 jest tez ciche i chłodne 3.potem msi twin frozr 4.gainward phantom Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Asus GTX 670 http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GeForce_GTX_670_Direct_Cu_II/27.html Cytuj Link to post Share on other sites
damianox89 322 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Sapphiere z chłodzeniem Vapor-X lub Gigabyte z WindForce 3X Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Tu masz porównanie chłodzenia MSI i Asusa... http://www.overclock.net/t/1286218/twin-frozr-4-vs-directcu-ii/50 MSI wypada trochę lepiej, ale oba modele też kosztują sporo.. Tutaj znów Matrix(trochę inny chyba niż direct cu) lepszy od Twin Froza, a Szafir Vapor-x słabiej: http://www.legitreviews.com/article/2058/12/ http://www.legitreviews.com/article/1886/15/ Poszukaj tutaj sobie testów: http://www.techpowerup.com/reviewdb/Graphics-Cards/ATI/HD-7970/ Tylko pamiętaj, żeby porównywać wyniki w obrębie jednego serwisu, bo mają różne kryteria... Mi się wydawało, że najlepsze będzie Gigabyte i Szafir, teraz nie jest to takie oczywiste... Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil444 360 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Sapphiere z chłodzeniem Vapor-X lub Gigabyte z WindForce 3X ale mu wymiata ten 9600gt bije na glowe gtx 680 Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Weź Sapphire HD 7970 Vapor-X i będziesz mega zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Obecnie posiadam drugą z rzędu kartę z WF 3 i nawet w stresie, po OC, są one praktycznie niesłyszalne. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Sapphire HD 7970 Vapor-X mega wydajne i ciche chłodzenie nawet po maksymalnym oc na jakie pozwoli karta ok 1180-1220mhz będzie chłodno i cicho gigabyta wind force 3 bym nie brał ponieważ ma zablokowaną zmianę napięć co jest nieporozumieniem w tej karcie http://forum.benchmark.pl/topic/68200-gigabyte-radeon-7970-windforce-3-oc/ Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 gigabyta wind force 3 bym nie brał ponieważ ma zablokowaną zmianę napięć co jest nieporozumieniem w tej karcie Zależy w jakiej rewizji. 1.0 ma odblokowaną zmianę napięć, a znalezienie jej w sprzedaży nie jest wielkim wyczynem. Wyszukanie odpowiedniego sklepu zajęło mi poniżej 10 minut. Cytuj Link to post Share on other sites
gotar 0 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Zależy w jakiej rewizji. 1.0 ma odblokowaną zmianę napięć, a znalezienie jej w sprzedaży nie jest wielkim wyczynem. Wyszukanie odpowiedniego sklepu zajęło mi poniżej 10 minut. Jak mozesz daj mi link do takiego sklepu z rewizja 1.0 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 http://domsary.eu/ Z tego co widzę, to obecnie mają jedynie 2.1 i GHz Edition, ale można do nich napisać, bo jeszcze tydzień temu mieli około 10 sztuk rev. 1.0, a od listopada, kiedy kupowałem swoją, uzupełniali zapasy na bieżąco. Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Nie kup czasem dualX sapphire bo jest głośny,chyba że zrobiez jak ja ,zablokowałem wentylacje do max 40% i karta dochodzi do 75ºc a przez to jest nie szłyszalna. Jak masz dołożyć to weź sapphire vaporX która ma niższe temp.i cichsze chłodzenie niż moja a itak będziezz mógł jeszcze ustawić wentyle pod siebie. O asus dc II słyszałem że jest gło§ne tak więc byk nie ryzykował a karta zajmune chyba 3 sloty jak sie nie myle. Cytuj Link to post Share on other sites
buck1 23 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Posiadam Vapor-X i powiem Ci że znośny poziom hałasu przy obciążeniu. Więc tą przetestowałem że tak się wyrażę i mogę Ci z spokojną głową polecić ten że układ. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez buck1 Cytuj Link to post Share on other sites
chybaciepojednalo 0 Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 skłaniam się ku Vapor-X (choć znośny hałas to pojęcie bardzo względne, ja potrzebuje sprzęt przy którym nie będę musiał podnosić głosu, żeby mnie ktoś usłyszał) bo chcę naprawdę topowy model w złudnej nadziei, że nie zmienię go przez co najmniej 2 lata, chyba, że premiery nowych układów odbędą się niebawem, chociaż do czasu powstania rozsądnych niereferencyjnych modeli minie kilka długich miesięcy a komputer potrzebny jest na już, bo moja suszarka zdechła bez ostrzeżenia i pozostałem bez sprzętu. Haha i to prawda co o nich mówili, otwórz puchę, włącz MS Flight Simulator i poczuj się jak w prawdziwym kokpicie, przynajmniej od strony dźwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Skoro Ci tak zależy na ciszy chyba bym jednak pomyślał nad zwodowaniem bo dla nie których cisza to to co dla innych jest ponad norme hałasu. Nowe układy wcale nie znaczy że bedą cichsze. A hd 7970 sprzedają już z blokiem wodnym. Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Przeczytałeś recenzję Asus GTX 670, którą podlinkowałem? Ta karta praktycznie nie emituje żadnego dźwięku pod obciążeniem, nic! A nie "znośny poziom hałasu"... Jest taka stronka: http://www.silentpcreview.com/ Tutaj co drugi gościu ma tego Asusa + HR-02 i sobie chwali Edytowane 31 Stycznia 2013 przez wallhack Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Heh... bez przesady od razu LC, ale to by wymagało referencyjnego PBC a w/w model na pewno nie jest na referencyjnym PBC więc nici z "wodowania" chyba że są jakieś bloki specjalne do tego modelu Shapphire . Mam HD 7950 w wersji VaporX od "szafirka" i jest ładnie cicho w pulpicie, podczas gier wiatrak rozkręca się na nieco ponad 40% i jest temperatura max~58 stopni (choć jak dla mnie jest ciszej podczas grania niż na ostatnim autorskim 6950 od Shapphire, z podobnym chłodzeniem na dwa wentylatory, a tamta karta była o wiele cichsza od referenta HD 6950, to była niezła "suszara") Tak więc gdyby było "za głośno" można ustawić obroty na "sztywno" do ~ 32-38% by zmieścić się w 66 stopniach na GPU, ale wiadomo zależy jak przewiewna jest obudowa i oczywiście należało by cały czas monitorować temperatury by w razie czego podnieść obroty. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts