idzpro100 68 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Witam, wczoraj zabrałem się za odkurzenie mojego starego OCZ-a StealthXScream 500W (gwarancji już nie miał). Niestety po złożeniu wentylator zaczął terkotać. Stwierdziłem więc, że przykręciłem go za słabo więc dokręciłem nieco mocniej. Po tym zabiegu było lepiej, lecz nadal coś terkotało. Dokręciłem więc go najmocniej jak tylko potrafiłem i.... niestety chińskie otwory na śruby w wentylatorze się wyrobiły. Miałem plan wystawić zasilacz na allegro, więc muszę kupić jakiś cichy i wydajny wentylator. Myślałem nad be quiet! silent wings 120mm, bo obiło mi się o uszy, że jest wydajny i cichy. Nie wiem jednak czy sprosta takiemu zasilaczowi. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
m4rtinus 0 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Mam taki sam zasilacz, ponad 2 lata już od fanswap-u i mam założony Scythie Slip Strean 120mm 1200rpm najprawdopodobniej (lub 1600rpm) http://www.proline.pl/?p=SCY+SLIP+120+1200 Nie pamiętam dokładnie tylko to nie ma większego znaczenia bo w zasadzie nie pracuje na max obrotach ze względu na automatyczną regulacje obrotów w zasilaczu w zależności od temperatury/obciążenia. Mam obudowę z zasilaczem na dole więc zawsze ma dostęp zimnego powietrza. Ogólnie z tego co pamiętam co ważne jest aby dopasować pobór prądu względem oryginalnego (oryginalny ma prawdopodobnie 0,3A - jest napisane na nalepce, Scythe 0,26A). Ogólnie chodzi bez problemu jest niesłyszalny i w zasadzie zapomniałem już o zasilaczu po wymianie wentylatora Cytuj Link to post Share on other sites
idzpro100 68 Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 a zapytam się jeszcze, czy te wentylatory montowane standardowo w zasilaczach są jakoś szczególnie wydajne? Czy może np. taki SPC Sigma Evo 120mm przewyższy każdy wentylator montowany w zasilaczu? Cytuj Link to post Share on other sites
m4rtinus 0 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 W zasadzie każdy jest dobry jeśli jest cichy i zapewnia dobry przepływ powietrza. Scythie SS ma przepływ powietrza 68,54 CFM, SPC Sigma Evo znalazłem 51,82 CFM przy prędkościach około 1200-1300rpm. Ważne, żeby nie wsadzić jakiegoś 600 lub 800rpm z małym przepływem, bo oryginalny w zasilaczu jest chiński noname, który ma obroty >2000rpm dlatego tak hałasuje. Przez tak wysokie obroty ma zapewne podobną wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts