sevku22 15 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam. Otóż chciałbym to jakoś wyrażnie opisać. Problemem jest to , iż nie wiem jaką płyte teraz kupić pod socket 775 z DDR3. Dlaczego? Wszystko opisze. Eh... Od roku mam płyte pod socket 775, ASUS STRIKER II NSE ( chipset nforce 790i ) i pamięci Ocz DDR3 2x2gb PLATINUM 1333MHZ. Same problemy. Zwiechy w windowsie co kilka dni , i w grach do godziny max 2h. Dżwięk się pętli ( powtarza ) i zostaje mi twardy reset. W google wpisując nazwe mojej płyty i ramu, pełno jest tematów ludzi , którzy mają ten sam problem. Niektórzy mówią ,że ram jest niekompatybilny z tą płytą, inni ,że to płyta coś tam sama zmienia napięcia. Jednak ja już mam tego dość. Bawiłem się , też ze sterownikami , nic nie dają. XP , WIN VISTA , WIN7 to samo. Też czytałem ,że chipset ten (nforce 790i) jest wadliwy i może się freezować pc. I tu pytanie. Czy ram czy płyte kupić nową? Już ja sam myśle, że płyta główna pomoże. Tylko , właśnie sobie ostatnio wyszukałem ( chciałem ją kupić ) pewien model płytki ASUS P5Q3 DELUXE WIFI-AP i pierwszy pod nią komentarz: " ASUS P5Q3 DELUXE WIFI-AP + OCZ = używałem i były zwiechy na tym konfigu z tym ramem , musiałem w biosie pogrzebać i przestało się wieszać". Już rece mi opadają. Co płyta to problem. Prosze! Kupiłbym ten model i miałbym raczej to samo ( freezy ) . Dobrze ,że post przeczytałem. Ostatnio nawet zmieniłem grafike z GTX 280 na Ati 5850 i nic nie pomogło. Co kupić teraz ? Może i tak coś pod chipset P45? Czy dalej ten samo nforce790i ? Aha i koniecznie musi być DDR3. Chodzi mi ,żeby ten problem ze zwiechami się nie powtórzył. Jeśli zmienie płyte to poradżcie coś naprawde mocneego stabilnego. Bez problemową płyte , pewną i bez zwiechy. Też żeby była w miare dobra do OC ( mam Quada 9550 2,8 ). Cena 400-600zl max. I co wazne by z tym ramem DDR3 OCZ 2x2gb PLATINUM 1333mhz nie było właśnie problemów. By było kompatybilnie. Może ma ktoś dobrą płyte i te ramy i mu dobrze chodzi ? To wtedy napewno taki model kupie. Dzięki. Pamiętajcie musi dobrze współgrać z tymi ramami. Chyba,żeby tylko ten ram na inny wymienić , a płytke moją zostawić?? OK , ale narazie przyjmijmy ,że płyte chce zmienić. reszta pc : Psu : BE QUIET DARK POWER PRO 1000W grafika: ATi 5850 cpu : Core Quad Q9550 2,8 Cytuj Link to post Share on other sites
neverwinter210 2 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Masz dwie propozycję w tej cenie: http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... ts_id=8188 http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=20854 Cytuj Link to post Share on other sites
sevku22 15 Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 400-600zl max a to bedzie dobra? http://www.twenga.pl/cena-LANPARTY-UT-P ... a-498383-0 i z OCZ nie bedzie problemow? Cytuj Link to post Share on other sites
neverwinter210 2 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Ogólnie firma DFI jest dobra jak chodzi o OC tutaj propozycja również od DFI i jak będziesz chciał to możesz zrobić CF na tej płycie ode mnie http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... _Plus.html EDIT: Ta płyta którą ty podałeś ona obsługuję DDR3 ale w taktowaniach 1333MHz nie znalazłem na stronie producenta kompatybilności z OCZ, pamięci tej firmy są podane tylko w taktowaniu 1600MHz. Ale skoro obsługuję DDR3 to nie powinno być problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
sevku22 15 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 ktos pisal na jakims www , że pod DFI mial problemy same. Blue screeny, artefakty. Myslal ze to karta nawala a plyta sie okazala wadliwa. To mnie lekko zniechęca a chce kupić Płyta DFI LanParty UT P45-T3RS Co sądzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
jogin211 1 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 ja rowniez polecam Ci firme DFI. mam na ich płycie (BloodIron P35) wykreconego E2180 do 3.2GHz przy 24/7 i zero problemów nastepna moja płyta też pewnie będzie ze stajni DFI- przekonalem sie do tej firmy/plyty poprzez jej bezawaryjnosc własnie. co do OC na tej płycie- poprostu petarda ;] i wedlug mnie nie ma sie co zastanawiać tylko zlozyc zamowienie i pogonić ASUSa pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
sevku22 15 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 jogin , pogonić ASUSA ? co masz na myśli ? Nie kupowac juz od Asusa? Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 neverwinter210 ma rację. Asus P5E3 PRO /DDR3, intel X48 będzie najlepszym wyborem w tej cenie. Odpadają problemy z chipset-em nforce, który w wielu konfiguracjach jest problematyczny. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts