Skocz do zawartości

Zestaw dla gracza do 3000 zł - oryginalny :-))

Recommended Posts

Witam ! Jak w temacie:-)

Chcę złożyć kompa, tzn za tę cenę tj. 3000 zł zakupić następujące części:

1. procesor,

2. pamięci,

3. karta graficzna,

4. zasilacz,

5. chłodzenie,

6. płyta główna

I taką mam wizję, żeby kartę graficzna zakupić jak najlepszą tzn w tym przedziale cenowym, ale żeby się jeszcze zmieścić z resztą bebechów w kwocie 3000,00 zł

Jeśli chodzi o procesor to zdecydowałem się na Intel Core i5-3570K 3.40GHz BOX,

pamięci między 8 a 16 giga- model liczę na Was - jaki będzie najlepszy do grania, oglądania filmów,

zasilacz - hmm coś między 500 a 650 Watt,

chłodzenie - myślałem o tym SilentiumPC Fortis HE1225  albo Thermalright HR-02,

co do karty graficznej to zastanawiałem się nad tym: Radeon HD 7970

z resztą mam rozterki....  komputer ma służyć za centrum rozrywki, granie, oglądanie filmów w wysokiej rozdzielczości, co do OC hmm za bardzo się na tym nie znam, z 2 strony czy jak komputer jest mocno podkręcony to nie żre mege dużo prądu ?!?! To właśnie mnie trochę odstrasza bo niestety za prąd ja płacę...

Z góry dzięki za wszelkie sugestie !!! Pzdr !!!!!!!!

Jak to z czego?

1. Zasilacz da rade spokojnie Deus G1 600W (max. 250zl) - naprawde fajny zasilacz, chwalony. Najlepiej sam poczytaj na ten temat

2. Tu już ze stratą - płyta głowna na MSI-Z77A-GD45 - również sam poczytaj na ten temat - ogólnie do OC im lepsza płyta tym lepiej, ale jeżeli nie chce kręcić bardzo mocno (powyżej 4,5 GHz), to 45 powinna starczyc

Eiseen tylko że autor tematu nastawił się na 16GB RAM ;) Co osobiście dla mnie jest swoistym nieporozumieniem;)

vini. W Twoim budżecie i z Twoimi wymaganiami (7970) weź sobie jakąś i3 ;)

A na poważnie. Jeśli możesz to dołóż te dwie, trzy stówki i złóż to co ja proponuję. Ewentualnie jeśli nie planujesz ekstremalnego OC to płyta G43 w zupełności wystarczy i weź tańszy zasilacz (np XFX Core 550W za 230zł na morele.net - wersja 650W jest już dużo droższa). I przemyśl ten RAM czy na pewno jest Ci obecnie potrzebne 16GB? Jak rozumiem dysk i napęd optyczny posiadasz?

Ja za 2700 złożyłem taki zestaw:

CPU i5-3570k + FORTIS HE1225 + AKASA VIPER

MoBo MSI Z77A-G43

RAM G.Skill ARES 2x4GB 1600

HDD WD CAVIAR BLUE 1TB

PSU OCZ ZT 550W 80+

CASE Brutus 410 + komplet wentylatorów

Też miałem kosmiczne wymagania, wydałem 2700 a nie mam jeszcze żadnej grafy (jadę na zintegrowanej HD4000) :D

Na dniach chcę kupić coś między 7850/7870/7870XT i zmienić obudowę na GLADIUSa.

W ciągu roku chcę kompa rozbudować o jakiś SSD na system i albo kolejne 8GB RAM albo już 16GB i obecne 8 sprzedać (żeby znowu za kolejny rok zrobić miejsce na kolejne kości 2x8 :)

Uważam, że wszystko po trochu ;)

Osobiście wolałbym wybrać lepsze mobo i procka bo to podstawa. Na 7870 pograsz na full detalach we wszystkie nowości.

To by było na tyle mojego wywodu ;)

Na G43 wyciągali 4.2Ghz co myślę, że dla nie napalonego OC-era jest satysfakcjonującym wynikiem. Co do grafiki i ram-u. Ja sam sobie wziąłem 7950 vapor-x na starcie trochę podkręcę i nie będzie miała problemów. A teraz RAM, na chu... steczki Ci 16gb? za 16-stke nie wiem ile zapłacisz 350 zł? Coś takiego, natomiast za 8gb zapłacisz ok 180zł z tego zostaje spokojnie na chłodzenie (fortis) a na upartego to nawet Macho się zmieści. Także autorze przemyśl tą opcję chociaż z tym RAM-em bo tak jak kolega wyżej mówi 16gb "do gier" to jakieś nieporozumienie ;)

Dzięki za wszystkie rady !!!

Okej, z tym ramem chciałem wybadać ile faktycznie jest potrzebne do gierek. Więc ostatecznie 8 giga wystarczy,

Osobiście wolałbym wybrać lepsze mobo i procka bo to podstawa.

Hmmm to ten mój zaproponowany jest słaby ?? Z tego co tutaj oglądam to jest chyba obecnie jeden z najczęściej stosowanych procesorów.

Moim planem jest aby wsadzić jak najlepszą grafę i ten procesor, a reszta raczej nie jest aż tak ważna w gierkach ....   co o tym sądzicie ??

Edytowane przez vini_nr1

No to ja napisałem że moim zdaniem w zestawie najważniejsza jest płyta i procesor. Nigdzie nie napisałem że Twoje są złe.

7950 też jest bardzo dobrą kartą (i dużo tańszą niż 7970). Ale oczywiście to Twój wybór.

Możesz się też zastanowić nad platformą AMD (ostatnio bakak coś wspominał że złożył komuś zestaw podobny do swojego z tą różnicą że na AMD i że jest minimalnie mniej wydajny). Zawsze zaoszczędzisz te 200zł na procku (biorą FX8320 który od 8350 podobno różni się tylko taktowaniem)

Zgadzam się jak najbardziej z damianox89. Z resztą jak masz czas to mogę Ci w czwartek/piątek dać znać jak się kręci i porobić specjalnie dla Ciebie kilka testów. Wtedy zobaczysz, że naprawdę to nie jest jakiś wielkie skok wydajności. Oczywiście wszyscy wiemy, że 7970 też się kręci natomiast myślę (trochę pod siebie) że 7950 vapor-x spokojnie Ci starczy, na długo okres czasu ;)