zly_niedzwiedz 0 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Yoł Jako że budżet w lutym będę mieć wyższy niż zwykle naszedł mnie dylemat (planowałem kupić hd7870) który zabił mi niezłego ćwieka... Otóż będę miał możliwość wydania około 1600-1800pln na pierdoły - co nie oznacza że muszę tyle wydać () Na start, mój obecny RIG: Phenom II X4 956BE @ 4,0GHz + noctua NH-D14 ASrock 970 Extreme 4 Kingston HyperX Genesis (szaraki) 16GB DDR 1600 Be Quiet! Pure Power 530W XFX 7770 1GB Black Edition Pomyślałem nad trzema scenariuszami: 1) Tuning platformy AMD - Pozostanie na 970 Extreme4 - Zmiana Phenoma na F-8350 i OC (nie wiem na ile płyta by pozwoliła...) - Dorzucenie np. Szafirka 7870 2) Zmiana stajni - i7-3770K - ASrock Z77 Extreme 4 (bądź może coś doradzicie ?) - Pozostanie z HD7770 na pokładzie przez miesiąć - może 2. 3) Kosmetyka - Dorzucenie drugiej 7770 do CF - Lub, swap 7770 na 7870 lub 7950 Są to jak widzicie całkowicie 3 odmienne pomysły, różniące się zasadniczo wydaną na ten cel kasą Jednak w przypadku 2 opcji, mógłbym sprzedać (może by się udało za ok. 800pln) mobo, cpu i gpu, i kasę bym zamienił na 7870 - tylko że to są gdybania... Do czego byłby sprzęt wykorzystywany? Obecnie priorytety się pozmieniały i tak (od najważniejszych zastosowań w dół): 1) Illustrator/Photoshop (mielenie czasami sporych plików PS - powyżej 2GB Tifów już z LZW) oraz ilustrowania (czasami setki obiektów wektorowych w jednym dokumencie) 2) Gaming i streamowanie i tutaj okazuje się że P2 nie wyrabia, przy bardziej wymagających tytu lach są dropy klatek wynoszące w zależności od tytułu - i jak wiadomo sytuacji - 25-50% przy streamowaniu 720p (nie tylko w grze czy aplikacji, ale także w streamie). 3) Wszystkie pomniejsze pierdoły do których już phenom to jest demon prędkości Nie mam nic do AMD - jestem zadowolony z osiągów przy takiej cenie sprzętu, nie jestem też zauroczony Intelem, potrzebuję sprzętu który spełni swoje zadanie, nie zdeaktualizuje się w najbliższym czasie, a;e też nie pochłonie jakiejś kosmicznej kasy Z góry dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
gshepherd 330 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Zamiast i7 można brać i5 ivy z literką K za resztę lepszą grafikę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 1) Illustrator/Photoshop (mielenie czasami sporych plików PS - powyżej 2GB Tifów już z LZW) oraz ilustrowania (czasami setki obiektów wektorowych w jednym dokumencie) 2) Gaming i streamowanie i tutaj okazuje się że P2 nie wyrabia, przy bardziej wymagających tytu lach są dropy klatek wynoszące w zależności od tytułu - i jak wiadomo sytuacji - 25-50% przy streamowaniu 720p (nie tylko w grze czy aplikacji, ale także w streamie). Tu na pewno przyda się i7-3770K @4,5GHz Z wł. HT. Osobiście wybrałbym założenie nr 2, kartę graficzną masz wystarczającą aby zagrać w nowe tytuły. Ustawień Ultra nie uświadczysz, ale jak sam napisałeś - poczekaj na nowe karty (HD8xxx i GTX7xx), a ceny obecnych na pewno spadną i będziesz mógł kupić przyzwoite GPU w dobrej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Mogę spokojnie ci polecić i7 3770K + Asrock z77 Extreme4 do tego Macho HR-02 masz zestaw jak należy bez problemu osiągniesz 4,5GHz stosując mój sprawdzony toturial Cytuj Link to post Share on other sites
ziembek 6 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Dokładnie jak koledzy wyżej napisali: Opcja 2) Zmiana stajni - i7-3770K - ASrock Z77 Extreme 4 (bądź może coś doradzicie ?) - Pozostanie z HD7770 na pokładzie przez miesiąć - może 2. To najlepszy pomysł Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 @wiwat Noctua NH-D14 nie starczy do OC tego proca? Okej, jeszcze 2 tygodnie przede mną, ale powoli czytam i kształtuje się cała sytuacja Cytuj Link to post Share on other sites
vieniek123 18 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 @wiwat Noctua NH-D14 nie starczy do OC tego proca? Jak najbardziej starczy a będzie nawet lepsza Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 pewnie ze starczy nie zauważyłem:) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts