Skocz do zawartości

Spory dylemat AMD v Intel - bez fanboyowania...

Recommended Posts

Yoł

Jako że budżet w lutym będę mieć wyższy niż zwykle naszedł mnie dylemat (planowałem kupić hd7870) który zabił mi niezłego ćwieka...

Otóż  będę miał możliwość wydania około 1600-1800pln na pierdoły - co nie oznacza że muszę tyle wydać ;) (;)

Na start, mój obecny RIG:

Phenom II X4 956BE @ 4,0GHz + noctua NH-D14

ASrock 970 Extreme 4

Kingston HyperX Genesis (szaraki) 16GB DDR 1600

Be Quiet! Pure Power 530W

XFX 7770 1GB Black Edition

Pomyślałem nad trzema scenariuszami:

1) Tuning platformy AMD

- Pozostanie na 970 Extreme4

- Zmiana Phenoma na F-8350 i OC (nie wiem na ile płyta by pozwoliła...)

- Dorzucenie np. Szafirka 7870

2) Zmiana stajni 

- i7-3770K

- ASrock Z77 Extreme 4 (bądź może coś doradzicie ?)

- Pozostanie z HD7770 na pokładzie przez miesiąć - może 2.

3) Kosmetyka

- Dorzucenie drugiej 7770 do CF

- Lub, swap 7770 na 7870 lub 7950

Są to jak widzicie całkowicie 3 odmienne pomysły, różniące się zasadniczo wydaną na ten cel kasą ;)

Jednak w przypadku 2 opcji, mógłbym sprzedać (może by się udało za ok. 800pln) mobo, cpu i gpu, i kasę bym zamienił na 7870 - tylko że to są gdybania...

Do czego byłby sprzęt wykorzystywany? Obecnie priorytety się pozmieniały i tak (od najważniejszych zastosowań w dół):

1) Illustrator/Photoshop (mielenie czasami sporych plików PS - powyżej 2GB Tifów już z LZW) oraz ilustrowania (czasami setki obiektów wektorowych w jednym dokumencie)

2) Gaming i streamowanie i tutaj okazuje się że P2 nie wyrabia, przy bardziej wymagających tytu lach są dropy klatek wynoszące w zależności od tytułu - i jak wiadomo sytuacji -  25-50% przy streamowaniu 720p (nie tylko w grze czy aplikacji, ale także w streamie).

3) Wszystkie pomniejsze pierdoły do których już phenom to jest demon prędkości ;)

Nie mam nic do AMD - jestem zadowolony z osiągów przy takiej cenie sprzętu, nie jestem też zauroczony Intelem, potrzebuję sprzętu który spełni swoje zadanie, nie zdeaktualizuje się w najbliższym czasie, a;e też nie pochłonie jakiejś kosmicznej kasy :)

Z góry dzięki ;)

1) Illustrator/Photoshop (mielenie czasami sporych plików PS - powyżej 2GB Tifów już z LZW) oraz ilustrowania (czasami setki obiektów wektorowych w jednym dokumencie) 2) Gaming i streamowanie i tutaj okazuje się że P2 nie wyrabia, przy bardziej wymagających tytu lach są dropy klatek wynoszące w zależności od tytułu - i jak wiadomo sytuacji -  25-50% przy streamowaniu 720p (nie tylko w grze czy aplikacji, ale także w streamie).

Tu na pewno przyda się i7-3770K @4,5GHz Z wł. HT. Osobiście wybrałbym założenie nr 2, kartę graficzną masz wystarczającą aby zagrać w nowe tytuły. Ustawień Ultra nie uświadczysz, ale jak sam napisałeś - poczekaj na nowe karty (HD8xxx i GTX7xx), a ceny obecnych na pewno spadną  i będziesz mógł kupić przyzwoite GPU w dobrej cenie.

Mogę spokojnie ci polecić

i7 3770K + Asrock z77 Extreme4 do tego Macho HR-02 masz zestaw jak należy

bez problemu osiągniesz 4,5GHz stosując mój sprawdzony toturial :)