Skocz do zawartości

"Can not Find BIOS Image..." - awaria komputera

Recommended Posts

Konfiguracja:

CPU - Core 2 Duo E6400

MOBO - GA-945P-S3

GPU - GeForce 6600

POWER - Mercury 500W (tak wiem, żenada)

Witam, ostatnio z moim komputerem wydarzyło się coś dla mnie zadziwiającego. Zostawiłem włączony komputer, a gdy wróciłem pojawił się komunikat białymi literami na czarnym tle, tej treści:

"Detecting floppy drive A media...

Scanning BIOS Image in Hard Drive

Scanning BIOS Image in Floppy Diskette

Can not Find BIOS Image in Hard drive or Diskette!"

Pomyślałem, ze BIOS się rozkodował i próbowałem rozwiązać problem "dając" komputerowi dyskietke z BIOSem, niestety to nie pomogło.

Następnie zakupiłem taką samą płytę główna (kosztowała parę groszy, więc długo się nie zastanawiałem), przełożyłem wszystko na nowe MOBO, i dalej to samo. Oczywiście możliwe, że ktoś sprzedał mi MOBO z tym samym problemem, ale opis mówił, że jest sprawna, poza tym byłby to dość duży zbieg okoliczności.

Czy spotkaliście się z taką sytuacją? Czy macie jakieś pomysły w czym tkwi problem?

I fixed this error on my Gigabyte K8n51gmf - the socket 754 micro ATX with onboard 6100 graphics and a 16X PCI-e slot for graphics upgrades. Basically the trouble started when I used Gigabytes @BIOS update utility. (NEVER USE WINDOWS FLASHING UTILITIES ESPECIALLY @BIOS) The program crashed writing rubbish to the BIOS! I left windows running for two days before rebooting to find it wouldn't boot or load the BIOS anymore.

I was confronted with

AWARD BOOTBLOCK BIOS V1.0

CAN NOT FIND BIOS IMAGE IN HARD DRIVE

CAN NOT FIND BIOS IMAGE IN FLOPPY DRIVE

from another computer I downloaded the latest BIOS from Gigabytes website, copied that to the root of a hard drive I had around and tried to get the BOOTBLOCK BIOS to read from it. FAIL.

Tried again with a floppy disk, formatted it in windows, then copied the BIOS.BIN file to the root of the floppy, rebooted the PC and.... it flashed the correct BIOS and worked!

Może i Tobie pomoże.

Musi być rozpakowany. Jak rozpakowany nie da rady, to zmień nazwę pliku z bios'em na bios.rom lub bios.bin 

Zależy od jakiej "firmy" BIOS.

BIOS był rozpakowany, komputer zobaczył go i zaczął upgradować, paseczek się zapełniał, aż w pewnym momencie reset komputera i od początku to samo.

Rozmawiałem z informatykiem, który powiedział mi, że problem nie musi leżeć "w płycie głównej", może to być awaria, któregoś z innych podzespołów. Tym bardziej, że wymieniłem płytę na teoretycznie sprawna.

Sprawdzałem zasilacz, GPU to raczej nie jest, bo obraz skąpy(białe na czarnym), ale jest. Postaram się sprawdzić RAM

Nikt nie spotkał się z takim problemem? Szkoda mi sprzedawać komputer jako "niesprawny"...