SoundsGreat 1647 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dlaczego się różnią tylko 5 dychami? A cholera wie, żałuję że nie ma tak w serii S, bo 42 cale a 46 cali to 700zł, a o 50 calach nie mówiąc - z chęcią wziąłbym w tedy większego Cóż, najwidoczniej sam panel nie jest taki drogi, albo w modelu 37-calowym jest sporo odpadów przy produkcji, naprawdę nie wiem - jeszcze nie pracuję w Panasonicu A co do plazmy to podobno szybko się wypalają... Tylko do tego cytatu brakuje daty (coś na poziomie 2002) Brałbym 42X - zebrał chyba najwięcej nagród i pochwał z całej serii Panasa. Trochę szkoda, że sprzedałeś to PS3 - ono jest genialnym odtwarzaczem Blue-ray (kosztując 1000zł dogania samodzielne odtwarzacze o wartości 2500zł). Po za tym konsola to wygoda, jakość. Nigdy nie byłem ich specjalnym zwolennikiem, ale od kiedy mam XBOXa... moje życie się zmieniło A zaczynałem od TV 21-cali, później LCD19" i tez dało się grać. I jesteś pewien że 1-2 metry - to strasznie mało, zwłaszcza jak na kineskopowy telewizor. Cóz jesli o mnie chodzi - skończyłem, nie mam już chyba nic do dodania. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na PW. Sporo ciekawych informacji znajdziesz na www.HDTV.com.pl No i jeśli zdecydujesz się na jeden z polecanych przeze mnie Panasców nie obrażę się jak klikniesz przy moim pierwszym poście "pomógł" Cytuj Link to post Share on other sites
Bezio118 1 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Oczywiście wiele pomogłeś Dostajesz pochwałę dzięki za wszystko Już dla mnie wszystko jasne pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
farmazon 0 Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Podłączę się do tematu, bo sam planuję zakup jakiegoś TV w granicach 2000 zł. Zastanawiam sie nad Panasonic TX-P42X10Y i Samsung PS42B451. Prawdopodobnie zadecyduje cena, ale moze macie coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie. Tak przy okazji muszę zapytać: jak wpływa rozdzielczość telewizora na obraz? Wiem jak to jest w monitorach itd. Te plazmy z tego co wiem maja rozdzielczosc 1024 x 768. Wydaje mi się, że jest to mało jak na 42 cale, do tego odpowiada formatowi 4:3, nie 16:9. Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Oczywiście Panasonic Samsung nie potrafi plasm robić. Co masz na myśli z tą rozdzielczością? Chodzi Ci o słabszy sygnał? Jeśli tak to trafne spostrzeżenie. Np telewizja SD lepiej wygląda na HDready (720p/1080i) niż na fullHD (1080p). Przy okazji telewizory plasmowe w ogóle znacznie lepiej radzą sobie ze słabym sygnałem w porównaniu do LCD. Jeśli chodzi Ci o tzw. "parowanie ekranu" znane z ekranów LCD przy rozdzielczościach niższe niż natywna - nie masz się czym martwić - w panelach plasmowych zjawisko to nie występuje. Podobnie zresztą jak smużenie, wypaczenie kolorów gdy patrzymy pod kątem, nierównomierne podświetlenie, pastelowe kolory, wyblakła czerń... długo by wymieniać - w plasmach Panasonica jedyne co może przeszkadzać to migotanie (które i tak jest znacznie słabsze niż w CRT), brzęczenie (na co dzień nie do usłyszenia), powidoki (obecnie tylko w ekstremalnych sytuacjach). Te plasmy mają rozdzielczość taką jak podałeś, ale ich piksele nie są kwadratowe, tylko prostokątne. Standard 720p na 42 calach zapewnia komfortowe efekty wizualne z odległości już 2 metry. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts