Mohamedddd 0 Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Zamierzam się z zakupem Windowsa 8 w wersji OEM (nie PRO). Proszę o wytłumaczenie paru rzeczy: 1. Czy jeżeli szlak trafi nam jednego kompa i będę zmuszony do zakupu nowego czy system nadal będzie legalny i możliwa będzie aktywacja? (z Xp,Vista czy 7 było tak że przywiązany był on do jednego komputera i wszelkie wymiany w kompie np. płyty głównej wiązały się z tym że należało zakupić nową licencję) 2. Czy istnieje możliwość odsprzedania systemu w przyszłości? 3. Czy możliwe jest odkupienie systemu od właściciela który zakupił go z zestawem PC ale nie instalował i tym samym nie aktywował produktu? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Mohamedddd Cytuj Link to post Share on other sites
tofix 65 Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 1. Czy jeżeli szlak trafi nam jednego kompa i będę zmuszony do zakupu nowego czy system nadal będzie legalny i możliwa będzie aktywacja? tak, licencja OEM 8-ki przypisuje już od właściciela, nie komputera p.s. oem to typ licencjonowania, pro to wersja (też może być oem) 2. Czy istnieje możliwość odsprzedania systemu w przyszłości? tak, licencja pozwala na odsprzedaż (tylko raz) 3. Czy możliwe jest odkupienie systemu od właściciela który zakupił go z zestawem PC ale nie instalował i tym samym nie aktywował produktu? jak wyżej, można odkupić (tylko od pierwszego właściciela) niezależnie od tego czy był instalowany/aktywowany wystarczy licencję przeczytać Cytuj Link to post Share on other sites
Mohamedddd 0 Napisano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 TOFIX Czytałem licencję i już sam nie wiem co o tym myśleć (PS. ad.pkt.3) W licencji jest zawarte coś takiego: można odkupić/odsprzedać system który był kupiony jakby osobno, system który został zakupiony z kompem powinien być sprzedany z kompem. PS. Nie wiem czy tyczy się to również komputerów stacjonarnych Więc jak z tym będzie? Znalazłem gościa który ma Win8 OEM którego zakupił/czy kupilu mu razem z kompem (wraz z podzespołami do komputera stacjonarnego) i chce go sprzedać? Z jego wypowiedzi wynika że nigdy go nie instalował ani nie aktywował. Jak ma wyglądać taka sprzedaż? Cytuj Link to post Share on other sites
tofix 65 Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Jak ma wyglądać taka sprzedaż? jeżeli kupił z komponentami, jako osobna pozycję na paragonie / fakturze - nie ma problemu z odsprzedażą. tak kupiony OEM jest osobnym produktem - sytuacja zakupu ze sprzętem jest w momencie zakupu systemu jako zainstalowanego przez sprzedawcę komputera na licencji OEM (nie mylić z DOEM) a komputer wraz z systemem jest jedną pozycją na dokumencie sprzedaży pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 up@ coś w tym jest. W rozmowie z pracownikiem M$ (o problemach związanych z zakupem aktualizacji) powiedział, że mogę kupić kopię W8 na siebie i odsprzedać koledze oraz żeby wszystko było legalnie to wystarczy napisać umowę kupna/sprzedaży Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts