Skocz do zawartości

LG Optimus L9 vs Galaxy S2 (abonament play)

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zdecydowałem się nad przejściem do Play'a, na abonament 49zł / 24m. W ofercie mam takie telefony jak te w temacie, i za cholere nie moge się zdecydować, który wybrać.

- LG przemawia do mnie bo ma gigantyczny wyświetlacz 4,7 cala z dobrą rozdzielczością. Jakość wykonania jest zadowalająca, dwurdzeniowy procesor, 1GB ramu też starczy. I jest to świeży telefon. Za niedługi czas planuję kupić samochód, więc jako GPS byłby idealny. Ale minusy/wady - czytałem, że nie można instalować niczego na karcie pamięci. Nie wiem jak wygląda wsparcie od LG bo nie miałem telefonu tej firmy nigdy.

- SGS2 - nieco lepiej wypada w rankingach, odziwo. Mniejszy wyświetlacz. Nie wiem jak tam wsparcie techniczne samsunga. //edit: I nadaje się bardziej do gier, tak mi się wydaje.

Prosiłbym chociażby o opinię posiadaczy telefonów, albo kogoś kto miał styczność z tymi modelami. Cena SGS to 350zł, a L9 399zł więc różnica znikoma. Szczerze przyznam, że jakbym miał wybierać teraz to brałbym LG z powodu wyświetlacza. Więc, czy ten LG jest warty swojej uwagi, czy nie?

Edytowane przez Aximus

Jako posiadacz SGS2 nie mam mu nic do zarzucenia. Bateria trzyma jak należy, zdjęcia bardzo dobre a ekran idealny jak dla mnie ( z większym już miałbym problemy przy obsludze jedna reka )

www.mgsm.pl/pl/porownanie/6525/4906/0/0/

wg porownania s2 ma lepszy aparat oraz baterie ktora trzyma dluzej.

Niebawem pojawi się oficjalny android 4.1.2

Jako posiadacz SGS2 nie mam mu nic do zarzucenia. Bateria trzyma jak należy, zdjęcia bardzo dobre a ekran idealny jak dla mnie ( z większym już miałbym problemy przy obsludze jedna reka )

www.mgsm.pl/pl/porownanie/6525/4906/0/0/

wg porownania s2 ma lepszy aparat oraz baterie ktora trzyma dluzej.

Niebawem pojawi się oficjalny android 4.1.2

No dlatego właśnie się pytam, ciekaw jestem czy LG też wprowadza te aktualizacje w miarę sensownym czasie, czy też nie. Na zdjęciach mi nie zależy zbytnio, bardzo rzadko robie fotki, a jak już to skany na ściąge, etc :P Bateria też bez róznicy, mam neo v aktualnie. Z obsługa jedną ręką myśle, że to kwestia przyzwyczajenia.

LG nie wie co to są aktualizacje więc polecam Galaxy S II, który z resztą niedawno dostał oficjalnego Androida 4.1 Jelly Bean więc powinien ''odżyć''.

LG L9 to dobry smartfon ale raczej nie jest to najwyższa półka. 540x960 ( 234 ppi ) na 4,7 Cala wygląda dość słabo nie mówiąc już o reszcie specyfikacji.

234 ppi ) na 4,7 Cala wygląda dość słabo nie mówiąc już o reszcie specyfikacji.

Na pewno wygląda lepiej niż marne 217 w s2 :P

Ogólnie rzecz biorąc S2 to kiedyś był high-end, L9 to obecnie "wyższa klasa średnia" i zazwyczaj jednak lepiej brać starszy ale bardziej topowy model. LG ma większy i ostrzejszy ekran i tak naprawdę to jego jedyna przewaga nad S2. Samsung natomiast robi lepsze fotki i filmy, jest nieco szybszy, bardziej muzykalny oraz ma ogromne wsparcie zarówno oficjalnie (niedługo aktualizacja do 4.1) jak i nieoficjalne (z całą pewnością powstanie jeszcze masa romów na niego)

• Popieram 1

W L9 niedługo będzie odblokowany bootloader = custom roomy, a JB prawdopodobnie będzie też za jakiś czas, bo LGE wrzuciło betę JB na prywatne serwery i jedynie wiadomo tyle, że coś robią, bo pobrać tego się nie da.

Co do samego telefonu, to szczerze polecam. Jeżeli nie grasz w gry, to mała ilość pamięci na telefonie i brak przenoszenia na kartę nie będą dla Ciebie problemem, bo wszystkie programy spokojnie tam zmieścisz ~2,3GB dostępne, a jak nie to root i po problemie. Ekran jest naprawdę dobry jak na urządzenie z tej półki cenowej, jasny, duży i ostry. Bateria trzyma spokojnie 2 dni przy dość intensywnym użytkowaniu. Telefon na obecnym systemie chodzi bardzo płynnie i nie uświadczysz żadnych lagów. Wszystkie nowe gry śmigają też bez problemu i płynnie. Telefon jest ponadto bardzo lekki, ICS jest bardzo dopracowany, nakładka od LG jest tez OK, płynna i intuicyjna. 

Jest masa filmów na YT z tym telefonem jak i oficjalne forum na android.com.pl: http://forum.android.com.pl/f761/

GPS i nawigacja działa też bardzo dobrze, bo testowałem już nie raz, a skoro wspomniałeś o kupnie samochodu i będziesz używał telefonu jako nawigacji, to L9 idealnie się nada, między innymi dlatego też że ma bardzo duży ekran, który Ci się bardziej przyda.

Edytowane przez Dragoslaw25
  • Popieram 1

Zmartwiło mnie trochę to, że nie można przenosić aplikacji z pamięci telefonu na kartę. Jednakże nie jestem fanem super gier, które muszę odpalić, a jeżeli gram to raczej jak mi się na kiblu nudzi bo gdzie indziej. Zobaczę jeszcze obydwa telefony na żywo i wtedy się ostatecznie zdecyduje, aczkolwiek dużo plusów przemawia za LGkiem, więcej niż za SGSem.

Edytowane przez Aximus
jak może się nie dać przenosić gier na kartę? ta funkcja została wprowadzona w androidzie 2.2 (co prawda nie wszystkie da się przenieść) proste pytanie, dragosław, masz zrobioną partycje bodajże ext4 na karcie pamięci?

No właśnie od 4.0 w górę google zrobiło tak, że nie można tego robić. Ja nie mam w tej chwili nic grzebane, ponieważ nie potrzeba mi roota i nie gram w gry zbytnio. Ale tu jest opisane jak to zrobić: http://forum.android.com.pl/f764/zamiana-sdcard-external_sd-244665/ lub http://forum.android.com.pl/f764/jak-korzystaae-z-aplikacji-directory-blind-238904/

Czyli, żeby wgrać przykładowo nawigacje na karte musze rootować fona? Trace wtedy gwarancje?

Zależy co to za nawigacja, czasem wystarczy zaznaczyć w zabezpieczeniach "nieznane źródła" i zainstalujesz na pamięci telefonu, ale jeśli jest ona duża, to wtedy trzeba rootować co jest też totalnym banałem: http://forum.android.com.pl/f764/root-lg-optimus-l9-22-12-2012-a-234718/ I jeżeli zrootujesz telefon to tracisz gwarancję, tyle że jak wgrasz oficjalny rom na nowo: http://forum.android.com.pl/f764/instalacja-roma-w-kdz-updater-fix-win7-236841/ to gwarancja dalej będzie obowiązywać :).

Edytowane przez Dragoslaw25

można tak robić, już był na forum właśnie problem z l9 w którym nie dało się przenosić appek na karte, wystarczylo zrobić odpowiednią partycje dla aplikacji i gotowe, ewentualnie jak są jakieś programy które nie można przenieść można spróbować link2sd, tylko do tego już root wymagany

Edytowane przez jempierozki