Skocz do zawartości

Komputer włącza się lecz nie zaskakuje.

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z komputerem , ostatnio zakupiłem dysk twrdy WD Caviar Black 1TB i postanowiłem dzisiaj z podowu wolnego czasu go zamontować. Proces montażu w obudowie przebiegł pomyślnie podłączyłem go do zasilania oraz do płyty głownie. Więc postanowiłe ją zamknąć i odpalić komputer w celu przeniesienia wszystkich danych łącznie z systemem na nowy dysk.

Niestety tuż po odpaleniu okazało się że podczas motażu kabel blokował ( początkowo ocierał ) o jeden z wentylatorów z przodu obudowy, więc wyłączyłem komputer zanim się do końca załadował by  usunąć problem kabla. Po przesunięciu i zamocowaniu kabla obok, przejrzałem jeszcze całe bebechy by drugi raz nie musieć się bawić. Odpalam ...

Komputer normalnie odpala, ale nie zaskakuje tzn. nie "tego piknięcia", że system już rusza, monitor cały czas jest nie aktywny ( tak jakby komputer nie został uruchomiony ). Próba kilkukrotnego restartu czy też użycia przycisku Clear CMOS nic nie dała. Ponownie sprawdziłem kable, wszystkie połaczenia zarówno te w obudowie jak i poza.

Moja specyfikacja:

Procesor: Intel 2.500k

Płyta główna: AsRock P67 Pro3 B3

RAM: 2x4 Gb GoodRam 1600 CL9

Karta graficzna: HIS Radeon 5770 1 Gb

Zasilacz: OCZ Modstream ( czy jakoś tak ) 600W

Dysk twardy:

- stary 80 GB Samsung

- nowy 1TB WD Caviar Black

Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Próby są włączenia zarówno na starym, stary+nowy a nawet sam nowy. Nic z wcześniejszych zastosowań nic nie dają.. komputer niby się włącza ale "nie ma tego piknięcia z głośniczka" ze system a zarazem cał komputer wstaje.

Hmm.. dziwne rozkręciłem cały komputer, na nowo skręciłem i przy okazji wymieniłem kabel SATA od dysku twardego . I cud jakoś odpali. Porobiłem pare testów i wszystko gra.

Tak więc nie mając zielonego pojęcia co było przyczyną Dzięki wielkie za pomoc.

Pozdrawiam edgEe