Skocz do zawartości

Fractal Design Arc Midi R2

Recommended Posts

Oj montaż sprzętu w kompie, sprawdzając wszystkie możliwie opcje, testując jakie chłodzenie wodne wejdzie jednak zajmuje czas. Jak by nie było nic innego na "platformie" testowej to pewnie by się tLuk w 3 dni wyrobił, a tak niestety wszystko musi stanąć w kolejce ;) 

• 2 tygodnie później...

Mógłbyś zrobić testy z 5 wentylatorami 7V, 12V po zdemontowaniu obu koszyków?

Posiadam R1 z 3 fabrycznymi wentylami i ciekami mnie jak dużo realnie zyskam po zdemontowaniu dolnego koszyka oraz zamontowaniu 5 wydajnych acz cichych wentylatorów. Zastanawia mnie fakt czy jest to gra warta świeczki gdyż dobre wentyle swoje kosztują :P

Edytowane przez DyndaS

Czytałem ten test choć tam jest trochę inaczej no ale już mniejsza z tym jak nie chce Ci się takiego testu robić.

Wyraź tylko swoją opinię na temat opłacalności wyrzucenia 3 fabrycznych wentyli które bynajmniej w r1 do cichych nie należą i zamontowanie 5 innych (2x front, 2x top, 1x back) dobrych np. od corsair zakładając że górny koszyk jest zdemontowany lecz prawdopodobnie dolny także z czasem będzie gdy kupię SDD. Boczny panel mam z oknem.

Kolejna sprawa co do zamontowania 2 wentylatorów na topie obudowy (pomijam ten nad zatokami 5.25): oba powinny wyrzucać powietrze z obudowy czy może lepiej gdyby ten bliżej przodu wtłaczał a drugi wyrzucał?

Podsumowując czy warto wymienić 3 fabryczne wentylatory na 5 innych dobrych? Ma to sens?

Edytowane przez DyndaS

Chcę aby w idle było cicho oraz mieć niższe temp pod obciążeniem.

Uważasz że warto inwestować w 5 wentylatorów?

Cooler CPU: Noctua NH-D14 SE2011

Grafika: gtx670 DirectCu II TOP

Mobo: Asus R3E

Zastanawiam się czy warto wybulić te 250zł... a nie chcę żeby potem się okazało że różnic w temperaturach w sumie nie ma.

• 1 miesiąc temu...