Solmyr 0 Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dysk działał ok 6 mc w stacjonarnym PC z win7 i hulał aż miło. Coś mnie podkusiło i zastąpiłem nim org. dysk z macbooka pro (late 2009). Zainstalowałem OSX (10.6.8) i mac działał ok. tygodnia i nagle dysk przestał być widoczny w systemie. BIOS od PC wykrywa dysk, ale nie mogę go spratycjonować (wywala błędy odczytu i zapisu). Danych żadnych nie udało się odzyskać (ale miałem kopię wszystkiego więc to nie problem akurat). Pytanie jest takie: Jakich narzędzi mogę użyć aby przywrócić dysk do życia? Czy mogę coś spróbować z nim zrobić zanim go wyrzucę? Próbowałem Easus Partition Master I Gparted (live cd) i na obu był problem ze zrobieniem czegokolwiek. Oba programy pokazują cały dysk *unallocated* Jakiego softu użyć aby dokładnie zdiagnozować problem? Hdparm pokazuje takie wartości w SECURITY: supported enabled locked not frozen not expired:security count supported: enchanced erase Security level maximum Problem leży prawdopodobnie w tym locked, powinno być not locked. Ktoś wie jak to ugryźć? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts