Skocz do zawartości

Asus VS229HR IPS opłacalność/cena

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie czy monitor Asus VS229HR to dobry wybór w przedziale cenowym do 600zł.

Przeznaczenie: 50% gry, 25% praca ( AutoCAD-proste projekty), 25% tekst i internet.

Proszę także o podanie odpowiedników w podobnej cenie (im mniejsza tym lepiej) i jakości , no chyba, że będą lepsze modele :)

Z góry dziękuję za pomoc 

Edytowane przez Dart9

Obserwuję własnie  tego asusa i benq. Któryś z nich zakupię ale mam dylemat ..który  :]

W oko wpadł mi także asus-ml229h . Wygląda na to , że ma identyczną matrycę jak asus z pierwszego postu, ale opinia mnie zastanawia...dotycząca przekątnej ("). Ale ceną kusi-tylko w tym sklepie, w pozostałych dużo droższy.

W tym przypadku koniecznie IPSa, jak ma być praca z grafiką to kąty widzenia i kolory nie mogą być złe. Monitory z takimi parametrami w tej cenie są raczej podobne, dlatego warto potrzeć też po otoczce, np po gwarancji, awaryjności. Np LG ma fajną gwarancję, tzw punkt honoru, pozwalającą na wyłapywanie fabrycznych wad sprzętu. Człowiek, może przetestować monitor z możliwością zwrotu, tak powinno być też u innych, skoro wady fabryczne to powszechność.

Nie wiem co się tak czepiłeś tych Asusów. To jest firma od płyt głównych, a nie monitorów.

Nie czepiłem. Zauważyłem, że są w lepszych cenach i maja 3letnią gwarancję nie odbiegając przy tym w podawanych parametrach tech.

PS. Fakt :) płyty robią dobre.

Jeden argument podał Ci kolega powyżej, a drugi to męcząca praca z tekstem (FullHD + 21.5 cala)

Wybór jak dla mnie jest prosty - wcześniej już podawany BenQ 24"

Praca z tekstem to jedynie 20-25%( między innymi jak przeglądanie/pisanie na tym forum). Większość czasu będzie służył do rozrywki (gry/filmy) i prostych rysunków w AutoCADzie

Benq także ma tylko 2letnią gwarancję i jest o aż ~200zł droższy, ma np. gorszy kontrast.

"+" że jest trochę większy i posiada głośniki, które będą dla mnie zbędnym dodatkiem.

Edytowane przez Dart9

Nie czepiłem. Zauważyłem, że są w lepszych cenach i maja 3letnią gwarancję nie odbiegając przy tym w podawanych parametrach tech.  PS. Fakt płyty robią dobre.

i niech przy płytach zostaną, monitory wychodzą im dość powiedzieć słabo

Benq także ma tylko 2letnią gwarancję i jest o aż ~200zł droższy, ma np. gorszy kontrast.

nie patrz na metryczkę producenta, to bujdy na resorach, zapewniam cię, że nie ma takiego IPS, który wykręciłby kontrast choćby porównywalny z najsłabszym w tej dziedzinie VA, a tak w ogóle więcej niż 1000:1 to i tak za dużo, wyłączając specyficzne przypadki

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie 

Muszę przyznać, że doradztwo Wasze jest profesjonalne. Wgłębiłem się w testy/artykuły i rzeczywiście VA jest na wysokim poziomie jakości obrazu.

Naczytałem się także o kablach ale już mam mętlik w głowie.

Stąd pytanie: jakie połączenie będzie lepsze HDMI-HDMI , DVI-DVI, HDMI-DVI?

Czy jakość obrazu będzie się różnić?

Jakie kable polecilibyście?

W zestawie z monitorem Benq GW2250HM brak i HDMI i DVI ( jedynie D Sub).

Naczytałem się także o kablach ale już mam mętlik w głowie. Stąd pytanie:

jakie połączenie będzie lepsze HDMI-HDMI , DVI-DVI, HDMI-DVI?

w zasadzie bez znaczenia

Czy jakość obrazu będzie się różnić?

nie

Jakie kable polecilibyście?

DVI lub HDMI, nie za drogie tak ok 3 dych