Skocz do zawartości

Upgrade Płyta+procesor+pamięć ram+GTX 470

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez damianox89,

Recommended Posts

Witam noszę się z zamiarem zmiany platformy, obecnie posiadam konfigurację:

- Procesor AMD Athlon II x2 2.8GHz

- Płyta ASRock ALiveXFire-eSATA2

- Pamięć ram 2x2 GB DDR2 800MHz

- Karta graficzna Nvidia Asus GeForce GTX 280 1GB chłodzenie Accelero Xtreme 

- Zasilacz Enermax Modu82+ 525W

Całą konfigurację chciałbym zamienić na platformę Intela lub AMD, komputer wykorzystywany raczej do gier, myślałem nad platformą Intela socket 1366. Jaki zestaw byście doradzili bo obecnie nie śledzę runku ze sprzętem komputerowym.  

Nie rozumiem jednej rzeczy, w tytule jest napisane GTX470, w opisie obecnej konfiguracji GTX280, więc rozumiem że Autor za 1500 zł chce kupić zarówno procesor, pamięc, mobo oraz GPU GTX470 ? 

Intel Core i3-3220 /3.3GHz, 3MB, LGA 1155, BOX/

MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/

Sapphire Radeon HD7850 1GB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI/DP

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

1546 zł 

Inną opcją jest zakup póki co jednej kostki ram 4 GB, i dołożenie do chipsetu Z77 w celu lekkiego OC procesora Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/

Tutaj różnice w wydajności po takim zabiegu - stock vs OC - róznica warta zastanowienia się. 

Co do GTX470 - jest to stary już model na Fermim, w grę wchodzą raczej tylko używki, dużo bardziej prądożerny a wydajnościowo słabszy od 7850. Jeżeli nie używasz kompa do grafiki 3d / 2d lub innych zastosowań korzystających z CUDA to nie warto w tym budżecie pakować się w nV. 

Edytowane przez killahill

To jest mit że karty AMD lepiej spisują się na platformie AMD. 

Zdecydowanie lepiej wejść w 1155 - przyszłościowy socket z możliwością rozbudowy, mniejszy pobór prądu, niższe tempy. 

Problemem używanych wydajnych kart jest fakt iż nawet te karty są nieopłacalne patrząc na karty nowe w sklepie, gdzie dochodzi do tego gwarancja. 

• Rozwiązanie

Jak masz 1500zł na rozbudowe kompa to kup i5 3570K + MSI z77a - G45/GD55 + 2x4Gb ram + Cooler CPU. Grafika która masz tj. GTX280 narazie Ci wystarczy, zestaw bedziesz miał przyszłosciowy. Nazbierasz kasy na grafike to Ja wymienisz. Tyle na ten temat. Nie pchaj sie w jakies i3 i inne gowna skoro za 1,5 patyka mozesz miec najmocniejszego i5 i płyte pod OC.

Grafika która masz tj. GTX280 narazie Ci wystarczy, zestaw bedziesz miał przyszłosciowy. Nazbierasz kasy na grafike to Ja wymienisz. Tyle na ten temat

Widzę że ty wiesz wszystko lepiej nawet od Autorów tematów, skąd wiesz w jakiej rozdzielczości Autor chce grać w gry, GTX280 wystarczy mu do wyższych rozdzielczości ? Skoro Autor pisze w temacie co chce kupić za 1500 zł to złóż mu może to co chce, a później proponuj mu inne opcje. A jeżeli nie nazbiera kasy, to co nazbierasz za niego żeby GTX280 nie ograniczał mu wydanych w "błoto" 1500 zł ?

Tutaj różnice w wydajności po takim zabiegu - stock vs OC - róznica warta zastanowienia się.

Dodatkowo zajrzyj jeszcze raz do tych testów i zobacz że podkręcony i3 3220 wcale tak mocno nie odstaje od stockowego i5 3350p  

@killahill

Pchasz komus na siłe i3 i płye pozbawiona jakiegokolwiek OC. NIech zagra w Max Payne 3 lub inna gre wykorzystujaca wiecej niz 2 rdzenie to bedzie pluł sobie w twarz. 

Proponuje jeszcze raz: zostaw narazie GTX280 zrob mu OC skoro masz zakupione chłodzenie do niego.

Kup i5 3570K + MSI z77a - G45/GD55 + 2x4Gb ram jak starczy kasy to Cooler CPU. Dozbieraj kasy sprzedaj GTXa280 za 250zł na allegro i wtedy kup sensowna grafike.

• Popieram 1

@killahill

GTX280 po OC to karta na poziomie GTX460, czyli źle nie jest. Na najwyższych we wszystko nie pogra ale pogra nadal sensownie. Także damianox tutaj dobrze radzi a Ty znowu klepiesz na prawo i lewo pierdoły. Zaczynam mieć z Ciebie coraz to większy ubaw :D

NIech zagra w Max Payne 3 lub inna gre wykorzystujaca wiecej niz 2 rdzenie to bedzie pluł sobie w twarz. 

Kolega nie ptrafi bronić swoich "teorii" tylko wyzywać .... proszę bardzo cóż za wartościowy użytkownik forum. A kolega nie wiem że i3 3220 to 4 wątkowy procesor ? Nie no wie na pewno ..... 

Oj koledzy koledzy, ja również dobrze się z wami bawię, skoro został poruszony temat Max Payne 3 ... 

http://static.techspot.com/articles-info/537/bench/1920.png

Podkręcamy GTX280 - starą, awaryjną, grzejącą się konstrukcję (brawo za odwagę) do poziomu GTX460, no to tak samo podkręcamy 7850 do poziomy 7870 ..... ile wynosi wówczas różnica FPS ? Bagatela 40 fpsów .... no ale co tam.

Dodatkowo, nie wiem jakim baranem trzeba być aby wiedzieć lepiej co chce Autor niż on sam, przeczytajcie tytuł tematu i odnoście się najpierw do niego. 

Nazbierasz kasy na grafike to Ja wymienisz

Dozbieraj kasy sprzedaj GTXa280 za 250zł na allegro i wtedy kup sensowna grafike.

gdy uzbiera kase sprzeda stare graty i kupi sensowna karte, tak ciezko to pojac?

Dobre teksty żeby na siłę bronić swojej teorii, a co jeżeli Autor nie może ich sprzedać bo musi je oddać, co jeżeli ma napięty budżet i nie wyskrobie kasy na kompa przez najbliższe 2-3 lata, co wtedy się pytam ? Ma sobie podkręcić GTX280 i modlić się aby mu nie poszedł w piach .....  

Pchasz komus na siłe i3 i płye pozbawiona jakiegokolwiek OC

Czytaj dokładnie chłopczyku, dałem propozycję z płytą Z77 .... nie napinaj się tak mocno następnym razem tylko czytaj dokładnie 

@killahill

Nadal się pogrążasz. Dajesz test max payne 3 ale z pewnością na i5.

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2012/06/max_payne3/charts/maxpayne3_procki_1920.png

Różnica między i3 a i5 to 20 klatek. Samym HD7850 maxa nie uzdrowisz  jak mu rdzeni braknie.

Edytowane przez Ationx
Samym HD7850 maxa nie uzdrowisz 

A i5 3570k uzdrowię ? :menda:  

Panowie "chłopczyki" nie wiem dlaczego się tak unosicie, niech Autor stwierdzi co chce kupić za swoje pieniądze, czy chce zestaw razem z GPU czy też bez, czy interesuje go opcja podkręcania CPU czy też nie, to nie są Wasze pieniądze, i nie Wy decydujecie na co je Autor ma wydać. 

czyli wg Ciebie gry wykorzystuja watki a nie rdzenie fizyczne hmmm ciekawe...

Kolejna dobra teoria się zapowiada, mogę prosić o rozwinięcie ? :D  

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/radek/i3ht_gry/mp3_1920.png

Przyjżyj się temu testowi i sam odpowiedz sobie na pytanie z czego korzystają gry. 

Różnica między i3 a i5 to 20 klatek. Samym HD7850 maxa nie uzdrowisz

Dlaczego upierasz się tak przy Max Payne 3 ? Nie wiesz nawet czy Autora ta gra interesuje,  ... aj sory zapomniałem, Ty wiesz lepiej co chce Autor niż on sam .....  8)

No ale widzisz, nie wiesz czy Autor będzie miał kasę na nową GPU, a o wiele wydajniejszym połączeniem w grach będzie 7850 + podkręcony i3 3220 niż GTX280 + 3570k ... dodatkowo nawet nie wiesz czy Autor zamierza podkręcać CPU. 

Nie chcę, ale również wspomnę o tym: 

To jest link do poleconego przez Ciebie coolera HR-02, a czy wiesz jaką obudowę posiada Autor, jaką szeroką ? Wiesz że chłodzenie HR-02 w tej wersji która poleciłeś posiada 162mm i nie pasuje do każdej budy. 

Autor zakłada temat, chce kupić proceosr, ram, płytę i grafikę, dostaje w zamian od Ciebie procesor, ram, płytę, i chłodzenie które niekoniecznie będzie mu pasować do obudowy. Nie przedstawiłeś żadnych argumentów dlaczego polecasz zakup tylko tych podzespołów, z góry zakładasz że Autor sobie dokupi nową GPU, a starego awaryjnego GTX280 podkręci ryzykując jego żywotność. 

To ma być polecanie ? To jest wciskanie na siłę swojej teorii. Ja nie wciskam swoich teorii, przedstawiam testy i fakty, polecam to co Autor chce kupić w zakładanym budżecie i wybieram najlepsze rozwiązania. 

Haha... nie wiem czy wiesz ale na GTX280 autor ma założone Accelero Xtreme... skoro dla Ciebie kazde podkrecanie to ryzyko żywotnosci to nie mamy o czym dyskutowac drogi panie...

Ja proponuje jak najlepiej zeby czesto nie musił zmieniac podzespołów. Weź człowieku podaj arumenty dla ktorych ma kupic to co Ty polecasz.

Edytowane przez damianox89

Podałem całą masę tylko Ty nie czytasz.

Budżet to 1500 zł, Autor chce procesor, płyta, ram, GPU. - i3220 + 7850 + Z77 to najwydajniejsze połączenie 

Ja proponuje jak najlepiej zeby czesto nie musił zmieniac podzespołów

Ale człowieku nawet nie wiesz czy Autor będzie miał kasę na nową GPU, a jak nie będzie miał to co .... ? A co jeżeli obecna GPu wali mu już teraz artefaktami ? Zastanów się chwilę a nie się napinasz. Co jeżeli budżet 1500 zł wlicza już pieniądze z sprzedaży starych podzespołów. Najpierw zapytaj, potem się wykazuj !

To jest link do poleconego przez Ciebie coolera HR-02, a czy wiesz jaką obudowę posiada Autor, jaką szeroką ? Wiesz że chłodzenie HR-02 w tej wersji która poleciłeś posiada 162mm i nie pasuje do każdej budy. 

Odnieś się do tego, polecasz jak leci .... nie patrzysz na nic .... wklejasz takie linki jak inni nawet chwilę się nad tym nie zastanawiając, na zasadzie "Tak mi się wydaje, Ja bym tak zrobił ...."

Pchasz komus na siłe i3 i płye pozbawiona jakiegokolwiek OC

Oraz zacznij czytać dokładnie, powoli, z zrozumieniem, jeżeli masz wątpliwości czynność powtórz  8)

Ja nie widzę potrzeby aby to ja musiał tutaj argumentować moje polecanie, gdyż poleciłem wszystko tak jak Autor chciał w zakładanym budżecie. Ty poleciłeś niekompletny zestaw, możliwe że z niepasującym chłodzeniem .... wtf ?

To że masz 918 postów na forum nie czyni Ciebie "znafcy", tak przez "f" to nie błąd. 

Wracając do tematu Autora, w końcu:

Autorze tutaj masz jedną propozycję zestawu http://forum.benchmark.pl/topic/72010-upgrade-płytaprocesorpamięć-ramgtx-470/?p=830346

Teraz tak, wyżej masz poleconą płytę z możliwością OC procesorów. Rezygnując z tej opcji, dokładając tym samym 120 zł możesz przeskoczyć na procesor i5 3350p

Procesor Intel Core i5-3350P 3,10 GHz (BX80637153350P) 

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD7850 1024MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (900/4800) (wer.OC - OverClock) (GV-R785OC-1GD) 

Płyta główna MSI B75A-G43, B75, DualDDR3-1600, SATA3, 5xSATA2, HDMI, DVI, GBLAN, ATX 

Pamięć Patriot 4GB 1333MHz DDR3 CL9 PSD34G133381 

Płyta bez możliwości OC, oraz przydatny zakup kolejnej pamięci 4 GB DDR3 w najbliższym czasie. Różnica pomiędzy i3 a i5 wygląda tak:

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/i5_3350p/def/assassin_1920.png

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/i5_3350p/def/gta4_1920.png

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/i5_3350p/def/skyrim_1920.png

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/i5_3350p/def/w2_1920.png

Przedstawione wyżej gry w mocniejszy sposób korzystają z wydajności procesora. Różnica jest znaczna warta dopłacenia tych 120 zł 

Wracając do pomysłu mojego ulubionego "kolegi" z którym tyle dyskutuje, jeżeli masz możliwość sprzedaży obecnego sprzętu, i dołożenie w ten sposób zarobionych pieniędzy do budżetu to istnieje możliwość złożenia czegoś jeszcze bardziej wydajnego z możliwością mocnego OC procesora. 

Co do Coolera, sugerujac sie tym ze ma GTXa280 nie moze miec malutkiej budy, HR-02 wchodzi do wiekszosci bud na rynku, zawsze mozna go zastapic np. Fortisem. Tutaj nie widze problemu, widocznie sam go stwarzasz.

Podajesz jakies wykresy z du*y wyjete nie wiem po co??? Szukasz dziury w całym gosciu... zamiast poczekac na jakikolwiek odzew autora robisz tutaj jakas szopke i wciskasz ludziom poprostu kit. Najpier mowiac o tym ze GTX280 nie poradzi sobie w wysokich rozdzielczosciach a sam dajesz grafe z 1Gb pamieci...

Dla Twojej świadomosci o ile ja posiadasz, GTX280 w obecnej chwili pociągnie wiekszość gier z przyzwoitymi detalami.

Pisze to juz nie wiem ktory raz... i5 3570K + MSI Z77A-G45/GD55 + 2x8GB Ram i ma spokoj z podzespołami bazowymi na kilka lat z możliwoscią OC, Do tego mozna dokupić chłodzenie na CPU. GTX280 dostanie nowe życie bo Athlon II 2,8GHz poprostu nie wykorzystuje jego potencjału. Dodajmy do tego OC i narazie jest gites. W przyszłości zostaje wymiana samej grafiki.

Podajesz jakies wykresy z du*y wyjete nie wiem po co??

Och ta Twoja argumentacja 8)  

sugerujac sie tym ze ma GTXa280 nie moze miec malutkiej budy, HR-02 wchodzi do wiekszosci bud na rynku

Sugerować to się możesz czy masz wstać prawą nogą czy lewą. Sugerując się w ten sposób o jakim mówisz, Autor prawdopodobnie posiada starą budę, jakiej już nie ma dawno w sprzedaży, nie wiesz dokładania co to za buda więc nawet nie próbuj fikać w tym temacie.

Najpier mowiac o tym ze GTX280 nie poradzi sobie w wysokich rozdzielczosciach a sam dajesz grafe z 1Gb pamieci...

Czekałem na tego typu post który potwerdzi Twój całkowity brak wiedzy na temat tego o czym piszesz.

http://pclab.pl/art51253-17.html

Prawdopodobnie nie będzie chciało Ci się czytać, gdyż jesteś osobą uczuloną na testy, a swoją wielką wiedzę opierasz na doświadczeniach i własnej wiedzy, którą masz oczywiście Ci przyznam - ogromną :menda:  Dlatego dam Ci krótkie podsumowanie:

"Sednem problemu jest więc różnica pomiędzy 1- i 2-gigabajtowymi kartami w rozdzielczości 1920 × 1080, a ta jest... marginalna. Największą różnicę odnotowaliśmy w Metro 2033 (3%), przy czym gra bez względu na ilość pamięci była już niegrywalna. Największa różnica przy zachowaniu grywalności wystąpiła w Max Payne 3: w ostatnim hicie Rockstar Games 2-gigabajtowy HD 7850 osiągnął wyniki lepsze o niecałe 2%. Wybierając układ z „tylko” 1 GB pamięci, oszczędzamy 75 zł, rachunek wydaje się więc prosty"

Posłuchaj mnie człowieku, jeśli masz cos do mnie zapraszam na priv. 

Sugerować to się możesz czy masz wstać prawą nogą czy lewą. Sugerując się w ten sposób o jakim mówisz, Autor prawdopodobnie posiada starą budę, jakiej już nie ma dawno w sprzedaży, nie wiesz dokładania co to za buda więc nawet nie próbuj fikać w tym temacie.

Hmm widze że Ty juz wiesz jaka bude ma autor itd, brawo, brawo :D 

Czekałem na tego typu post który potwerdzi Twój całkowity brak wiedzy na temat tego o czym piszesz.   http://pclab.pl/art51253-17.html   Prawdopodobnie nie będzie chciało Ci się czytać, gdyż jesteś osobą uczuloną na testy, a swoją wielką wiedzę opierasz na doświadczeniach i własnej wiedzy, którą masz oczywiście Ci przyznam - ogromną   Dlatego dam Ci krótkie podsumowanie:

1920x1080 to w dzisiejszych czasach czesto spotykana rozdziałka, praktycznie standardowa jeśli chodzi o graczy. Mowa chyba było o wysokich rozdzielczosciach nie prawda? Odpal gre na miniotrze 27 cali z rozdziałka 2560x1440 dopiero pisz wnioski. 

Hmm widze że Ty juz wiesz jaka bude ma autor itd, brawo, brawo  

Nie też nie wiem, ale to nas różni, nie polecam w ciemno. 162mm to na prawdę wysoki cooler.

Mowa chyba było o wysokich rozdzielczosciach nie prawda? Odpal gre na miniotrze 27 cali z rozdziałka 2560x1440 dopiero pisz wnioski. 

Próbujesz cały czas odciągać temat od sedna, myśląc że przykryjesz tym bzdury jakie piszesz. Żeś teraz wyjechał z tą rozdzielczością jak ostatni desperat. Oczywiście wiesz że Autor posiada monitor z taką rozdzielczościa, po drugie nie wiem jaką kartę miałby kupować pod taką rozdzielczość, skoro nawet 7950 i 7970 mają problemy z zapewnieniem płynnej ilość średniego fpsa, nie wspominając o minimalnym i to w starszych, nie najbardziej wymagających już grach.

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7950/1.html

1920x1080 to w dzisiejszych czasach czesto spotykana rozdziałka, praktycznie standardowa jeśli chodzi o graczy

Ty tak uważasz, nie każdy posiada ekran FullHD, nie każdy kto kupuje kompa kupuje ekran FullHD, dużo ludzi kupuje monitory z mniejszymi rozdzielczościami natywnymi aby nie musieli zmniejszać tej rozdzielczości w przypadku słabszego sprzętu z ekranem FullHD gdyż ma to wpływ na jakość obrazu. Zapewne nie wiesz o czym teraz napisałem no ale cóż ..... 

Nie pogrążaj się ....

EOT z mojej strony, jak Ty się uchowałeś przed rangą Troll na tym forum ?   :o