Skocz do zawartości

hd 7870 zbyt duża ilość klatek

Recommended Posts

Witam tak jak w temacie złożyłem siostrzeńcowi nowy komputer i7 3770k 8gb pamięci płyta asus P8z77-V pro grafa gigabyte 7870 oc. Problem polega na tym że w grze far cry 3 ma średnio 60 klatek  w metro 2033 średnia klatek to 60-70 (wszystko na max łącznie z rozdzielczością 1080p) W grze far cry 3 widać załamania na barierkach jakby nie włączała wygładzania krawędzi. Osobiście posiadam i7 3820 kartę 7950 i u mnie w far cry 3 mam średnią 30-40 w metro 40-50 na tych samych ustawieniach. Zabrałem swoją kartę do niego były te same załamania a klatek jeszcze więcej, jak na niego. Próbowaliśmy różnych sterowników i nic nie pomogło dzisiaj poszedł od nowa system i to samo, w 3dmarku 2011 na sterach 13.1 moja wyciąga 8700 a jego 8000 tysięcy więc chyba trochę za dużo. Jak myślicie co jest nie tak? Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

Grafa podkręcona przez producenta link do karty http://www.gral.pl/Gigabyte+HD7870+2048MB+PCI-E_469.html

Kolego ja bym się martwił jakby było za mało, może w opcjach catalyst. jest poustawiane wszystko na wydajność.

W opcjach jest tak jak powinno zarządzane przez aplikację

włącz V-sync i powinno być po problemie.

A tym, że grafika generuje więcej klatek niż trzeba bym się raczej nie martwił :P Może trafiłeś na sztukę z odblokowanymi bloki i tak naprawdę macie do czynienia z 7970 :P

Edytowane przez Bakak
włącz V-sync i powinno być po problemie.

A tym, że grafika generuje więcej klatek niż trzeba bym się raczej nie martwił :P Może trafiłeś na sztukę z odblokowanymi bloki i tak naprawdę macie do czynienia z 7970 :P

Synchronizacje włączyłem w grze i ogranicza liczbę klatek do 60 tak jak powinno ,ale jak przełączę antyaliasing z 8 na 4 to nic się nie dzieje a na mojej jest wzrost około 10 klatek.

Akurat 7870 to zupełnie inny układ niż 7970 więc tutaj nie wchodzi taki fart w grę...

Wiem, ale cud ponoć się zdarzają :P

Synchronizacje włączyłem w grze i ogranicza liczbę klatek do 60 tak jak powinno ,ale jak przełączę antyaliasing z 8 na 4 to nic się nie dzieje a na mojej jest wzrost około 10 klatek.

Czyli wychodzi na to, że nie działa na niej AA.

Czy widzisz to na ekranie? Są poszarpane linie?

Generalnie jeśli ich nie ma to nie ma się czym martwić, jeśli są mimo włączenie AAx8 to znaczy, że coś musi być namieszane w plikach konfiguracyjnych samej GRY lub w ustawieniach CCC. Wymuś w Catalistach - najlepsza jakość i sprawdź. Jeśli AA zadziała to ok, jeśli nie to musisz szukać speca od grzebania w plikach gier : :P

Prawdopodobnie mam podobny problem. Wyszukiwałem rozwiązania i natknąłem się na forum na temat Wiedźmina 2 i wnioskując jest to brak synchronizacji pomiędzy klatkami. Mnie pomógł program Dxtory - W przedostatniej zakładce, na samym dole jest opcja ograniczenia ilości klatek - Zaznaczasz i wpisujesz liczbę. Wszystkie zagięcie, zniekształcenia, etc. zostały zneutralizowane. W moim przypadku pomaga także włączenie gry w trybie okienkowym.

Pozdrawiam