beniq 0 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam. Wczoraj kupiłem nowy dysk SSD (OCZ Vertex 4 128GB). Na początku chciałem przenieść na niego swoją partycje systemową, aby nie instalować wszystkiego na nowo. Wywala za każdym razem blue screen. (no wesoło się zaczyna) Dobra, pomyślałem, że w takim razie zainstaluje system na świeżo na SSD. Zainstalowany, sterowniki wgrane, fajniutko i szybko jak diabli działa. Ale jest jeden wielki problem: NIE DZIAŁAJĄ PRAKTYCZNIE WSZYSTKIE GRY. World of Tanks, AC III, Far Cry 3, Gothic. Za każdym razem albo nic się nie dzieje przy klikaniu na .exe albo podziała tylko chwileczkę (chyba minimalnie dłużej jak gra jest zainstalowana na HDD) i wywala komunikat że aplikacja nie odpowiada. Tak za każdym razem. Co dziwne - tylko i wyłącznie gry, tylko przy odpalaniu systemu z OCZ`a. Zauważyłem także, że kiedy chce włączyć indeks wydajności systemu windows, zawsze zawiesza się i wywala na "direct3d 10 texture load assessment". Czy jest ktoś w stanie pomóc? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
extremme 43 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Przed instalowaniem wszystkiego na nowo formatowałeś dysk SSD? Przetestuj programem AS SSD Benchmark i pokaż screena i jaki masz wynik. Cytuj Link to post Share on other sites
beniq 0 Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Tak, przed instalowaniem systemu był format partycji. Proszę, oto screen: http://i50.tinypic.com/2a81bma.jpg Czy ten wynik odczytu nie jest dziwny? Cytuj Link to post Share on other sites
Ozored 176 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Wszystko masz stosunkowo w normie ale 4k-64Thrd masz ~29/110 , u mnie ten sam ssd 333/162 Wiec ten odczyt masz zdecydowanie za niski , masz włączone AHCI i wszystkie sterowniki od płyty głównej ? i czy jest podpięty pod SATA 3 ? Cytuj Link to post Share on other sites
extremme 43 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Ma mode intelide , nie wiem co to znaczy pierwszy raz widzę , powinno być mode msAHCI lub mode IaStor. Powinien ustawić bios w trybie AHCI. powinno być tak jak na obrazku. https://lh4.googleusercontent.com/-UkLg1rd3QyY/UCFq-jaEOnI/AAAAAAAA77c/hSw99rXhisc/s503/as-ssd-bench%2520OCZ-VERTEX4%25202012-08-05%252018-54-30.png Edytowane 17 Stycznia 2013 przez extremme Cytuj Link to post Share on other sites
Ozored 176 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 no ja mam iaStor - ok i 1024k - ok.. Odpowiedz na pytania autorze i coś sie doradzi ; ) Cytuj Link to post Share on other sites
extremme 43 Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Pobierz Fix z tej strony i zainstaluj program. On sam automatycznie rozwiązuje ten problem dysku rozruchowego Storage Sata SSD w Windows 7 http://go.microsoft.com/?linkid=9741862 Najlepiej ustaw w biosie tryb AHCI. Brałem przykład taki z mojego poradnika to pomaga. http://forum.benchmark.pl/topic/70947-poradnik-jak-rozwiążać-tryb-sataahci-dysk-rozruchowy-dla-dysku-ssd/?hl=poradnik Autorze masz bardzo niski wynik 389 score, musisz postarać o lepszy wynik, ponad 1080 pkt. Zainstaluj Fix odemnie. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez extremme 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Skeletor 1688 Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Jak kolega wyżej. AHCI w biosie. Żeby nie było, że kopiuje rady innych - mam ten dysk i po zaznaczeniu tej opcji wsio bangla po maksie Cytuj Link to post Share on other sites
maxishine 78 Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Zainstaluj Intel Rapid Storage. Powinno pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
zazazuna 11 Napisano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 U mnie pomogła zainstalowanie samych sterowników - link. Instalacja kompletnego IRS zaiweszała system (Win8 x64). Cytuj Link to post Share on other sites
beniq 0 Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) A więc: -fix wgrany pomyślnie -AHCI ustawione -wgrane sterowniki IRS wynik prezentuje się tak: http://i48.tinypic.com/17btap.jpg Jest już napewno lepszy No ale z grami dalej ten sam problem: -WoT działa przy pierwszym uruchomieniu, przy następnych wywala na przed odpaleniem. -Far Cry 3 na początkowych filmikach wywala Zaznaczam ze jak się odpali system z HDD to wszystko jest ok. -dalej indeks wydajności łapie zwieszenie i wywala Ma ktoś jakieś pomysły? Edytowane 19 Stycznia 2013 przez beniq Cytuj Link to post Share on other sites
KoksarPL 14 Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Wgraj od nowa system może to pomoże skoro nie ma innego wyjścia. Cytuj Link to post Share on other sites
beniq 0 Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 dwukrotna próba za mną... : <. Może oddać dysk na gwarancje? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts