BartekW 0 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam, a więc mam obudowę zalman gs 1000. Obecnie nie mam zamontowanego żadnego wentylatora w miejscach do tego przeznaczonych, że tak się wyrażę. Jedynie na chłodzeniu NOCTUA NH-U12P SE2 mam zamontowane dwa wentylatory NF-P12 z zestawu z chłodzeniem. Mój komputer jest dość cichy i w miarę energooszczędny. Bo korzystam z procesora core i3 540 i integry, do tego ssd i dysk na magazyn. Ostatnio wentylator w zasilaczu zaczął hałasować, więc chwilowo wsadziłem tak jakiś podświetlany scythe. Ale oświetla mi pokój w nocy za bardzo także muszę kupić nowego . No więc tak ma takie plany jedną Noctuę NF-P12 wsadzić w zasilacz, drugą na tył obudowy. A dokupić jakiś nowy wolnoobrotowy model Noctua na chłodzenie. Żeby był minimalny ruch powietrza. No i żeby zachować kolorystykę to jaki model od NOCTUA kupić. Druga opcja to wymiana wentylatora w zasilaczu na Bequiet http://www.proline.pl/?p=BQT+SWINGS+PURE+120 . I jedną Noctue na tył obudowy. Jak macie jakieś sugestie to proszę bardzo. Cytuj Link to post Share on other sites
housebee 4 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 sprawdź noiseblockery https://www.cooling.pl/wentylatory-120mm,kategoria,30_67.html Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 1. Wentylatory be quiet! z serii Pure mają słabsze łożysko (osobiście nie brałbym ich do pracy w poziomie). 2. Co do wskazania cichych wentylatorów, to polecam te dwa testy: test, test Cytuj Link to post Share on other sites
BartekW 0 Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 1. Wentylatory be quiet! z serii Pure mają słabsze łożysko (osobiście nie brałbym ich do pracy w poziomie).2. Co do wskazania cichych wentylatorów, to polecam te dwa testy: test, test No ok przejrzałem testy i w sumie nadal nie mogę się zdecydować. To jaki wentylator będzie się dobrze spisywał w w zasilaczu, albo jaki byś radził wsadzić do zasilacza. Czy twoim zdaniem zakup Noctuy to fanaberia? Tak jak pisałem wcześniej u mnie wentylatory pracują na minimalnych obrotach, zastanawiałem się nawet nad pasywną pracą komputera, ale jednak jakiś ruch powietrza musi być. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 W przypadku Noctua płacisz przede wszystkim za trzy aspekty: jakość wykonania, bogate akcesoria i międzynarodowy support Cytuj Link to post Share on other sites
robinek09 1583 Napisano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Od siebie dorzucę Enermax-y poczytaj opinie testy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Enermaxy z obrotami poniżej 1000 RPM owszem, są cichutkie ale realnie ledwo co wieją (test, test). Brałbym je najwyżej na top lub tył obudowy Cytuj Link to post Share on other sites
BartekW 0 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Czy Noctua nf-s12 to dobre rozwiązanie na tył obudowy lub do zasilacza. Przeglądałem ofertę Be-quieta ale tam to już całkiem nie wiem na co się zdecydować. Noctua chyba specjalnie robi wentylatory w takich kolorach, żeby nie dało się ich pogodzić z modelami innych producentów. A tak w ogóle z jednej z moich p12 cieknie jakiś smar, ciekawe czy nadaje się to na wymianę gwarancyjną. http://imageshack.us/a/img820/1160/img3983iu.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
zwierz_ak 81 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Akurat ja, za bardzo nie zwracam uwagi na wygląd, tylko na wydajność. Uważam, że u mnie to tak źle nie wygląda http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/27742db5003865ca.html Cytuj Link to post Share on other sites
Memphis1 9 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Z mojego też tak cieknie. Ktoś wie coś więcej na ten temat? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A tak w ogóle z jednej z moich p12 cieknie jakiś smar, ciekawe czy nadaje się to na wymianę gwarancyjną. Myślę, że tak. Odezwij się z tą sprawą do sklepu lub bezpośrednio do producenta. Noctua ma bardzo dobry support Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Kilka miesięcy temu wymieniałem u kumpla wentylator w zasilaczu Chieftec 650w. Włożyliśmy tam BQ Silent Wings 140mm , 1000RPM. Po zmianie wtyczki w BQ wszystko pasuje idealnie, zasilacz pracuje normalnie, nie grzeje się i ta błoga cisza / bezcenne / Cytuj Link to post Share on other sites
Memphis1 9 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Ja bym pominął sklep i od razu walił do Noctua. Zrobiłem tak właśnie - miałem to samo, wentyl pluł olejem. Wysłałem zdjęcie tego zacieku, dowód zakupu i adres - obiecali, że wyślą nowy. Brawo Noctua Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Polecam 120 mm Gelida - te nowe śmigają bezgłośnie Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 @ UP Mówisz o Slimach czy o czym? Cytuj Link to post Share on other sites
Memphis1 9 Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nowy wentyl Noctua już w drodze. Żeby uniknąć odsyłania im tego wadliwego, poprosili mnie o wyłamanie jednej łopatki i wysłanie zdjęcia razem z ID card. Zabawne, bo niedawno widziałem na allegro chyba 140mm ze złamana niby przypadkowo łopatką 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts