Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, a więc mam obudowę zalman gs 1000. Obecnie nie mam zamontowanego żadnego wentylatora w miejscach do tego przeznaczonych, że tak się wyrażę. Jedynie na chłodzeniu NOCTUA NH-U12P SE2 mam zamontowane dwa wentylatory NF-P12  z zestawu z chłodzeniem. Mój komputer jest dość cichy i w miarę energooszczędny. Bo korzystam z procesora core i3 540 i integry, do tego ssd i  dysk na magazyn.

Ostatnio wentylator w zasilaczu zaczął hałasować, więc chwilowo wsadziłem tak jakiś podświetlany scythe. Ale oświetla mi pokój w nocy za bardzo także muszę kupić nowego .

No więc tak ma takie plany jedną Noctuę NF-P12 wsadzić w zasilacz, drugą na tył obudowy. A dokupić jakiś nowy wolnoobrotowy model Noctua na chłodzenie. Żeby był minimalny ruch powietrza. No i żeby zachować kolorystykę to jaki model od NOCTUA kupić.

Druga opcja to wymiana wentylatora w zasilaczu na Bequiet http://www.proline.pl/?p=BQT+SWINGS+PURE+120 . I jedną Noctue na tył obudowy.

Jak macie jakieś sugestie to proszę bardzo.

1. Wentylatory be quiet! z serii Pure mają słabsze łożysko (osobiście nie brałbym ich do pracy w poziomie).

2. Co do wskazania cichych wentylatorów, to polecam te dwa testy: test, test :)

No ok przejrzałem testy i w sumie nadal nie mogę się zdecydować. To jaki wentylator będzie się dobrze spisywał w w zasilaczu, albo jaki byś radził wsadzić do zasilacza. Czy twoim zdaniem zakup Noctuy to fanaberia?

Tak jak pisałem wcześniej u mnie wentylatory pracują na minimalnych obrotach, zastanawiałem się nawet nad pasywną pracą komputera, ale jednak jakiś ruch powietrza musi być.

Czy Noctua nf-s12 to dobre rozwiązanie na tył obudowy lub do zasilacza. Przeglądałem ofertę Be-quieta ale tam to już całkiem nie wiem na co się zdecydować. Noctua chyba specjalnie robi wentylatory w takich kolorach, żeby nie dało się ich pogodzić z modelami innych producentów.

A tak w ogóle z jednej z moich p12 cieknie jakiś smar, ciekawe czy nadaje się to na wymianę gwarancyjną.

http://imageshack.us/a/img820/1160/img3983iu.jpg

A tak w ogóle z jednej z moich p12 cieknie jakiś smar, ciekawe czy nadaje się to na wymianę gwarancyjną.

Myślę, że tak. Odezwij się z tą sprawą do sklepu lub bezpośrednio do producenta. Noctua ma bardzo dobry support ;)