zajec 1 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 WitamPotrzebuję dobrego AP w celu wykorzystania szybkiej sieci PC i nowego TVChciałbym wykorzystać Wi-Fi w telewizorze by korzystać z internetu na nim, oraz DLNA by oglądać filmy prosto z dysku na TV. Teraz pytanie: czy potrzebuję osobno AP i routera czy istnieje rozwiązanie w postaci jednego urządzenia?Obecnie posiadam router Netgear ze standardem 54Mbps co jak sądzę będzie niewystarczające.Dokładnie chcę zbudować sieć w domu która połączy telewizor, komputer, konsolę PS3 oraz laptopy bezprzewodowo i smartfona.Myślałem także nad dedykowanym serwerem by mieć zdalny dostęp do urządzeń (oczywiście jeżeli pozwolą na to ich interfejsy)Mam nadzieję, że nie napisałem tego zbyt chaotycznie i pomożecie mi wybrać jakiś APPozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
nomosz 35 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 serwer dedykowany do zdalnego zarzadzania nie potrza. TP-Link 1043 jak nie zapuscisz wszedzie HD bedzie działać. Wszystko zalezy od odległosci i tłumienia im wieksze tym transfer spada. Co mozesz dajesz po kablu, co nie wyrabia przez Wi-Fi albo http://www.mikrotik.org.pl/urzadz.php?gr=5&kat=35&idx=1549 i masz co chcesz to jest prawdziwy sprzęt +porządny soft. Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Zależy czy w: ...elewizor, komputer, konsolę PS3 oraz laptopy bezprzewodowo i smartfona. Masz standard N, jeżeli nie, to nawet najszybszy router nic tutaj nie da. Jeżeli masz N to doradzę to co kolega wyżej WN1042ND z alternatywnym softem, u mnie przy 4 urządzeniach WiFi i telewizor po kablu daje radę. Pytanie tylko czy masz internet z kablówki czy telefon Cytuj Link to post Share on other sites
zajec 1 Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Internet mam z kablówki i jest dosyć solidny Standard N jak na urządzenia z 2012 jest praktycznie wszędzie, więc luz. Czyli wystarczy mi TP LINK TL-WR1043ND żeby za jego pomocą bezproblemowo móc odbierać internet w Lapku , PC i TV ?? Co zaś z dlna w TV ? jak go wykorzystać ? Oraz co masz na myśli mówiąc że masz telewzior po kablu z routerem połączony? Oraz: Kolega zaproponował Mikrotik RouterBoard 2011UAS-2HnD-IN szczerze powiem, że nie słyszałem o tej marce, zrozumiałem, że posiadając ten sprzęt nie muszę martwić czy wszędzie leci HD czy nie bo i tak to maleństwo da sobie radę ? Co możecie powiedzieć o tym cacku? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez zajec Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 jak już wszystko skonfigurujesz zainstaluj na kompie AllMedia Server bo ten z win7 zmniejszał mi obraz filmu na ekranie tv , w allms masz opcje ustawienia rozdzielczosci w jakiej wyswietlaja sie filmy na TV. Po kablu z routerem - zamiast wifi karta sieciowa. Cytuj Link to post Share on other sites
zajec 1 Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 czyli proponujesz zew. kartę sieciową i po kablu do TV prowadzić ? Mi zalezy żeby nie używać kabli, jestem p... estetą chyba Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Źle mnie zrozumiałeś są Tv z wifi i bez wifi a posiadające wejscie lan tak jak w kompie dlatego napisał ci ze po kablu z routera do tv.Jak najbardziej jest mozliwosc bez kabli to nie ma się co zastanawiać. Ogolnie dlna fajna sprawa , ja mam połaczone wszystkie kompy , telefony , dekoder od N , Ps3. Możesz sobie oglądać zdjecia z telefonu prosto na tv używajac tylko pilota , tak samo z filmami czy muzyką z pc. esteta to może Linksys Dual-Band N Router E2500 Cytuj Link to post Share on other sites
zajec 1 Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Mój TV to SAMSUNG UE37ES6710 posiada Wi-Fi oraz DLNA, Co będzie lepsze Mikrotik RouterBoard 2011UAS-2HnD-IN vs Linksys Dual-Band N Router E2500 czy może coś np stąd: http://www.komputronik.pl/product/167914/Sprzet_komputerowy/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_Dual_Band_Gigabit_N600_Router_TL_WDR3600.html Podpinająć takie urządzenie do kabla sieciowego, odpowiednio konfigurując mogę cieszyć się możliwością oglądania na TV poprzez Wi-Fi filmów np z weeb.tv lub przez dlna przestyłania filmów z dysku/laptopa/telefonu ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts