Skocz do zawartości

Problem z pamięciami.

Recommended Posts

Mam patrioty i mam chyba problem - 2x 2gb więc na dual na wymagających grach typu FCry 3 gram 10min i zwis a jak jedną wyjmę to ze 3 godz gram i dopiero zwis .. hmmm? Druga w singlu też mogę pograć ze 3/4 godz.Sprzęt to:

GA-MA-790X-DS4

Patriot 2x 2gb ram 800hmz

Phenom 9950 Quad-core 2.6

Pamięć testowana i wszystko ok.

W czym może być problem? Mam w biosie ustawienia domyślne (auto) hmmmm?

Gość rezerwuar

Trzeba sprawdzić stabilność procesor-pamięć, najlepsze do tego jest Prime 95 i IntelBurnTest. W trakcie testowania trzeba monitorować temperature procesora np. programem CoreTemp.Można spróbować ustawić w biosie pamięci na 667 i jeśli napięcie jest 1.8V to podbić do 2.1V, kolejny motyw to przełożenie do drugiego kanału na płycie.Jaki zasilacz?

Gość rezerwuar

Zasilacz dobry ale na razie ciężko coś wykluczyć, potestuj jeszcze grafike obciążając ją Furmarkiem,w biosie w zakładce MB intelligent tweaker masz system voltage control - daj na manual i ustaw 2.1V dla pamięci.I tak jak wcześniej wspomniałem możesz przełożyć do drugiego kanału na płycie(inny kolor).Tyle na razie.

Gość rezerwuar

Na tej stronie jest inny problem-z podkręcaniem fsb powyżej 255MHz i Ciebie nie dotyczy.

Ustawiłeś napięcie 2.1V, sprawdziłeś czy procesor sie nie przegrzewa, zmniejszałeś na 667MHz, przekładałeś do drugiego kanału na płycie?

IntelBurnTest - Critical Error
---------------------------
WARNING! Your system was found to be unstable under IntelBurnTest!
Please check your cooling system and/or lower your overclock! You
may or may not encounter instability while working with other pro-
-grams, but failing this test indicates that your CPU cannot main-
tain stability (produce correct results) in all situations!

Test executed for 118,76 seconds.
OK   

dodam że nic nie kręcone / bios load default / temp core temp wciągu tego testu nie przekroczyła 71 stopni

następnie robię drugi test ten sam iiiii bluscren :[

Hmm pomyślmy , na jednej kości działa stabilnie nawet 4-5h a w dualu góra 15 min . Czyli coś w dualu bardziej obciąża , tylko co? może coś z płytą? tosię dzieje tylko w niektórych grach :(

Edytowane przez wojtp30

tepamięci działają już ze 3 lata , taki przypadek miałem  z3-4 razy , nie pamiętam w jakich gierkach . napewno też kiedyś to samo było w bionic comando tyle że wywaliłem jedną kość i było ok . może walnięta jest jedna kość, ale która? za 4godz się okaże a póżniej na następnej znowu 4 h , chyba nie ma wyjścia. A może na płycie który z kondesatorów , ale który?hmmm

• 2 tygodnie później...

roskręciłem obudowe i odkurzyłem sprzęt jak i zmieniłem pastę na procku . Gram kilka godz. w FC3 (na dual) i się nie wiesza :)  . Wiatrak procka łagodniej pracuje ale jest ale: w occt po 5 min wywala błąd rdzenia ale się nie zawiesza . myślę że zmienie mu chłodzenie i powinno być ok