wojtp30 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Mam patrioty i mam chyba problem - 2x 2gb więc na dual na wymagających grach typu FCry 3 gram 10min i zwis a jak jedną wyjmę to ze 3 godz gram i dopiero zwis .. hmmm? Druga w singlu też mogę pograć ze 3/4 godz.Sprzęt to: GA-MA-790X-DS4 Patriot 2x 2gb ram 800hmz Phenom 9950 Quad-core 2.6 Pamięć testowana i wszystko ok. W czym może być problem? Mam w biosie ustawienia domyślne (auto) hmmmm? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Trzeba sprawdzić stabilność procesor-pamięć, najlepsze do tego jest Prime 95 i IntelBurnTest. W trakcie testowania trzeba monitorować temperature procesora np. programem CoreTemp.Można spróbować ustawić w biosie pamięci na 667 i jeśli napięcie jest 1.8V to podbić do 2.1V, kolejny motyw to przełożenie do drugiego kanału na płycie.Jaki zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
wojtp30 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) na pamięciach napisane : KIT 1.9 - 2.0v 5-5-5-12 i nie bardzo wiem gdzie to mogę w biosie włączyć tzn włączyć jak zlokalizować? zsailacz tagan 530w grafika saphire HD 5870 Edytowane 13 Stycznia 2013 przez wojtp30 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Zasilacz dobry ale na razie ciężko coś wykluczyć, potestuj jeszcze grafike obciążając ją Furmarkiem,w biosie w zakładce MB intelligent tweaker masz system voltage control - daj na manual i ustaw 2.1V dla pamięci.I tak jak wcześniej wspomniałem możesz przełożyć do drugiego kanału na płycie(inny kolor).Tyle na razie. Cytuj Link to post Share on other sites
wojtp30 0 Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) znalazłem na forum podobny problem ale nie znam angielskiego może ktoś zerknąć i podać czy tam jest jakieś rozwiązanie http://forums.tweaktown.com/gigabyte/33287-problem-ga-ma790x-ds4-patriot-viper-2x2gb-800-mhz.html Edytowane 20 Stycznia 2013 przez wojtp30 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Na tej stronie jest inny problem-z podkręcaniem fsb powyżej 255MHz i Ciebie nie dotyczy. Ustawiłeś napięcie 2.1V, sprawdziłeś czy procesor sie nie przegrzewa, zmniejszałeś na 667MHz, przekładałeś do drugiego kanału na płycie? Cytuj Link to post Share on other sites
wojtp30 0 Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) tak zrobiłem , dodam że przy załączniu IntelBurnTest minuta i bluscren zaś Prime 95 - tam są jakię okienka 4 i w trzech po kilku min wywalają mi się errory a jeden działa dalej Edytowane 20 Stycznia 2013 przez wojtp30 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 To spróbuj ustawić ram na 533 i zobacz czy pomoże. A to sie nagle zaczęło czy przy wymianie któregoś z podzespołów?Jaką temperature osiąga procesor w IntelBurnTest-sprawdź w CoreTemp. Cytuj Link to post Share on other sites
wojtp30 0 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) IntelBurnTest - Critical Error---------------------------WARNING! Your system was found to be unstable under IntelBurnTest!Please check your cooling system and/or lower your overclock! Youmay or may not encounter instability while working with other pro--grams, but failing this test indicates that your CPU cannot main-tain stability (produce correct results) in all situations!Test executed for 118,76 seconds.---------------------------OK --------------------------- dodam że nic nie kręcone / bios load default / temp core temp wciągu tego testu nie przekroczyła 71 stopni następnie robię drugi test ten sam iiiii bluscren Hmm pomyślmy , na jednej kości działa stabilnie nawet 4-5h a w dualu góra 15 min . Czyli coś w dualu bardziej obciąża , tylko co? może coś z płytą? tosię dzieje tylko w niektórych grach Edytowane 21 Stycznia 2013 przez wojtp30 Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Podłącz dwie kości ale nie w dualu. Cytuj Link to post Share on other sites
wojtp30 0 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 BARTOL48próbowałem i tego tyle że po godzinie też wywaliło Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Mowiac ze na jednej kosci dziala to moze druga kosc walnieta? czy nie ma znaczenia która kośc jest wpieta? Cytuj Link to post Share on other sites
wojtp30 0 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 nie ma znaczenia żeby wykluczyć pamięć muszę chybaod kogoś pożyczyć pamięć 4g ispróbować na innej pamięci Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Jeśli te pamięci to nowy zakup to może jakis problem z kompatybilnością. Wcześniej miałeś problemy? Cytuj Link to post Share on other sites
wojtp30 0 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 tepamięci działają już ze 3 lata , taki przypadek miałem z3-4 razy , nie pamiętam w jakich gierkach . napewno też kiedyś to samo było w bionic comando tyle że wywaliłem jedną kość i było ok . może walnięta jest jedna kość, ale która? za 4godz się okaże a póżniej na następnej znowu 4 h , chyba nie ma wyjścia. A może na płycie który z kondesatorów , ale który?hmmm Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Jeśli to sie nasiliło teraz to sprawdz kondensatory w sekcji zasilania. Napuchnięte i wypukłe sugerują ze są do wymiany. Cytuj Link to post Share on other sites
wojtp30 0 Napisano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 roskręciłem obudowe i odkurzyłem sprzęt jak i zmieniłem pastę na procku . Gram kilka godz. w FC3 (na dual) i się nie wiesza . Wiatrak procka łagodniej pracuje ale jest ale: w occt po 5 min wywala błąd rdzenia ale się nie zawiesza . myślę że zmienie mu chłodzenie i powinno być ok Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts