norocos 3 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam Serdecznie, mam problem z moim komputerem, a mianowicie podczas włączenia się komputera, normalnie wchodzi do pulpitu, lecz problem zaczyna się właśnie w tej chwili. Czekam aż wszystko się załaduje itd., lecz później nie mogę nic zrobić ( poza ruszaniem myszką ), ani uruchomić żadnej ikony, ani uruchomić niczego na pasku zadań. Komputer uruchamia się normalnie ( ale i tak wszystko dłużej się ładuje ) dopiero za 3/4 razem.Specyfikacja mojego PC: -Intel i5 760 2,8Ghz (TB 3,0Ghz) -Płyta główna Asus P7P55D-E -Grafika Gigabyte GTX 560 OC -Dysk Seagate 1TB ( nie pamiętam dokładniej ) -Ram Kingston 1600Mhz CL9 -PSU Logic 600W ( wiem że nie jest to "markowy" zasilacz ale nie mam funduszy na jego wymianę ) -Windows 7 Home Premium 64Bit Czy ktoś mógłby powiedzieć mi przez co mogą występować problemy wymienione wyżej? ( Komputer kupiłem 2 lata temu, poza grafiką, która była wymieniana przez producenta ponieważ poprzednia była zepsuta, wymieniana ok. 1 rok temu). Z góry dziękuję za udzieloną pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
pwojciech 31 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Możesz spróbować zoptymalizować system, czyli usunąć wszystkie zbędne programy, potem wyczyścić kompa CCleanerem (łącznie z czyszczeniem rejestrów). Optymalnie z poziomu trybu awaryjnego. Warto przeskanować system jakimś antywirusem, o ile już tego nie zrobiłeś? Jak nie masz nic do stracenia lub masz aktualną kopię danych, to użyj czegoś hardcorowego, czyli Combofix (link)... Ostateczne rozwiązanie to reinstalacja systemu, no ale to dopiero wtedy, gdy wszystko inne zaiwedzie. Aha, wg mnie problem nie jest sprzętowy, ale systemowy. Potrafisz sprawdzić logi systemu i podać, czy są jakieś błędy krytyczne? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Niestety jestem zielony w tych sprawach . Skanowanie trwa jeszcze, ale póki co nic nie wykryło. Wyczyszczę rejestry, zresetuję kompa i dam znać. Dziękuję @EDIT: Niestety program Ccleaner nie chce się odpalić, Dokładniej program na sekundę pokazuję okienko, lecz po 1s znika. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez norocos Cytuj Link to post Share on other sites
czarls 0 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 miałem to samo , nawet nie bawiłem się z wyszukiwaniem konkretnego problemu tylko przeinstalowałem win Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Niestety mam na komputerze dużo programów, gier czy innych pierdółek do których trzeba ściągać aktualizacje, a mój internet nie jest najwyższych lotów. Reinstal systemu to ostatnia rzecz którą chciałbym zrobić Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Uruchom komputer z ostatnią znana dobrą konfiguracją Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) @dam111111: Co masz na myśli, bo nie do końca rozumiem? Możesz spróbować zoptymalizować system, czyli usunąć wszystkie zbędne programy, potem wyczyścić kompa CCleanerem (łącznie z czyszczeniem rejestrów). Optymalnie z poziomu trybu awaryjnego. Warto przeskanować system jakimś antywirusem, o ile już tego nie zrobiłeś? Jak nie masz nic do stracenia lub masz aktualną kopię danych, to użyj czegoś hardcorowego, czyli Combofix (link)... Ostateczne rozwiązanie to reinstalacja systemu, no ale to dopiero wtedy, gdy wszystko inne zaiwedzie. Aha, wg mnie problem nie jest sprzętowy, ale systemowy. Potrafisz sprawdzić logi systemu i podać, czy są jakieś błędy krytyczne? Bardzo dziękuję za pomoc, wyczyściłem rejestry i jakieś tam śmieci z windowsa, później uruchomiłem komputer 2 razy i uruchomił się za pierwszym razem, chociaż dużo wolniej niż było zanim te problem zaczął występować. Tak czy tak bardzo dziekuję za pomoc @edit: okazuje się że problem nadal występuje... Uruchomiłem go ponownie ok 10 razy. 7 razy komputer musiałem resetować przyciskiem ponieważ nie reagował na inne polecenia. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez norocos Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Zrestartuj i naciskaj f8 .Wybierz ostatnia znana dobra konf. Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Nic nie pomaga. Teraz komputera właściwie nie da się normalnie włączyć, aktualnie jestem na trybie awaryjnym. @edit: Udało mi się w końcu uruchomić normalnie. Myślicie że opłaca się zawieść kompa do serwisu? Ja nie chce kombinować z windowsem ani tak dalej, ponieważ boje się że coś zepsuję. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez norocos Cytuj Link to post Share on other sites
Badder 43 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ja tak miałem, że komp jak się zalogował do systemu to po kilku sekundach łapał zwiechę i nic nie pomagało. Oddałem go do serwisu i okazało się, że płyta trzasnęła i tylko ją naprawili... Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Ok dziękuję za pomoc. Oddam kompa do serwisu. A takie pytanie jeszcze, czy do mojej płyty da się podłączyć SSD? Edytowane 13 Stycznia 2013 przez norocos Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ok dziękuję za pomoc. Odda kompa do serwisu. A takie pytanie jeszcze, czy do mojej płyty da się podłączyć SSD? Pewnie, że sie da-przeca ma sata port i to nie jeden. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ok dziękuję jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts