Skocz do zawartości

Problem z włączeniem komputera, zacięcie się ekranu.

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

mam problem z moim komputerem, a mianowicie podczas włączenia się komputera, normalnie wchodzi do pulpitu, lecz problem zaczyna się właśnie w tej chwili. Czekam aż wszystko się załaduje itd., lecz później nie mogę nic zrobić ( poza ruszaniem myszką ), ani uruchomić żadnej ikony, ani uruchomić niczego na pasku zadań. Komputer uruchamia się normalnie ( ale i tak wszystko dłużej się ładuje ) dopiero za 3/4 razem.

Specyfikacja mojego PC:

-Intel i5 760 2,8Ghz (TB 3,0Ghz)

-Płyta główna Asus P7P55D-E

-Grafika Gigabyte GTX 560 OC

-Dysk Seagate 1TB ( nie pamiętam dokładniej )

-Ram Kingston 1600Mhz CL9

-PSU Logic 600W ( wiem że nie jest to "markowy" zasilacz ale nie mam funduszy na jego wymianę )

-Windows 7 Home Premium 64Bit

Czy ktoś mógłby powiedzieć mi przez co mogą występować problemy wymienione wyżej? ( Komputer kupiłem 2 lata temu, poza grafiką, która była wymieniana przez producenta ponieważ poprzednia była zepsuta, wymieniana ok. 1 rok temu). Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

Możesz spróbować zoptymalizować system, czyli usunąć wszystkie zbędne programy, potem wyczyścić kompa CCleanerem (łącznie z czyszczeniem rejestrów). Optymalnie z poziomu trybu awaryjnego.

Warto przeskanować system jakimś antywirusem, o ile już tego nie zrobiłeś? Jak nie masz nic do stracenia lub masz aktualną kopię danych, to użyj czegoś hardcorowego, czyli Combofix (link)... ;)

Ostateczne rozwiązanie to reinstalacja systemu, no ale to dopiero wtedy, gdy wszystko inne zaiwedzie.

Aha, wg mnie problem nie jest sprzętowy, ale systemowy. Potrafisz sprawdzić logi systemu i podać, czy są jakieś błędy krytyczne?

• Popieram 1

Niestety jestem zielony w tych sprawach :/ . Skanowanie trwa jeszcze, ale póki co nic nie wykryło. Wyczyszczę rejestry, zresetuję kompa i dam znać. Dziękuję :)

@EDIT: Niestety program Ccleaner nie chce się odpalić, Dokładniej program na sekundę pokazuję okienko, lecz po 1s znika.  

Edytowane przez norocos

@dam111111: Co masz na myśli, bo nie do końca rozumiem?

Możesz spróbować zoptymalizować system, czyli usunąć wszystkie zbędne programy, potem wyczyścić kompa CCleanerem (łącznie z czyszczeniem rejestrów). Optymalnie z poziomu trybu awaryjnego.

Warto przeskanować system jakimś antywirusem, o ile już tego nie zrobiłeś? Jak nie masz nic do stracenia lub masz aktualną kopię danych, to użyj czegoś hardcorowego, czyli Combofix (link)... ;)

Ostateczne rozwiązanie to reinstalacja systemu, no ale to dopiero wtedy, gdy wszystko inne zaiwedzie.

Aha, wg mnie problem nie jest sprzętowy, ale systemowy. Potrafisz sprawdzić logi systemu i podać, czy są jakieś błędy krytyczne?

Bardzo dziękuję za pomoc, wyczyściłem rejestry i jakieś tam śmieci z windowsa, później uruchomiłem komputer 2 razy i uruchomił się za pierwszym razem, chociaż dużo wolniej niż było zanim te problem zaczął występować. Tak czy tak bardzo dziekuję za pomoc :)

@edit: okazuje się że problem nadal występuje... Uruchomiłem go ponownie ok 10 razy. 7 razy komputer musiałem resetować przyciskiem ponieważ nie reagował na inne polecenia.

Edytowane przez norocos

Nic nie pomaga. Teraz komputera właściwie nie da się normalnie włączyć, aktualnie jestem na trybie awaryjnym.

@edit: Udało mi się w końcu uruchomić normalnie. Myślicie że opłaca się zawieść kompa do serwisu? Ja nie chce kombinować z windowsem ani tak dalej, ponieważ boje się że coś zepsuję.

Edytowane przez norocos