MiedzianyakaneoN 1 Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam miałem zamiar zainstalować nowy system (WINDOWS 8 trial) na moim laptopie: SAMSUNG NP300V5A-S01PL, lecz okazało się że w biosie nie mam żadnej opcji żebym mógł go zainstalować z karty pamięci. I tu nasuwa się pytanie czy nie da sie bootować z czytnika kart pamięci, czy się da tylko trzeba to umiejętnie zrobić ? Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Da się, trzeba zrobić bootowalną kartę pamięci z systemem programem np. ultraiso. Później podczas właczania się laptopa dusisz klawisz "szybkiego bootowania" (nie wiem który to jest dokładnie) prawdopodobnie F8 lub F9 i wybierasz czytnik kart - powinien być widoczny w tym momencie. Cytuj Link to post Share on other sites
MiedzianyakaneoN 1 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 karta jest zrobiona na bootowalną, i prze ultra iso jak w poradniku na videotestach, ide zobacze czy sie da tozrobić Da się, trzeba zrobić bootowalną kartę pamięci z systemem programem np. ultraiso. Później podczas właczania się laptopa dusisz klawisz "szybkiego bootowania" (nie wiem który to jest dokładnie) prawdopodobnie F8 lub F9 i wybierasz czytnik kart - powinien być widoczny w tym momencie. "dusiłem" leczy to tylko wyskoczyło mi: tryb awaryjny, ostatnia dobra konfiguracja itp itd ale nic z bootowaniem ma ktoś jakiś inny sposób ? Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 a w biosie jest widoczny czytnik kart w zakładce boot? Cytuj Link to post Share on other sites
MiedzianyakaneoN 1 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Boot Priority Order 1.SATA CD: TSSTcorp CDDVDDW SN-208BB 2.SATA HDD: SAMSUNG HN-M500MBB 3.USB CD: 4.USB FDD 5.USB HDD: 6.NETWORK: tylko tyle tam jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 No to słabo, wychodzi na to, że się nie da zabootować systemu z czytnika kart. Cytuj Link to post Share on other sites
MiedzianyakaneoN 1 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Nic dzięki za starania. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 a masz jakiś zewnętrzny czytnik kart na USB? Cytuj Link to post Share on other sites
MiedzianyakaneoN 1 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 niestety tylko wbudowany w laptopie Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 No do czytnika kart pamięci sa ptrzebne sterowniki więc nie bootniesz karty systemu. Możesz uzyć adaptera usb wtedy komputeer będzie to widział jako pamięć usb. Jak masz pendrive to mozesz to zrobic z pendrajva. Musisz utworzyc bootowalny no,snik np za pomoca programu ULTRAISO. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts