Skocz do zawartości

4 "szkiełka" na 7950 ??

Recommended Posts

Witam.

Postaram się aby było krótko i treściwie  8)

Cel : Potrzebuje wpiąć 4 źródła obrazu - w sumie 2 monitory (DVI i VGA) i 2 projektory (2x VGA). Potrzebuję do tego 3 portów VGA (analog) i 1 portu DVI.

Posiadam GPU Gigabyte 7950 z 4 wyjściami > 1x DVI, 1xHDMI, 2x Mini Display Port

Do tego przejściówki:  3x DVI > VGA ; 1x HDMI > DVI.

Całość planuje podłączyć w formie :

DVI - przejściówka na VGA << LCD 

HDMI - przejściówka na DVI << LCD

miniDisplayPort - przejściówka na DVI, plus DVI na VGA << rzutnik

miniDisplayPort - przejściówka na DVI, plus DVI na VGA << rzutnik

Problem : Czy projektory pójdą na adapterze mini display port do DVI-I (cyfra+analog), następnie DVI do VGA ? Czy to w ogóle ma prawo zadziałać ?

Znane mi już są problemy ze złączami np.DVI-D na 100% nie dawał obrazu na rzutnik, DVI-I powinno hulać, ale pewności nie mam. Celuję obecnie w Adapter Mini Display Port do DVI LogiLink i na to standardowa przejściówka DVI > VGA.

Nie chcę kupować adapterów miniDP na VGA, ponieważ maszynka w "standardzie" pracuje głównie na złączach DVI - po robocie takie przejściówki po prostu były by mi zbędne, ale jeżeli nie będzie innej możliwości to zakupię miniDP na VGA, czego wolał bym uniknąć. Nie lubię kaski w błoto wyrzucać.

Edytowane przez stelek

Znaczy, że masz 3x VGA i raz DVI. Zapewne z GPU otrzymałeś adapter VGA»DVI i podłącz monitor z VGA do DVI. Na allegro musisz sobie zamówić kabel DVI»HDMI i tym sposobem mamy podłączone monitory, zostały projektory. Trzeba kupić konwerter sygnału analogowego na cyfrowy - koszt ok. 200zł/sztuka. Inaczej nie zadziała. Uprzedzając pytanie o kupno przejściòwki VGA»HDMI, to ona raczej nie zadziała.

Edytowane przez idzpro100

Znaczy, że masz 3x VGA i raz DVI

Nie.

Mam 2x miniDisplayPort, 1x HDMI, 1x DVI

Potrzebuje w sumie z mini display portów zrobić VGA.

Monitory na tą chwilę mam już podłączone pod HDMI i DVI. Pozostały dwa wolne porty mini display pod rzutniki (VGA).

Dodam że DVI-I zawiera sygnał cyfrowy jak i analog, także konwerter raczej będzie zbędny.