Skocz do zawartości

Laptop - czarny ekran

Recommended Posts

Witam

Problem dotyczy 2 laptopów, poniżej specyfikacja i opis problemu:

1. Lenovo P580 (http://allegro.pl/lenovo-p580-alu-i5-3210-4gb-1tb-gt630-2gb-win7-wid-i2920009492.html dokładnie taka specyfikacja, tylko z dołożonymi jeszcze przez sklep dodatkowymi 4GB ramu).

Laptop ma lekko ponad tydzień. Po ok. tygodniu, tuż po ponownym uruchomieniu (instalowanie aktualizacji windowsa/konfiguracja), system się załadował ale na miejscu pulpitu widniał tylko czarny ekran z widoczną myszką, którą mogłem poruszać. Po wciśnięciu klawisza Windowsa na klawiaturze, mogłem korzystać z całego paska zadań oraz z menedżera zadań. Podobna sytuacja powtórzyła się w ciągu dwóch kolejnych dni.

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że laptop był wyłączany przed pójściem spać i włączany następnego dnia po przyjściu z pracy, i jest to pewna zaobserwowana prawidłowość w występowaniu tego czarnego ekranu.

2. Lenovo z580a Praktycznie taka sama specyfikacja co wyżej, tylko z lepszą kartą graficzną GT640M i bazowym 8GB ram (przynajmniej mnie nie poinformowano, że ręcznie dokładano).

Tutaj problem czarnego ekranu pojawił się dopiero dzisiaj, komputer ma nieco ponad miesiąc jeśli chodzi o użytkowanie. Jedyna różnica polega na tym, że początkowo pulpit się prawidłowo załadował, a dopiero po około 1-2 minutach "zgasł". Tak jak w przypadku pierwszego laptopa, również mogłem dostać się do paska zadań i menedżera.

Pulpity obydwu laptopów działają poprawnie jeśli uruchomię je ponownie. Wtedy już czarny ekran się nie pojawia. Zapewne aż do następnego uruchomienia, za kilkanaście godzin..

Czy ktoś jest w stanie mi coś poradzić na podstawie powyższych informacji? Czy jeszcze coś muszę podać?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Gość nasciturus

Z jakiego Windowsa korzystasz 7 czy 8?

Po wciśnięciu klawisza Windowsa na klawiaturze, mogłem korzystać z całego paska zadań oraz z menedżera zadań.

Ogólnie wszystko działa "normalnie" prócz pulpitu, który się nie pokazuje? Istnieje możliwość korzystania z przeglądarki?

Posiadasz jakiegoś antywirusa? W pierwszej kolejności zrobiłbym skanowanie (przykładowo Avastem - darmowy). Być może jakiś wirus się przyplątał.

Na obydwu laptopach Windows 7 64 Home Premium. Przeskanowane, bez wirusów.

Po prostu cały ekran staje się czarny, jak kliknę klawisz Windowsa to się nagle pojawia tylko pasek zadań z otwartym Startem (jak to zwykle bywa), a jak kliknę gdziekolwiek na ekranie to pasek znika i znowu wszędzie czarno. I tak w kółko.

Ale przyznam się, że nie sprawdzałem czy mogę włączyć przeglądarkę itp. Przy następnym nastaniu ciemności sprawdzę :)

Jeśli to nowy sprzęt, na którym nie masz jeszcze danych, to ja bym je potraktował czymś mocniejszym, np Combofiksem (link).

No i reinstalacja systemu. Możesz spróbować "naprawić system" - jest taka opcja przy reinstalacji, ale przyznam, że nigdy jej nie używałem. Teoretycznie powinna tylko podmienić pliki systemowe, czyli to co właśnie nie działa.

//EDIT:

Ok, chwila googlowania i pierwsze lepsze zapytanie "my desktop is black" i takie wyniki :P

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080718130518AA5qKD0 sugerują m.in. odpalenie systemu w trybie awaryjnym - to dobry pomysł, wykluczysz tym parę kwestii.

Możesz jeszcze przejrzeć to http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/w7itprogeneral/thread/5b94b775-992e-4f48-b3ff-c89b3cf45e82

Pomógł bym bardziej, ale jestem na zajęciach. Postaram się jeszcze zajrzeć, jak na coś wpadnę.

Edytowane przez pwojciech

Wiesz, zawsze możesz zadzwonić do MS, tylko kurcze ja ten telefon mam na służbowej komórce, której nie mam przy sobie. Możesz mi napisać na PW to nie zapomnę.

Szukałem po stronach MS, są jakieś telefony, ale na pewno nie taki, który ja mam, a nie chcę odsyłać w ciemno. ;)

Ogólnie wszystko działa "normalnie" prócz pulpitu, który się nie pokazuje? Istnieje możliwość korzystania z przeglądarki?

Mogę teraz odpowiedzieć na to pytanie - wszystko działa normalnie. Można korzystać z wszystkiego począwszy od przeglądarki a na programach typu Skype czy GG skończywszy. Tyle tylko, że tło jest czarne i zawsze gdy się w nie kliknie to pasek zadań znika i trzeba znowu go wywołać klawiszem Windowsa.

Może masz włączone autoukrywanie paska zadań, a na pulpicie włączył się ten pokaz slajdów, czy jakoś tak. Automatyczna zmiana tapety tutaj: Panel sterowania\Wygląd i personalizacja\Personalizacja\Tło pulpitu, a ukrywanie paska zadań: PPM na menu start\Właściwości, zakładka "pasek zadań", "włącz autoukrywanie paska zadań".