Skocz do zawartości

Gigabyte GTX 660 2GB OC WindForce 2X - GPU Boost

Recommended Posts

Witam

Mam tą kartę od jakiegoś czasu.

http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n660oc-2gd/

Jestem z niej zadowolony. Jest cicha, chłodna i wydajna jak dla mnie.

Ale zastanawia mnie działanie GPU Boost.

Program GPU-z pokazuje w pierwszej zakładce to co podaje producent.

1. Base clock: 1033 MHz
  2. Boost clock: 1098 MHz

Natomiast jak pogram w jakąś wymagającą grę lub po zaliczeniu testu 3DMark11

jak wchodzę w 2 zakładkę (sensors) i chcę zobaczyć max wartości jakie w trakcie grania czy 3DMarka11 osiągała karta to w pozycji pierwszej czyli GPU CORE CLOCK max wartość to 1123-1127MHz (dokładnie teraz nie pamiętam) GPU MMEMORY CLOCK jest dokładnie na tym samym poziomie co podaje producent czyli 1502MHz.

Dlaczego karta według GPU-z osiąga max boost na poziomie 1127MHz skoro jej nie podkręcam a według producenta i pierwszej zakładki w tym programie jej GPU Boost ma niby 1098MHz.

Może ktoś ma tą kartę i wyjaśni mi te różnice we wskazaniach.

Edytowane przez komodus

Dzieje się tak ponieważ boost karty bazuje na temperaturze oraz poborze energii przez kartę.

Jeżeli jest jeszcze limit energii i temperatury taktowania są podbijane, więc nie masz się czym martwić, zyskujesz dodatkową wydajność bez żadnych zmian

GPU-Z jest zbugowany, nie potrafi poprawnie odczytywać zegarów Keplerów (tych na głównej zakładce) ponieważ boost zmienia się dynamicznie w zależności od power target i temperatury. Zauważ ,że GPU-Z ma też zakładkę monitoringu, a nawet możliwość zapisywania do pliku zegarów w czasie testu i zegary podawane tam pokrywają się z zegarami podawanymi przez inne programy monitorujące, więc tylko główna zakładka GPU-Z podaje złe zegary.

Gówna zakłdaka podaje "dobre" zegary - o tyle dobre, że zgodne z danymi producenta

Sam gigabyte na swojej stronie podaje GPU BOOST1098MHz a nie 1127Mhz?

Więc chyba najrozsądniejsze jest wyjasnienia użytkownika Taellih.

Nie są to 'dobre' zegary tylko błędne zegary. Rzeczywiste zegary pod obciążeniem są inne. Zastanawia mnie czemu producenci podają niższe wartości.

No to ja już nie wiem nic.

Może ja mam super OC wersję :-)

GPU-z na głównej zakładce pokazał to samo co podaje producent.

Jak bawiłem się w OC kiedyś to o ile dobrze pamiętam GPU właśnie szło na 1127MHz ale wtedy także był znacznie większy BOOST i było to wszystko widać w 1 zakładce GPU-Z (czyli było widać podkręconny zegar GPU i MEM oraz wyższy BOOST)

Obecnie karta chodzi na ustawieniach fabrycznych i od kiedy ją posiadam takie właśnie jaja pokazuje GPU-Z i to nie tylko ta wersja tego programu, bo instalowałem także starszą wersję i było to samo.

Tak z ciekawostek GPU-z podczas gry w Crysis 1 pokazuje wykorzystywaną pamięć karty na poziomie 1,5GB-1,6GB.

Masz racje tak to wygląda. Tylko, ta wartość 1127MHz jest stała tzn to max wartość - przy obciążeniu według GPU-z

Odznaczam tam te czerwone literki max przy sensorach GPU-z i po grze np w Crysis 1 lub 2 czy po 3DMark11 widnieje w GPU-z taka właśnie, zawsze ta sama max wartość 1127. Sprawdzę jeszcze dziś czy się nie mylę, jeśli tak to będzie to 1123MHz.