Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, chciałbym z góry przeprosić jeśli wybrałem zły dział...

Mam taki problem, że podczas grania w bardziej wymagające gry typu bf3, far cry 3, wiedźmin 2 na ustawieniach ultra, potrafi mi się wyłączyć monitor (wyskakuje komunikat o braku sygnału). Komputer się nie wyłącza, z głośników wydobywa się zapętlony dźwięk z ostatniej sekundy gry. Dzieje się tak od kiedy złożyłem komputer, a mam go od niedawna (od września), czasem po 1h grania, czasem po 2 minutach, a czasem nawet przez tydzień nie występuje takowy problem. 

Moja konfiguracja

procesor: Intel Core i5 2500K @3.5GHz

karta graficzna: Sapphire Radeon HD7870 2GB GHz Edition

zasilacz OCZ Fatal1ty 550W

RAM: Patriot Viper 2 2x4GB 1600MHz CL8

płyta główna: ASUS P8P67 Deluxe R3.0

Obudowa: Silentium PC Brutus 410

Dysk HDD: WD Black 500GB

System: Windows 7 64 bit

Czy to wina zasilacza? Może po prostu wybrałem za słaby do tej konfiguracji... A może karta graficzna, albo jeszcze co gorszego ;/

Szukałem rozwiązania tego problemu na forum i w internecie, lecz nic konkretnego nie znalazłem.

Chciałbym spróbować rozwiązać ten problem póki podzespoły są na gwarancji. 

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!

EDIT: Jeszcze dodam, że z monitorem jest wszystko w porządku

Edytowane przez yoodanieloo
Gość rezerwuar

W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić pamięci-najlepiej Memtest 86+(z dosa), dobry jest też program Prime 95.Do sprawdzenia maksymalnej temperatury procesora użyj IntelBurnTest(times to run 100) a programem, który polecam do odczytu jest CoreTemp. Karte graficzną możesz pokatować troche Furmarkiem i zobaczyć czy nie ma jakiś anomalii.Na razie tyle.

Okej, dzięki rezerwuar, postaram się zrobić te testy jak znajdę wolny czas, wtedy wrzucę tu wyniki. Aktualnie gdy gram w max stresie procesor nie przekracza 58 stopni (waha się między 53-57), karta graficzna podobnie (około 55 stopni nawet mniej) wydaje mi się że to optymalne temperatury i nie ma sensu obniżać takowania (którego nawet nie podkręcałem bo jest fabrycznie ustawione na 1050/1250.