yoodanieloo 0 Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, chciałbym z góry przeprosić jeśli wybrałem zły dział... Mam taki problem, że podczas grania w bardziej wymagające gry typu bf3, far cry 3, wiedźmin 2 na ustawieniach ultra, potrafi mi się wyłączyć monitor (wyskakuje komunikat o braku sygnału). Komputer się nie wyłącza, z głośników wydobywa się zapętlony dźwięk z ostatniej sekundy gry. Dzieje się tak od kiedy złożyłem komputer, a mam go od niedawna (od września), czasem po 1h grania, czasem po 2 minutach, a czasem nawet przez tydzień nie występuje takowy problem. Moja konfiguracja procesor: Intel Core i5 2500K @3.5GHz karta graficzna: Sapphire Radeon HD7870 2GB GHz Edition zasilacz OCZ Fatal1ty 550W RAM: Patriot Viper 2 2x4GB 1600MHz CL8 płyta główna: ASUS P8P67 Deluxe R3.0 Obudowa: Silentium PC Brutus 410 Dysk HDD: WD Black 500GB System: Windows 7 64 bit Czy to wina zasilacza? Może po prostu wybrałem za słaby do tej konfiguracji... A może karta graficzna, albo jeszcze co gorszego ;/ Szukałem rozwiązania tego problemu na forum i w internecie, lecz nic konkretnego nie znalazłem. Chciałbym spróbować rozwiązać ten problem póki podzespoły są na gwarancji. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi! EDIT: Jeszcze dodam, że z monitorem jest wszystko w porządku Edytowane 8 Stycznia 2013 przez yoodanieloo Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić pamięci-najlepiej Memtest 86+(z dosa), dobry jest też program Prime 95.Do sprawdzenia maksymalnej temperatury procesora użyj IntelBurnTest(times to run 100) a programem, który polecam do odczytu jest CoreTemp. Karte graficzną możesz pokatować troche Furmarkiem i zobaczyć czy nie ma jakiś anomalii.Na razie tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Obniż taktowanie karty graficznej i sprawdz temp cpu. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ja bym powiedział, że nie przegrzewa się sekcja zasilania karty. Cytuj Link to post Share on other sites
yoodanieloo 0 Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Okej, dzięki rezerwuar, postaram się zrobić te testy jak znajdę wolny czas, wtedy wrzucę tu wyniki. Aktualnie gdy gram w max stresie procesor nie przekracza 58 stopni (waha się między 53-57), karta graficzna podobnie (około 55 stopni nawet mniej) wydaje mi się że to optymalne temperatury i nie ma sensu obniżać takowania (którego nawet nie podkręcałem bo jest fabrycznie ustawione na 1050/1250. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts