Skocz do zawartości

W jakim kierunku związanym z informatyka się kształcić.

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczow.

W związku że w moim życiu po pewnych problemach udało mi się wyjść na prostą.

Postanowiłem wykonać twardy pewny a zarazem kolejny krok , a mowa tu o edukacji.

Chciałbym rozpocząć edukację związana z informatyka .

W grę wchodzi tylko i wyłącznie szkoła.zaoczna że względu na podjęta pracę.

Kierunki jakie mogę wybrać to informatyk , teleinformatyk ,grafik komputerowy oraz kierunek zajmujący się projektowaniem stron www .

I tu sie rodzi moje pytanie.

Ze względu na to że jestem zainteresowany szeroką pojęta dziedziną informatyki nie wiem jaki zawod wybrać .

Muszę wykonać bardzo dobry wybór abym mógł znaleźć pracę i w przyszłości zapewnić bezpieczeństwo finansowe swojej przyszłej rodzinie .

Wszystkim dziękuję za pomoc !

Dodam tylko że do wyboru mam roczne liceum i 2 letnie technikum .

Raczej innego wyboru nie mam ze względu na i tak sporą odległość od szkoły .

A na samym wstępie zainteresowała mnie możliwość edukacji przez intetnet z wymogiem 30% w szkole.

Co by naprawdę sporo mnie odciążyło finansowo i mógł bym zbierać dalej na mieszkanie a nie żyć z dnia na dzień.

Z tego czym się szczycą to mają 93 procentową zdawalność , czyli chyba nie aż tak źle.

Szkoła znajduje sie w Zielonej Górze na ul. Dworcowej 29 jednak sam nie znalazłem opinii w internecie na jej temat .

Wydaje mi się, że do grafiki po pierwsze trzeba mieć talent, a po drugie jest spora konkurencja. Mam znajomego po grafice komputerowej, który moim zdaniem jest w tym całkiem niezły i nie ma pracy. Od liceum zajmował się fotografią, więc łączył po trosze te dwie dziedziny.

Mam też czterech kumpli po informatyce (trzech na polibudzie, wydziale elektronicznym na PWr, jednego po jakiejś teleinfie też PWr) - wszyscy mają pracę. Jeden zarabia ponad 10 000 zł netto miesięcznie. Nie wiem jak reszta.

Strony www to obecnie gimbusy pewnie robią. Duża konkurencja zapewne.

Chciałbym rozpocząć edukację związana z informatyka . W grę wchodzi tylko i wyłącznie szkoła.zaoczna że względu na podjęta pracę. Kierunki jakie mogę wybrać to informatyk , teleinformatyk ,grafik komputerowy oraz kierunek zajmujący się projektowaniem stron www .

to, co cię bardziej interesuje, bo bez tego zawiesisz się gdzieś w przestrzeni na marnej posadce i nie ruszysz dalej, bo kasa jest w każdej z tych dziedzin pod warunkiem, że jesteś dobry, nawet duża kasa jeśli jesteś bardzo dobrym pasjonatem

a uczyć się i tak będziesz w dużej mierze sam, żadna szkoła nie zrobi tego za ciebie nawet PJWSTK

Z grafiką imo bez sensu. Mam 2 znajomych grafików w branży od pary lat i żaden z nich nie ma wykształcenia w tym kierunku. Trza to lubić i mieć talent. Jak powiedział drachenleles bierz to co lubisz co Cię interesuje. Patrząc ostatnio na oferty pracy jednak najwięcej tego dla programistów jest...

Powodzenia! :)

SQL, PHP, C#, Java, certyfikat CISCO. Eksperci od tego są chyba najcześciej poszukiwani na chwilę obecną. Stronę internetową jak dzieciak jest zainteresowany to już w podstawówce zrobi.

A i do tego najlepiej świeżo upieczony student z 10-cio letnim doświadczeniem.

• 2 tygodnie później...

Ja osobiście z grafiką nie mam nic do czynienia

Więc w tym temacie się nie wypowiem :)

Jednak szczerze polecam jak jeden z przedmówców zrobienie certyfikatu Cisco np wejściowy CCNA jak będzie szło łatwo to CCNP - nie wymaga to dużego nakładu pracy a dobrze się prezentuje w CV.

http://www.cisco.com/web/learning/certifications/index.html

Później certyfikaty Microsoft jeden z preferowanych kierunków to MCSA:

• 70-410 Installing and Configuring Windows Server 2012

• 70-411 Administering Windows Server 2012

• 70-412 Configuring Advanced Windows Server 2012 Service

Warto się dogadać z pracodawcą aby wysyłał na takie i inne szkolenia.

Strasznie drogo to wychodzi jeśli będziesz chciał samemu zrobić.

Nie wiem jak pracujesz teraz, ale jeśli w IT nawet na kiepskim stanowisku to warto porozmawiać z administracją, szefem aby w ramach premii wysyłał na szkolenia :) aby podnieść umiejętności zespołu :)

I po takim pakiecie wyższe uczelnie nie są potrzebne by w jakiejś prywatnej firemce zostać administratorem IT.

Jeśli byś chciał pracować w administracji publicznej lub innym urzędzie to wyższe będzie niezbędne.

Do tego odrobinę SQL i dobra praca sama Cię znajdzie.

Co do programowania, to osobiście podziwiam tych którzy to robią.

Cały czas zmieniają się języki programowania, całe życie trzeba się uczyć wprowadzane są ciągłe zmiany i modyfikacje - bez sensu.

Tak też widzę tworzenie stron html - cms - javy - itd. to też cały czas się zmienia - ja wybrał bym coś co się nie zmienia, aby zalokowanie wiedzy w daną dziedzinę tak szybko się nie zestarzało lub też nie stało bezwartościowe..

Administracja -  Sieciami - Systemami - to jest dobry kierunek.

Tylko płaca chyba nędzna w porównaniu z programistami. A jak ktoś nie lubi zmian, to nie powinien wybierać informatyki w ogóle. Administratorem sieci został mój kolega, który nie miał z tym nic wspólnego. Jedynym wymaganiem było wykształcenie wyższe. W jego przypadku licencjat z filologii polskiej.

To zależy gdzie i co się robi.

Możesz być administratorem w budżetówce i zarabiać 2k miesięcznie. I administratorem w międzynarodowej korporacji i zarabiać 15K

Ja tylko podałem jedną z możliwości. Każdy powinien robić to co lubi i co przyniesie mu wymierne korzyści.

Zdarza się, że ludzie pracują zupełnie nie w swoich zawodach - twój kolega to doskonały przykład.

Ale czy świadomie wybrał taką pracę a nie inną to już odrębny temat..

A jeśli wiesz że nędznie zarabia to raczej skutek tego że jest w firmie na sztukę, a nie dzięki wiedzy i umiejętnościom.

Socjalizm, wszystkim rowno nosa utrze, bogatych zdusi jutro a biednych pojutrze.

Aktualnie Polska (a nawet cala Europa) jest w takiej kondycji, ze nie wiadomo czy to panstwo bedzie istniec za 4 lata, a Ty martwisz sie jaki kierunek studiow skonczyc. Nie ma najmniejszej roznicy czy skonczysz informatyke czy administracje, bo jak zwykle jedyne wolne miejsca pracy sa albo w mcdonaldzie, albo na magazynie, na wozku widlowym, na hurtowni, albo w hipermarkecie. Idz na to co w czym czujesz sie najmocniejszy, i co zdasz bez problemow. Ja wlasnie koncze licencjat z filologii angielskiej + informatyki, to taki jeden kierunek z dwoma podkierunkami, ale koncze to tylko po to zeby miec jakiekolwiek wyksztalcenie wyzsze. W miedzyczasie zrobilem sobie wszystkie kategorie prawa jazdy (procz D), kwalifikacje na przewoz rzeczy i certyfikat przewoznika miedzynarodowego, i na wiosne ruszam ze swoim malym transportem.

Jest tez opcja ze jestes mega lebski, najlepszy ze stu osob na roku wtedy masz szanse wygrac jakas rekrutacje w jakiejs firmie i zarabiac normalne pieniadze w swoim zawodzie, ale na to bym nie liczyl... Tym bardziej na studiach zaocznych, to wrecz niemozliwe. Bez koneksji i tak i tak nigdzie nie zrobisz kariery, bo zawsze rekrutacje wygrywa kuzyn prezesa, a nie jakis obcy studencina.

Generalnie najlepsza mozliwa opcja to wkrecic sie do polityki, choc to tez praktycznie niemozliwe, ale musialbys wtedy spiewac tak jak oni, czyli ta banda zlodzieji. No i jest zawsze mozliwosc ze jak juz rzad upadnie i zaczna wieszac tych ktorzy doprowadzili ten kraj do ruiny, to powiesza i Ciebie :D

Edytowane przez herbatkowy

Akurat jeśli chodzi o informatykę, to da się dostać pracę bez znajomości. Moich dwóch współlokatorów znalazło pracę jeszcze na studiach. Jeden zarabia obecnie sporo ponad 10k netto. Drugi chyba też nieźle, bo po jakichś dwóch miesiącach kupił sobie samochód.

Co do reszty, to się zgodzę. Z tym, że mnie nawet w McDonaldzie nie chcieli zatrudnić. :E

Edytowane przez Saiya-jin

Student znalazl prace za 10k? Ludzie po swiatowych studiach w Polsce pracuja po hurtowniach...

Tak jak powiedzialem jest mozliwosc jezeli masz talent i spory leb cos uczciwie zarobic, zalezy jeszcze gdzie bo u mnie w miescie i w okolicach to tak jak powiedzialem, mc donald hurtownie , hipermarkety. Ja do tej pory pracowalem w firmie transportowej jako specjalista obslugi technicznej pojazdow ciezarowych / kierowca. Robilo sie rozne rzeczy i kombinacje, gdyby nie to dzis jezdzilbym rowerem a nie wlasnym samochodem, niestety takie sa realia.

Na piątym roku obaj znaleźli pracę. Jeden na bank zarabia ponad 10k netto, bo mówił, że w pół roku odłożył na Porsche Cayenne za 60k. Drugi nie wiem, ile zarabia, ale zapewne też nieźle, skoro jakoś po miesiącu-dwóch kupił całkiem fajnego Golfa. Studiowali informatykę na wydziale elektronicznym PWr, jeśli się nie mylę.

Na piątym roku obaj znaleźli pracę. Jeden na bank zarabia ponad 10k netto, bo mówił, że w pół roku odłożył na Porsche Cayenne za 60k. Drugi nie wiem, ile zarabia, ale zapewne też nieźle, skoro jakoś po miesiącu-dwóch kupił całkiem fajnego Golfa. Studiowali informatykę na wydziale elektronicznym PWr, jeśli się nie mylę.

Pracuje w tej branży i orientuje się trochę w stawkach. Twój kolega pewnie kupił sobie na kredyt to Porsche i lubi opowiadać bajki...

Nawet Samsung w Warszawie nie płaci takich stawek programistom po studiach. Owszem tyle można zarabiać w tej branży ale mając kilkuletnie doświadczenie (przynajmniej powyżej 5 lat). 

Żadne bajki, żadne kredyty. :) A teraz ma już jakieś Audi (ponoć główny bohater Transportera 2 takim jeździ).

Ha ha Ja rekrutuje ludzi w mojej firmie która jest konkurencją dla Samsunga i tyle nie płacimy studentom. W Samsungu też tyle nie płacą. Mówię o Wawie. Podaj mi nazwę tej firmy to chętnie sprawdzę co mają do zaoferowania...

• 3 tygodnie później...