Skocz do zawartości

Zmiana napięcia nie zachowuję po ponownym uruchomieniu

Recommended Posts

Mam taki problem, w Trixxie nie zachowuję się zmiana napięcia, podkręcenie rdzenia i pamięci jest ok, ale jak zmienię napięcie w górę albo w dół to ponownym uruchomieniu jest znów napięcie stockowe...

Używam teraz Trixxa, bo podobno coś było nie halo z Msi Afterburner... 

nie wiem jak trixx bo nie używam , ale w asusu gpu tweak wzgledem afterburner mam mozliwość taktowania powyżej 1300mhz az do 2168 i  zmiany napiec do 1,4mV. Ale tez w opcjach trzeba zaznaczyc advanced mode później settings /tuning/tune setting zaznaczyc Overclocking range enhancement.

u Ciebie lor3ddr8d wszystko jest w porządku??

Dobiłem do 1250 / 1600mhz tylko nie mapiętam na jakim napięciu, wiem tylko że do konca suwaka jeszcze duzo brakowało bo starałem sie nie przekraczać 1250Mv.

może to wina wersji programu ? Ja mam jeszcze 2.2.5 beta 1

chyba się nie zrozumieliśmy....

Ja wiem jak się podbija napięcia, robi OC itd... lecz są 2 "ale":

1. Z tego co pisało kilka osób to MSI Afterburner ma jakiś tam problem z kontrolerem napięć, niby wszystko jest dobrze itd. ale można bawiąc się tam napięciami uszkodzić kartę... ja tam nie miałem z tym problemów, ale skoro kilka osób potwierdziło te zjawisko to sobie odpuściłem ten program.

2. Trixx natomiast nie zapamiętuję napięć które mu ustawie, rdzeń i pamięć ok, ale napięcie zawsze po ponownym uruchomieniu jest 1.21, co bym nie ustawił, czy w górę czy w dół....

edit: 

dokładnie o to mi chodzi:

MSI Afterburner gdy spróbujesz unlockować napięcia a nie masz referencyjnego kontrolera którym to steruje to możesz rozwalić kartę,
polecam Sapphire TriXX
a do MSI potrzebujesz dwa pliki

Jakie to pliki, ma ktoś to.... ja mam wersję msi afterburne 2.3, czyli najnowszą czy w niej już problem nie istnieje??

edit2

MSI Afterburner zapamiętuję ostatnio ustawione napięcie i nic się z kartą nie dzieje na normalnych ustawieniach, wiec chyba zostanę przy tym programie...

Jedna jeszcze tylko rzecz mnie martwi... gdy zamienię w pliku MSIAfterburner.cfg z 0 na 1 UnofficialOverclockingMode, to karta zaczyna chodzić na 150/150 i mimo zmiany suwaków nic nie pomaga, niby rdzeń i tak nie wykręcę pewnie powyżej 1300, a kręcenie pamięci powyżej 1450 to sztuka dla sztuki, ale chciałbym wiedzieć jakie są możliwości karty...

Edytowane przez Barsa
W każdym programie jest tak samo:( Czy to MSI, ASUS czy GIGABYTE...

Podaj dokładny model karty, może masz kartę z najnowszej rewizji i wmontowany jest na niej zablokowany kontroler napięcia?

Nie raz było tak że karta z niereferencyjnym chłodzeniem, dobrą sekcją zasilania a tu zablokowany kontroler i kicha z wysokiego podkręcania :P

Podaj dokładny model karty, może masz kartę z najnowszej rewizji i wmontowany jest na niej zablokowany kontroler napięcia?

Nie raz było tak że karta z niereferencyjnym chłodzeniem, dobrą sekcją zasilania a tu zablokowany kontroler i kicha z wysokiego podkręcania :P

Jak wrócę do chaty to spiszę dokładny model i rev.,(na pewno jest to V-R797OC-3GD) ale mam nadzieję, że to tylko ja robię jakiś czeski błąd, bo już raz się przejechałem z ta kartą. Kupiłem tą konkretną specjalnie pod fullcovera, po czym okazało się, że blok nie pasuje...

w asus gpu tweak masz mozliwosc recznego ustawienia zegarów dla trybu 2d

Asus w moim przypadku w ogóle się nie sprawdza, nawet nie mogę odblokować advanced mode.....

mikey masz kartę z zablokowaną możliwością zmiany napięcia i tyle.

Barca najnowszy gpu tweak bo to też ma znaczenie ? miałem 7850 od msi gputweak działał świetnie.

mikey pewnie masz nowszą revizje niż 1.0 i tak jak napisał Barsa blokada napięć i mało co można tu podziałać. Zabawa z podmiana biosu  choć nie zawsze na tym modelu karty działa , jedyne co mogę ci podpowiedzieć to ustawienie w ccc power na +20 wtedy powinieneś dojechać suwakami do końca. Niby karta z dopisiem OC a gigabajt robi takie numery.

tak próbowałem najnowszego...

edit

już jakoś udało mi się odblokować zegary w tym programie od Asusa ale teraz znów nie mam zmiany napięcia....

edit2

mało już z tego rozumiem, ale chyba Asus odblokował opcje w msi afrerburnerze i tu też mam szerszy zakres oraz możliwość zmiany napięć, wiem nie wiem jak to się tak naprawdę stało ale mam co chciałem hehehe

Edytowane przez Barsa