Barsa 117 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Mam taki problem, w Trixxie nie zachowuję się zmiana napięcia, podkręcenie rdzenia i pamięci jest ok, ale jak zmienię napięcie w górę albo w dół to ponownym uruchomieniu jest znów napięcie stockowe... Używam teraz Trixxa, bo podobno coś było nie halo z Msi Afterburner... Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Miałem to samo, pamiętam że była to wina jakiejś opcji w ustawieniach. Z MSI Afterburner nie mam żadnych problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 nie wiem jak trixx bo nie używam , ale w asusu gpu tweak wzgledem afterburner mam mozliwość taktowania powyżej 1300mhz az do 2168 i zmiany napiec do 1,4mV. Ale tez w opcjach trzeba zaznaczyc advanced mode później settings /tuning/tune setting zaznaczyc Overclocking range enhancement. Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 w MSI coś było niby z tematem, że źle ten program współpracował z kontrolerem napięć, u Ciebie lor3ddr8d wszystko jest w porządku?? Cytuj Link to post Share on other sites
filippo.united 2 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 jak chodzi Ci o afterburnera to masz zaznaczoną opcję apply overclocking at system startup ? Cytuj Link to post Share on other sites
mikey_pl 1 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Podepnę się pod temat, bo widzę, że działacie na 7970, jak odblokować kontrolę napięcia w afterburnerze? Na 7870 działała mi bez problemu... Cytuj Link to post Share on other sites
filippo.united 2 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 w settings opcja unlock voltage conrtol ? Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Jak zrobię w asusu gpu tweak tak jak napisałem wyżej i zamkne program to później juz w afterburner robie co chce ale napiecie do 1,3mV w zasadzie i tak wystarczająco Cytuj Link to post Share on other sites
mikey_pl 1 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 w settings opcja unlock voltage conrtol ? Nie działa...suwak nieaktywny... Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ustawienia-właściwości kompatybilności-odblokuj kontrolowane napięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
mikey_pl 1 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ustawienia-właściwości kompatybilności-odblokuj kontrolowane napięcia. Jak wyżej, włączenie tej opcji nie przynosi rezultatów...suwak nieaktywny Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 u Ciebie lor3ddr8d wszystko jest w porządku?? Dobiłem do 1250 / 1600mhz tylko nie mapiętam na jakim napięciu, wiem tylko że do konca suwaka jeszcze duzo brakowało bo starałem sie nie przekraczać 1250Mv. może to wina wersji programu ? Ja mam jeszcze 2.2.5 beta 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) chyba się nie zrozumieliśmy.... Ja wiem jak się podbija napięcia, robi OC itd... lecz są 2 "ale": 1. Z tego co pisało kilka osób to MSI Afterburner ma jakiś tam problem z kontrolerem napięć, niby wszystko jest dobrze itd. ale można bawiąc się tam napięciami uszkodzić kartę... ja tam nie miałem z tym problemów, ale skoro kilka osób potwierdziło te zjawisko to sobie odpuściłem ten program. 2. Trixx natomiast nie zapamiętuję napięć które mu ustawie, rdzeń i pamięć ok, ale napięcie zawsze po ponownym uruchomieniu jest 1.21, co bym nie ustawił, czy w górę czy w dół.... edit: dokładnie o to mi chodzi: MSI Afterburner gdy spróbujesz unlockować napięcia a nie masz referencyjnego kontrolera którym to steruje to możesz rozwalić kartę,polecam Sapphire TriXXa do MSI potrzebujesz dwa pliki Jakie to pliki, ma ktoś to.... ja mam wersję msi afterburne 2.3, czyli najnowszą czy w niej już problem nie istnieje?? edit2 MSI Afterburner zapamiętuję ostatnio ustawione napięcie i nic się z kartą nie dzieje na normalnych ustawieniach, wiec chyba zostanę przy tym programie... Jedna jeszcze tylko rzecz mnie martwi... gdy zamienię w pliku MSIAfterburner.cfg z 0 na 1 UnofficialOverclockingMode, to karta zaczyna chodzić na 150/150 i mimo zmiany suwaków nic nie pomaga, niby rdzeń i tak nie wykręcę pewnie powyżej 1300, a kręcenie pamięci powyżej 1450 to sztuka dla sztuki, ale chciałbym wiedzieć jakie są możliwości karty... Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 w asus gpu tweak masz mozliwosc recznego ustawienia zegarów dla trybu 2d Cytuj Link to post Share on other sites
mikey_pl 1 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Czy ktoś ma pomysł dlaczego nie działa mi ta regulacja napięcia?? Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 a sprawdzałeś programem od asusa ? Cytuj Link to post Share on other sites
mikey_pl 1 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 W każdym programie jest tak samo:( Czy to MSI, ASUS czy GIGABYTE... Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 W każdym programie jest tak samo:( Czy to MSI, ASUS czy GIGABYTE... Podaj dokładny model karty, może masz kartę z najnowszej rewizji i wmontowany jest na niej zablokowany kontroler napięcia? Nie raz było tak że karta z niereferencyjnym chłodzeniem, dobrą sekcją zasilania a tu zablokowany kontroler i kicha z wysokiego podkręcania Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 tak patrze po jego taktowaniach gpu to jak się nie mylę pewnie GV-R797OC-3GD , dlatego wiadomo czemu nie działa. Jeszcze ciekawi mnie jaką ma rev. karty. Cytuj Link to post Share on other sites
mikey_pl 1 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Podaj dokładny model karty, może masz kartę z najnowszej rewizji i wmontowany jest na niej zablokowany kontroler napięcia?Nie raz było tak że karta z niereferencyjnym chłodzeniem, dobrą sekcją zasilania a tu zablokowany kontroler i kicha z wysokiego podkręcania Jak wrócę do chaty to spiszę dokładny model i rev.,(na pewno jest to V-R797OC-3GD) ale mam nadzieję, że to tylko ja robię jakiś czeski błąd, bo już raz się przejechałem z ta kartą. Kupiłem tą konkretną specjalnie pod fullcovera, po czym okazało się, że blok nie pasuje... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 w asus gpu tweak masz mozliwosc recznego ustawienia zegarów dla trybu 2d Asus w moim przypadku w ogóle się nie sprawdza, nawet nie mogę odblokować advanced mode..... mikey masz kartę z zablokowaną możliwością zmiany napięcia i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Barca najnowszy gpu tweak bo to też ma znaczenie ? miałem 7850 od msi gputweak działał świetnie. mikey pewnie masz nowszą revizje niż 1.0 i tak jak napisał Barsa blokada napięć i mało co można tu podziałać. Zabawa z podmiana biosu choć nie zawsze na tym modelu karty działa , jedyne co mogę ci podpowiedzieć to ustawienie w ccc power na +20 wtedy powinieneś dojechać suwakami do końca. Niby karta z dopisiem OC a gigabajt robi takie numery. Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) tak próbowałem najnowszego... edit już jakoś udało mi się odblokować zegary w tym programie od Asusa ale teraz znów nie mam zmiany napięcia.... edit2 mało już z tego rozumiem, ale chyba Asus odblokował opcje w msi afrerburnerze i tu też mam szerszy zakres oraz możliwość zmiany napięć, wiem nie wiem jak to się tak naprawdę stało ale mam co chciałem hehehe Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) pisałem ci o tym we wczesniejszym poscie , nie musisz uzywac na stałe gpu tweak , ale ma to do siebie że odblokuje ci to , co do porządnego oc potrzeba w innych programach Edytowane 7 Stycznia 2013 przez RuLeR Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts