zly_niedzwiedz 0 Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Joł Obecnie mam HE924 PRO na procku Phenom X4 965 BE, na standardowych zegarach 3,4 i temperatury: idle: 45, stres - 56-58 przy OC do 3,6-3,8 temperatury s tresie skaczą do około 65-66 pomyślałem by zmeinić collera na wodne chłodzenie (przy tym bym też "zaoszczędził" na decybelach mam nadzieję), jak myślicie taki Corsair Hydro Series H60 wystarczy? Czy może w inne wodne chłodzenie inwestować? Przedział cenowy: ~300pln. Z góry dziękuję, Michał. Cytuj Link to post Share on other sites
Cwany-Gapa 20 Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 pomyślałem by zmeinić collera na wodne chłodzenie Przedział cenowy: ~300pln. Nie ma szans by za 300zł mieć chłodzenie wodne. A te pseudo chłodzenia sobie odpuść. Można za tą cenę mieć znacznie lepszy i wydajniejszy cooler. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 pomyślałem by zmeinić collera na wodne chłodzenie (przy tym bym też "zaoszczędził" na decybelach mam nadzieję), jak myślicie taki Corsair Hydro Series H60 wystarczy? "zaoszczędzisz" na decybelach, nerwach i kasie nie kupując tej zabawki. Za te pieniądze możesz "poszaleć" z konwencjonalnymi rozwiązaniami. Cytuj Link to post Share on other sites
Anoizm 13 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Performa 10X i na stocku + undervolcie masz 43*C w stresie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 @ zly_niedzwiedz Nie wiem skąd przeświadczenie, że z kompaktowym chłodzeniem wodnym będziesz mieć ciszej. To tylko namiastka chłodzenia wodnego i trzeba takie koncepcje omijać szerokim lukiem... Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Ok, czyli rozwialiście moje wątpliwości, kupuję H60... Nie no żart, nie wiedziałem co sądzić o tych kompaktach, a opinie krążące po sieci są diametralnie różne. Prawdopodobnie wybór padnie na Noctue NH-D14 o ile zmieści się do mojego BitFeniksa Ale to zobaczymy Dzięki bardzo za wybicie z głowy pomysłu tej pierdoły Dobra i już wiem że się nie zmieści - noctua: 160mm a max jaki wsadzę to 158mm.. Poszukam czegoś innego rozsądnego, jako że jescze mam czas Edytowane 6 Stycznia 2013 przez zly_niedzwiedz Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Jakby co tutaj masz kilka świetnych opcji Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Własnie przeglądam te radiatorki i zaciekawiło mnie kilka opcji, może opiszę do czego obecnie jest potrzebny. obecny RIG: Phenom II X4 965 BE @3,4 - i tutaj chciałbym podejść pod stabilne 4 ghz. AsRock 970 Extreme 4 XFX HD7770 BE (będzie finalnie w crossfire, wiem, wiem bardziej opłacalna jedna grafika ale mam powód dla którego jest taki konfig - w niedługim czasie będę składał jeszccze dwie stacje i do nich pójdą w/w karty, a do pierwotnej 7850 albo 7950, na razie zostaną w tej obie.) Kingstone HyperX Genesis Gray 1600mhz 2x4GB (docelowo 4x4GB) PSu: BeQuiet! 530W Buda: Bitfenix Shinobi Window I tak jak zaznaczyłem przy procesorze chciałbym go podciągnąć do około 4GHz, co wybrać z chłodzenia by było chłodno i w miarę cicho ? czy np.: Zalman CNPS10X Performa zda egzamin? (wiem że głośny, ale wentyl można wymienić ) Czy iść półkę, dwie cenowe wyżej i celować w Noctu'ę czy np. BeQuiet? Edytowane 7 Stycznia 2013 przez zly_niedzwiedz Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Jak chcesz wydajny i ładny cooler to polecam Prolimatech Megahalems Black. Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Nie do końca zależy mi na wyglądzie, bo i tak stoi tak żę nie widać, aczkolwiek porządny cable managment mu zapodałem W oploty bawić mi się po prostu nie chce Noctua NH-D14 jest dostarczana razem z wentylkami w cenie ~300 pln, prolimatech ~270pln bez wentyli, czy warto się w to babrać? A może do moich zastosowań po prostu starczy np. Fortis? Choć zakup lepszego chłodzenia wydaje się być przyszłościowy... Sam już nie wiem którą drogą pójść. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 I tak jak zaznaczyłem przy procesorze chciałbym go podciągnąć do około 4GHz, co wybrać z chłodzenia by było chłodno i w miarę cicho ? czy np.: Zalman CNPS10X Performa zda egzamin? (wiem że głośny, ale wentyl można wymienić ) Czy iść półkę, dwie cenowe wyżej i celować w Noctu'ę czy np. BeQuiet? Zamiast bawić się w pół-środki (CNPS10X Performa + porządny wentylator = 160-170 zł). Lepiej od razu wziąć coś porządnego z fabrycznie cichym wentylatorem. Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 tako też prawdopodobnie będzie noctua nh-d14, tylko czekam na gelt w czwartek i grafika coolerek i ramki... Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) tako też prawdopodobnie będzie noctua nh-d14, tylko czekam na gelt w czwartek i grafika coolerek i ramki... Prolimatech Megahalems Black można kupić za 255,90 PLN. Ale jak nie zależy Ci na wyglądzie to moim zdaniem lepszym rozwiązaniem od tej NH-D14 będzie Thermalright Silver Arrow ponieważ ma fabryczne wentylatory PWM (4pin) dzięki czemu możesz nimi sterować za pomocą płyty głównej. Natomiast Noctua ma wentylatory 3pin, nie wszystkie płyty potrafią takim wentylatorem sterować, za to dołącza adaptery low-noise. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Wooojciech1983 Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Mam spory dylemat, cena jako-tako nie gra roli, czy to będzie 250 czy 300 to obojętne byle się sprawdzało... Mam jeszcze czas, chciałbym do końca tygodnia skompletować sprzęt by w weekend przeprowadzić montaż i testy, poczytam i pooglądam testy W każdym razie dzięki za zasyp informacjami Wojtku, a do Prolimatechu jakie byś polecił wentylatory? U Ciebie widziałem w 100% pasywne? Jak się to sprawdza? Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Ja jestem cichofilem, nie robię wielkiego OC na codzień. Przy 4 GHz w pasywie ten Prolimatech radził sobie całkiem nieźle, w grach max. temparatury wynosiły u mnie 65-70C (Far Cry 3), w większości gier było ~60C. Ale ostatnio postanowiłem założyć na niego z przodu jeden wentylator Phobya G Silent-12 1200 rpm. Ustawiłem wentylator na stałe 1000 rpm i temparatury w grach spadły o ok. 8C, teraz mam w Far Cry3 58-62C .Więc chłodzenie jest warte swojej ceny i ładnie się prezentuje. Nie jest to wielki kloc jak Noctua/Silver Arrow czy BeQuiet. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Wooojciech1983 Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Mój wybór padł na Noctue jednak, na starcie 15-20 stopni mniej Trochę szumi jednak, ale mniej niż spartan przy max loadzie muszę zakupić kontroler jakiś do wiatraczków Możesz coś polecić nie drogiego ale dobrego? (wiem, wiem, albo tanie albo dobre , liczę na kompromis) Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 muszę zakupić kontroler jakiś do wiatraczków Z tym będziesz miał problem wiatrak http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Windmill.png A co do kontrolerów wentylatorów, poszukaj czegoś w stylu - Scythe Kaze Master lub Lamptron. Nie napisałeś jakim budżetem dysponujesz ? Cytuj Link to post Share on other sites
zly_niedzwiedz 0 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Wiem wiem że wentyl i ator, ale taki kontroler chyb też nie zły? http://arbre.pl/wiatrak.png A tak na serio, nie chcę dużo wydawać już Noctua troszkę kasy pożarła, powiedzmy że w przedziale 50-150 ze wskazaniem w dolne granice widełek Edytowane 9 Stycznia 2013 przez zly_niedzwiedz Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Jak nie musi mieć wyświetlacza, to Scythe Kaze Q8 lub Lamptron FC2. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts