Skocz do zawartości

Problem z OC Asus HD7850 DCII 2GB

Recommended Posts

Witam mam problem z kreceniem mojego radka. Patrzac na tabelke http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2012/Przeglad_HD7850/oc.png wnioskuje ze z tym chlodzeniem moj radek powinien sie latwo oraz przyjemnie krecic, moze nie do takich samych wynikow co w tabelce ale przynajmniej podobnych. Aczkolwiek max jaki z niego wyciagnolem jak narazie to http://www.3dmark.com/3dm11/5451842 . Wczoraj po spr wynikow 3d markiem 11 wziolem sie za dalsze krecenie rdzenia. Dojechalem do 1140MHz (co 20mhz spr stabilnosc programem FurMark w rozdzielczosci full hd, 8x ms przez 20min). Przy spr stabilnosci z 1140MHz, obraz byl czysty bez artefaktow roznych przeklaman, z niska w miare temp. mianowicie max 62c. Gdy odpalilem ponownie 3d marka 11 zeby spr wynik karty po dalszym oc komputer mi sie zawiesil po czym pojawil mi sie blue screen, nie probowalem dalej lecz wlaczylem sobie farcry 3 i rowniez po malym czasie grania pokazalo sie to samo. Do krecenia uzywam softa od asusa mianowicie Asus GPU-Tweak. Napiecie na karcie to 1,165V. Prosze o pomoc z gory dziekuje. 

Edytowane przez terlikosiu

Ale w czym problem? To już wysokie OC. Teraz z niego zjedź do poprzednich stabilnych wartości i zostaw. Chyba że chcesz się bawić w wyższe OC to wtedy trzeba zacząć dawać mu większe napięcie. OC w tabeli jest wyższe bo uzyskane zostało po znacznym podniesieniu napięcia.

EDIT:

Błąd. Złą kartę wyczytałem w tabeli. 

Edytowane przez Biafra1987
Każda sztuka jest inna. A już wyselekcjonowane egzemplarze wysyłane na testy do redakcji to osobna bajka. 

No nie wiem czy one są selekcjonowane... albo jak tak to robi to czasem słabo ta selekcja przebiega. Nie szukać daleko przykładu można spojrzeć na tabelkę zamieszoną przez autora i zobaczyć jak się kręci msi power edition, karta niby to stworzona do OC, a w teście słabizna(tak samo widziałem jak Vapor gdzieś nie chciał się poddać się zbyt dużemu OC, gdzieś indziej Asus TOP czy MSI Hawk, po prostu zdarza się)... różnie można po prostu trafić, dlatego lepiej porównywać ze sobą kilka testów i odrzucać skrajności.

Co do problemu autora, to go nie masz 1140 na hd7850 to nie jest zły wynik, mogło być lepiej ale cóż... możesz jeszcze z napięciem pokombinować wtedy pewnie do tych 1200 dojedziesz, ale czy gra warta świeczki.

Hmmm ale temp sa niskie w furmarku oraz nie widac zadnych artefaktow. Wiec naprawde dziwi mnie ten fakt ze nie idzie dalej go krecic. A furmark jednak wyciska?? Jestem laikiem w tych sprawach. 

Barsa ale u mnie 1050Mhz na rdzeniu to max. Juz przy 1060Mhz 3dmark11 sie zacina. Przy 1060Mhz na rdzeniu max temp wynosi 55c, o artefaktach nie wspomne.

wyżej pisałeś o 1140... 

Tu nie chodzi o temp, a może inaczej, nie chodzi tylko o temp rdzenia, masz jeszcze temp sekcji zasilania i pamięci, ale patrząc na napięcie tam powinno być all ok, wiec po prostu Twoja karta doszła do kresu swojego OC na tym napięciu i tyle, spóbuj na wyższym, nie przekraczaj 1.25v, sprawdzaj temp.

@ barsa

Selekty wysyłane na testy to taki mały mit ale czasem niestety się sprawdza. Bywało już że procki czy karty kręciły się w dużych redakcjach zdecydowanie lepiej niż w domowych zaciszach. Nie mniej jednak wszystko sprowadza się do tego o czym mówisz- każda sztuka jest inna i każda ma granicę OC w innym miejscu.

Barsa przeczytaj jeszcze raz dokladnie moj pierwszy post w tym temacie. Bez podnoszenia napiecia, podnioslem taktowanie pamieci, Spr stabilnosc i wszystko jest OK wiec krece dalej rdzen. Mimo memu zdziwieniu wszystkie  testy sa OK i udalo mi sie podkrecic rdzen o 30Mhz, czego wczoraj nie moglem zrobic poniewaz wyswietlal mi sie blue screen. Bede krecil dalej dam znac na jakim taktowaniu sie zatrzymalem.

Jednak nie. 1050MHz na rdzeniu, i 1450MHz na pamieci to max dla mojej karty na napieciu 1,165V. Jak myslicie oplaca sie podbijac napiecie do 1.25v zeby probowac krecic dalej rdzen??