korni39 8 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witajcie, od jakiegoś czasu mam zamiar złożyć dziewczynie jakiś zestaw, po oględzinach piwnicy znalazłem zasilacz, obudowę, dysk, monitor brakuje mi natomiast procesora płytki i pamięci. Biorąc pod uwagę iż ma to być zestaw tani na którym od czasu do czasu będzie odpalona jakaś mało wymagająca gierka [ simsy ] Nie mam zielonego pojęcia co wybrać. Intel celeron na 1155 czy może jakiś procek na FM2? Płyta + procek aby były w okolicach 350 zł, chyba że opłaca się dołożyć parę złotych. Liczę na waszą pomoc, jak na razie się nie zawiodłem. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
ziembek 6 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A jaki ten zasilacz znalazłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
korni39 8 Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Pentagram 450 80+. Nie zamierzam przecież składać kompa na Feel 1 . Nawet taki komp byłby coś wart, a stracić tego nie zamierzam . Edytowane 4 Stycznia 2013 przez korni39 Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 O ile dziewczyna nie zajmuje się obróbką wideo czy grafiki, nie bawi się w OC ani nie przewiduje (-sz) dalszej solidnej rozbudowy to proponowałbym coś takiego: Asus P8H61-M LE R2.0 Intel Celeron G540 Powiedz jeszcze jaki posiadasz dysk. Jak pod ATA to trzeba by poszukać innej płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
korni39 8 Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Ja się znam na kompach, nie jestem laikiem, tylko chodziło mi czy lepiej wybrać procesor z mocniejszym iGPU [ a4 5300 ] czy wybrać procka o większej mocy obliczeniowej [ g550 ]. Dysk posiadam SP2504C więc na Serial ATA . Chodzi mi o komfort użytkowania i stosunkowo niski pobór prądu, ale myślę że z poborem nie mam się czego bać zarówno u intela jak AMD przy tej klasie sprzętu. ;pG550 posiada 2 fizyczne rdzenie i słabszą grafikęA4 5300 posiada 1 Moduł/ 2 rdzenie i mocniejszą grafikę - i zastanawia mnie jak to się ma do 2 fizycznych rdzeni. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez korni39 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts