Bichits 362 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witajcie. Piszę tu, bo forum jest ogromne mam na celowniku dwa cele: gtx 660 gigashit oc windforce x2 oraz msi tf III gtx 660 Które chłodzenie jest CICHSZE. Czytałem na zagranicznym forum o gigashicie, na purepc o msi. No i mamy wynik 1 - 1 Niech wypowiadają się osoby, które miały styczność z tymi chłodzeniami na średnio wydajnych kartach (typu 660 gtx) Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 chyba gigashit bedzie lekko cichszy Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 to biorę gigabyta. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Siedzisz na Phenomie z podpisu? Jeżeli tak to nie radzę 660gtx (nic z nV do tego procka), przez narzut na CPU będzie miał wydajność max 7850 (który swoją drogą jest chyba maksymalną rozsądną kartą do tego procka) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Posiadam tego Gigabajta i cisza jak makiem zasiał ale oc to lipa-jedynie pamięci se podniosłem o 500MHz bo z rdzeniem za dużo zabawy było i mi sie odechciało.pozdr. Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 msi jest chyba lepsza, ale ja mam wiedzę tylko z testów, trochę się tego przeglądnęło.... lecz do takiego proca nie radzę Nvidii. Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 uwierz mi ze te karty (msi) nie sa za ciche... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) ta akurat na purepc i innych serwisach wypadła "bardzo cicho".... ja mam inny model 7870 i naprawdę słyszę cooler, inne wentyle ale karty to jeszcze nie słyszałem chyba, że ręcznie przestawiłem żeby zobaczyć jak to "wygląda". W wiedźminie 2 temp max 62 a obroty wentyla max 41%... naprawdę karty nie słychać, a akurat gtx660 od msi jest bardzo chwalony za ciszę. gigabyte za to jest jedną z najcichszych w stressie ale w idlu miał problemy jeśli chodzi o radonki 7850 i 7870, jeśli chodzi o gtx660 to nie wiem czy zrobili coś z tym... Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 zrobilem test przed chwila wylaczylem cf w sterach i jest jednak w pojedynke o wiele ciszej W cf jest o wiele cieplej wiec wskakuja na wieksze obroty Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Chłodzenie Gigusów jest jedno z lepszych, bije asusa i msi pod wszystkimi względami Sam mam więc wiem Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Pod wszystkimi względami prócz chłodzenia sekcji zasilania i chłodzenia kostek pamięci 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BMPlayer 29 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ja mam R7870 od MSI z TFIII i grafa jest słyszalna od 65C wtedy wentyle pracują na 56% jak pracują na 40-50% grafika jest cicha Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 No nie wiem... u mnie temperatury na kracie nie przekraczają 55C przy maksymalnym obciążeniu, i do tego ta cisza... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 PaveuSan nie pisz, że karta bije inne pod jakimś tam względem jak nie miałeś ich wszystkich w ręku... bo to bez sensu, to jest tylko Twoje odczucie co do Twojej karty, tak samo jest u mnie... a dodając do tego jeszcze inne modele kart, w ogóle można się bardzo pomylić, dlatego też trzeba dodawać do opinii z forum też testy, co autorowi radzę. Co do dodatkowego chłodzenia sekcji zasilania i pamięci, to cóż cena... gigabyte za drogi nie jest, coś za coś, dodatkowo daje mało giftów, przynajmniej w radeonach, raczej tylko płytka ze sterami i to jest all... coś za coś. Cytuj Link to post Share on other sites
gando 245 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 @Bichits masz Phenom II x4 B55+HD 6850 OC (OC 875 / 1150mhz) , procek demonem wydajności nie jest , najrozsądniej HD7850 , albo wstrzymaj się do ukazania nowych gpu , i wówczas zmiana cpu+gpu Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Barsa, mam tę karte to wiem jak chłodzenie jest wydajne, poza tym widziałem testy i WF najefektywniej odprowadza ciepło, MSI ZOTAC jest głośny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Chłodzenie tego gigabyte GTX 660 OC to najcichsze i najbardziej wydajne chłodzenie z jakim miałem do czynienia w kartach graficznych. Ogromne jak na kartę grafiki 2 ciche wentyle aż 100x100mm i brak plastikowej zabudowy karty czyni z niej bardzo cichą i chłodną konstrukcję kosztem wyglądu karty - to akurat mam w nosie :-) http://www.gigabyte.pl/media/10246 Edytowane 4 Stycznia 2013 przez komodus Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 W live jwszcze bardziej oblesna ale fakt dobre chlodzenie Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Barsa, mam tę karte to wiem jak chłodzenie jest wydajne, poza tym widziałem testy i WF najefektywniej odprowadza ciepło, MSI ZOTAC jest głośny. autor piszę pytał o 660 a Ty masz 660ti, a to jednak różnica... http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_660_przeglad_modeli_niereferencyjnych?page=0,16http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_660_przeglad_modeli_niereferencyjnych?page=0,16 wedle tego testu z Giguś wypadł słabo, najlepiej Asus, potem MSI, choć patrząc na temp otoczenia to można postawić znak równości... http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_geforce_gtx_660_windforce_oc_review,9.html tutaj mamy znów pokazane, że karty wypadają podobnie... także naprawdę wątpię, żeby chwalona Twin Frozr3 była gorsza od Gigusia. W radeonach to MSI spieprzyło Twin Frozr3 ale widać w nowych GeForcach zostało to poprawione... Nie podważam słów komudousa, że to najcichsze chłodzenie z jakim miał do czynienia, ale to tylko jego opinia i pewnie z wszystkimi 660-tkami nie miał styczności... Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Oczywiście, że nie miałem do czynienia ze wszystkimi modelami. Czytałem ten test i powiem CI, że ja na tej karcie mam znacznie lepsze wyniki dotyczące podkręcania. Oni max na tym Gigabyte wyciągnęli na rdzeniu 1080MHz - na mojej karcie spokojnie mama 1120-1130. Zobacz na temp MSI i Gigabyte 5c różnicy w idle i 3 stopnie w stresie na korzyść Gigabyte. Teraz przeanalizuj dokładnie budowy chłodzenia tych kart MSI 2 wentyle 75mm https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-660/strona/18523.html Gigabyte 2x100mm http://www.benchmark.pl/aktualnosci/gigabyte-geforce-gtx-650-1-2-gb-660-windforce-2x-oc-karty-graficzne-cena-specyfikacja.html W gigabyte nie masz żadnych ramek, pudełek czy trumienek plastikowych - wszystko przewiewne ! Naprawdę łatwo zrozumieć, że chłodzenie Windforce 2 jest znacznie wydajniejsze i myślę, że cichsze od MSI. Różnice w hałasie mogą wynikać z prędkości do jakich w danych momentach rozkręcały się wentyle na obu kartach. Nie muszę chyba także Tobie tłumaczyć, że 2 wentyle 100mm nie muszą kręcić się tak szybko jak 2x75mm by osiągnąć podobną wydajność. Wnioski możesz wyciągnąć sam. Tu masz wypowiedzi z innego forum dotyczące kultury pracy tej karty 1 Ja miałem wybór trochę łatwiejszy, wiedziałem, że GTX 660 tylko nie wiedziałem od kogo. Wybór padł na Gigabyte, dlatego że na Agito jest z grą Assassin's Creed 3.Gigabyte vs. MSI w testach praktycznie to samo. Trochę bałem się tego chłodzenia po przeczytaniu tych wszystkich negatywnych opinii w testach na temat Windforce. I muszę powiedzieć, że to absolutna bzdura z tą głośnością. Karta zupełnie niesłyszalna w idle i pod obciążeniem. Włączyłem specjalnie program OC Guru bo sądziłem, że wiatraki nie przyspieszyły. Temp w idle 27 st. Obroty 40%, obciążenie (Kombustor stres GPU 99%) 61 st. Obroty 60%. OC jeszcze się nie bawiłem. 2 Również kupiłem Gigabyte'a z Agito. I też jestem zdania, że chłodzenie jest bardzo ciche. Na starej karcie miałem Auras Fridge + Zephyr 140 mm i nie widzę, a raczej nie słyszę, różnicy. Karta w spoczynku jest niesłyszalna. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez komodus Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) ale to tylko wielkość wentyli ma znaczenie?? Grubość heat pipów, ich ilość(ale nie zawszę więcej znaczy lepoej, przykład msi 7870 Twin Frozr3, niby dużo tego i nikiel a słabe chłodzenie), nie wiem niklowanie, ich rozprowadzenie, budowa łopatek wentyla, budowa całej karty ale też i zamknięcie radiatora w obudowie, która powoduję lepsze chłodzenie sekcji zasilania karty(niekoniecznie też brak tej obudowy to musi być zawszę plus) itd.... wielkość wentyli czy ich ilość to tylko jeden ze składników. Nie ma też patentu, że Twin Frozr3 czy tam 4, albo Direct CU II, czy też Windforce będą w każdym modelu karty dobre.... wiem, że Asus miał problemy z 7870, Giguś także + 7850, Msi 7870 Twin Frozr. Wnioski wyciągam z testów i opinii na forach... naprawdę nie neguję tego, że Giguś jest cichy(jak dla tego kolesia przy 60% jest cicho to rewelka, bo na mojej MSI cicho by nie było ale też nigdy nie było takiej temp, bo u mnie przy 60 stopniach to mam 41%) ale też tak samo Asus i MSI mogą być tak samo ciche lub cichsze.. co do tego testu na pure pc, to piszesz o temp ale zobacz na hałas i temp otoczenia... naprawdę swego czasu dużo czytałem o 7850, 7870 i gtx660, Giguś jakiegoś wielkiego wrażenia nie robił w testach jeśli chodzi o temperatury i ciszę, tutaj Asus zawsze był raczej najlepszy ale też najdroższy, potem były MSI i dalej Giguś ale ten był najtańszy, wiec i nad nim się zastanawiałem jeśli chodzi o gtx660. Ciekawa sprawa z testu: TwinFrozr III to całkiem spory zestaw aluminiowych finów odbierających ciepło z rdzenia przy pomocy trzech rurek heat-pipe. Dwie są 6 mm, a jedna 8 mm - wszystkie niklowane. Kości pamięci nie są chłodzone radiatorem, ale przynajmniej podstawa coolera nie przeszkadza w owiewaniu ich powietrzem, jak to miało miejsce w karcie Gigabyte. Widzisz, niby mało tej "obudowy" w gigusiu a wedle panów z purepc i tak źle to jest zbudowane... To, że Ci się pokręciło tyle a im inaczej, niczego nie dowodzi.... rzadko kiedy na serwisach można spotkać, żeby takie same modele od tego samego producenta tak samo się kręciły... karta, karcie nie równa, to loteria jeśli chodzi o OC, choć oczywiście są modele podatne na większe OC a inne na mniejsze, ale i pewnie Hawka można spotkać, który mimo poprawionej sekcji zasilania, wszelkich radiatorów na pamięciach itd. nie chcę się kręcić... Przy obecnych cenach to właśnie z 660-tek Gigabyte to najlepsza opcja, więcej niż 800 nie opłaca się wydawać na ten typ, ale jeżeli za 820 mamy już 7870 od MSI to i nad tymi 800zł trzeba się zastanowić dość mocno... Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Różnica polega na tym, że Ty cytujesz tylko to co wyczytałeś na PurePc w teście. Użytkownicy (nie tylko ja) zarówno w tym temacie jak i na innych są zadowolenie bardzo z tego chłodzenia i dzielą się własnymi spostrzeżeniami. Do tego ten test zawiera błędy ale mniejsza o to. Średnio przepadam za marką gigabyte, asus w grafikach to dla mnie przereklamowane karty nie warte swojej ceny ale zobacz na różne karty gigabyta (radki, geforce) - na ogół tam gdzie dają chłodzenie windforce 2 lub 3 karty mają fabrycznie jedno z lepszych OC na rynku. Np. Windforce 3 w radku 7870. To o czymś świadczy. Duże wentyle, które wolniej się kręcą dają widać rade w tych wersjach OC - a do tego ciche. Gdybym miał dziś kupić np Radka 7870 wybrałbym bez wahania Gigabyte Windforce 3 ze względu na wersję OC i super wydajne i ciche chłodzenie. (no chyba, że ten model ma jakieś inne wady, których nie znam). Do tego ceny tych wersji OC są zazwyczaj bardzo atrakcycjne Miałem XFX-y 2 fan, miałem także super VAPOR X od sapphire http://static.frazpc.pl/cms/2012/05/11201-05_hd7770_vapor-x_oc_1gbgddr5_dp_hdmi_2dvi_pcie_c01_634720982601602057.jpg (po 2 dniach oddałem do sklepu szum był nie do zniesienia) a ta karta wydaje się naprawdę udana. Ty i tak pewnie stwierdzisz, że nie bo w PurePc tak napisali. Ok skoro tak uważasz. Zakładający temat ma chyba już dobry przegląd sytuacji więc życzę mu rozsądnego wyboru. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez komodus Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) po tym co napisałem jeśli uważasz, że ja cytuję tylko purepc to naprawdę nie mamy o czym gadać... dla Twej wiadomości to tak samo średni serwis jak pclab(może trochę lepszy za szczegółowość testów, w tym te pomiary hałasu), lepiej szukać testów na techpowerup i guru3d. Ja nie kwestionuję nigdzie, że giguś 660 ma słabe chłodzenie, dodałem tylko, że ma jakieś tam wady a inni producenci nie muszą mieć wcale gorszych chłodzeń. Giguś 660 patrząc na cenę to tak naprawdę jedyna w miarę opłacalna opcja z gtx660, bo msi mimo, że uważam, że karta lepsza od gigusia(jakość wykonania, lepszy potencjał OC, lepsza budowa chłodzenia) to za droga, tak samo Asus, a wynalazków typu Palit, tak samo jak Vertexów nie polecam, chyba, że w ostateczności.... ps. tak giguś 7870 ma wady... zdarzają się wersję z pamięcią elpidy, z brakiem możliwości zmiany napięć i chyba praca wentylów jest sterowania napięciem, czy jakoś tak, przez to w idlu może być głośno. Tak samo jak nie ma obudów idealnych, nie ma kart idealnych. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
PaveuSan 2 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Tak mam 660ti ale zwykła 660 ma to SAMO!!!1 LOLDo tego jest słabsza więc to logiczne że temperatury też bedą niższe bądź takie same. Autor, ja polecam WF2 mam i wiem że jest ultra cicha nawet na wyższych obrotach, a odprowadzanie ciepła jest fenomenalne!! 60C w maks stresie. Można to też wywnioskować po kształcie łopatek wiatraka i po samym radiatorze. No huk drążyć dalej temat?! Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Tak mam 660ti ale zwykła 660 ma to SAMO!!!1 aha, to ja nie mam więcej pytań... radzę się naprawdę dobrze przyjrzeć tym kartom, chociaż to nawet nie trzeba się wpatrywać żeby zobaczyć, że radiator ma całkiem inny kształt, rurki też są całkiem inaczej puszczone etc. etc. etc. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Barsa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts