Skocz do zawartości

Z 6850 na 7850

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum. Mam pytanie odnosnie opłacalności wymiany karty Radeon HD 6850 na model o 1000 większy. Zastanawiam się czy jest to dobry czas na wymianę, czy może poczekać do wydania przez AMD nowej serii 8000. Obecnie model HD 7850 1gb bardzo kusi ceną. Czytałem że w połowie 2013 roku dolar może dojść do 3.30zł(o ile nie będzie tych cięć w USA) wiec czas działa na niekorzyść. Co do przyrostu wydajnośći uważam, że mimo wymiany samej karty będzie to i tak spora wartość bo jest wzglednie duża różnica miedzy owymi modelami ,a licze, ze do przesiadki będę musiał dołożyć ok 200-250zł. Tak więc wydajność do wydanej kasy powinna być korzystna. Co o tym myślicie?

Mój config:

Phenom II 965 @3.92GHz

HD 6850 (Sapphire)

Aerocool E80 500W

Ja bym nie zmienial. Dla mnie takim minimum, ale powtarzam minimum oplacalnej przesiadki jest dorownanie modelowi o szczebel wyzszemu z posiadanej serii(w tym przypadku 6950) a 7850 ledwo, ledwo go dogania(raz,choc czesciej, jest kilka fps za 6950 a raz o te kilka fps go przegoni). Nie wiem czy nie lepiej dorzucic te kilkadziesiat zlotych i juz nabyc 7870 ale ja staralbym sie przynajmniej dojsc do poziomu 660ti ktore w pojedynczych sklepach sa od 1050zl). W innym przypadku nic bym nie zmienial i gromadzil fundusze dalej.

Mowisz ze skok wydajnosci w stosunku do wydanej kasy bedzie korzystny. No, tak... Ale to jest cos o czym juz kiedys wspominalem. Wiekszosc z Was kombinuje jak nabyc nowszy sprzet nie majac funduszy najczesciej probuje je zdobyc zawyzajac cene sprzedawanych czesci.

Planujesz ze bedziesz musial dolozyc 200-250zl, czyli domyslam sie ze karte chcesz sprzedac za 550-600 a nowa kupic za 800-850zl.

Ja napewno nie kupilbym hd6850 w tej cenie i gratuluje temu co w takim przypadku by sie skusil majac w sklepie nowiutka rownie wydajana gtx650ti w identycznej cenie(600zl)...

No ale to juz taka bonusowa dygresja z mojej strony

Pzdr

Ps. Piszesz ze czas dziala na Twoja niekorzysc. Nie do konca sie zgodze. Oczywiscie dolar ma teraz dosyc atrakcyjny kurs ale spokojnie, nigdy nie wiadomo co czeka nas w przyszlosci nie ma co sie przejmowac prognozami. Miesiac, dwa i wejda nowe karty, z czasem ich ceny sie unormuja i karty na poziomie 7850 beda jeszcze tansze. Za rok, znowu nowe uklady i jeszcze bardziej to wszystko pojdzie naprzod. Tak wiec czy ja wiem czy czas dziala na Twoja niekorzysc? Spokojnie gromadz fundusze, nie ma co dorabiac producentow czyszczac im magazyny dla tych kilku fpsow ;)

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd7850-1024mb-ddr5-256b-d-h-d-pci-e-11200-16-20g-506170/

Twoje domysły o HD 7850 za 800 do 850zł są błędne

650-250= 400 to juz bardziej realna cena o ktorej myslałem

I nie wziales pod uwage, ze gdy mialbym kupowac np hd 7870(czyli sporo wydajniejszą)bądz jeszcze lepsza to musialbym pomyslec o zmianie procesora a to juz wiekszy koszt. Dlatego wydaje mi sie ze ten model bedzie "złotym srodkiem" dla mojej platformy

No tak, bylem w bledzie choc o ta sama kwote zawyzylem takze cene 650ti- sens pozostaje ten sam. Dla mnie sa one bardzo podobne zarowno pod wzgledem wydajnosci jak i w tym przypadku ceny.

Mniejsza o to...

Ja bym sie nie szarpal dla tych ~10fpsow (takze patrzac na wykresy z powyzszej witryny bo az takiego szalu nie ma a trzeba pamietac ze zapewne obie karty byly testowane na zupelnie innych wersjach sterownikow). Jest jednak jedno "ale" ktore moim zdaniem ma tutaj kluczowe znaczenie.

Wszystko zalezy od tego jakimi pieniedzmy na sprzet komputerowy bedziesz dysponowal w najblizszych latach. Jesli nie wystarcza na zmiane platformy to rzeczywiscie zmiana 6850 na 7850 jest bardziej oplacalna. W innym przypadku wolalbym wymienic wszystko na raz i odczuc powazny skok wydajnosci(wiadomo jak to jest ze zmiana pojedynczych podzespolow- czlowiek sie nawymienia, nawymienia a suma suamrum zostanie z tym samym w rekach ;)).

No i piszac poprzedniego posta zakladalem ze podkrecony 965 w miare daje rade, wkoncu nie jest taki zly ale wiadomo to Ty sie orientujesz w tym najlepiej. ;)

Gość vtruck754

Jak pokazał wykres od 06radcho 7850 gniecie 6850 i to o wiecej niż 10 fps. W dodatku po podkręceniu na ~1100mhz, a hd7850 kręci sie jak smok i na najnowszych catalystach 12.11 to wogóle nie ta liga. Jak nabardziej odczuje skok wydajności, warty dolozenia tych 200 zl.

Dzięki kolego, też tak sądzę ;) Zwłaszcza, że na wiosnę będą premiery kilku fajnych gier, a sterowniki optymalizują tylko pod najnowsze karty(teraz jest to seria 7000),więc już raczej podjąłem decyzje o zakupie tego Szafira 7850 1gb. Dzięki :)

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd7850-1024mb-ddr5-256b-d-h-d-pci-e-11200-16-20g-506170/

Twoje domysły o HD 7850 za 800 do 850zł są błędne

650-250= 400 to juz bardziej realna cena o ktorej myslałem

I nie wziales pod uwage, ze gdy mialbym kupowac np hd 7870(czyli sporo wydajniejszą)bądz jeszcze lepsza to musialbym pomyslec o zmianie procesora a to juz wiekszy koszt. Dlatego wydaje mi sie ze ten model bedzie "złotym srodkiem" dla mojej platformy

Po co chcesz zmieniac proc do 7870, ten ktory masz jest wystarczajacy.